De pe Reddit: Penalizare de 300 de lei că nu faci curățenie la muncă în zilele libere
Ce faci când șeful îți zice că obligația ta e să îl asculți fără comentarii când te cheamă să faci curățenie la muncă în zilele libere?
Mentalitatea managerilor, șefilor, patronilor toxici care au impresia că angajații sunt slugile lor, chiar și în zilele lor libere, este încă în floare. Pe lângă asta, mai au și tupeul de a-i amenința cu scăderea salariului când îndrăznesc să spună ceva.
Azi vă aducem în atenție o experiență împărtășită pe Reddit de către o persoană care ridică întrebări importante și care ne arată de ce șefii toxici sunt principalul motiv pentru care oamenii părăsesc organizațiile. Mai mult decât atât, lipsa de respect și încălcarea demnității oamenilor sunt cele mai evidente trăsături ale acestor șefi.
Lucrez într-o companie mare (generează venituri foarte mari) și de luna asta „compania” a decis că noi, plebea, („angajații” ) să facem curățenie generală la locul de muncă în afara programului de lucru. Lucrăm în ture de 2 zile cu 2 libere și acum ne cere să stabilim o dată și o oră în afara programului de lucru pentru a face curățenie generală - chit că e ziua ta liberă.
În contractul individual de muncă și în fișa postului nu se specifică de nici o curățenie generală și se folosesc termeni ce pot fi interpretați și anume „angajatul asigură și menține curățenia la locul de muncă”. Îmi place colectivul, sunt o persoană responsabilă și mi-am respectat mereu atribuțiile din fișa postului.
Sursă foto: Freepik
Am vorbit cu superiorul și mi-a spus că e obligatoriu pentru că asta a decis compania. Că îmi respectă decizia că nu vreau să o fac în afara programului de lucru și că voi fi penalizat cu 300 lei. Am cerut și un document oficial din partea companiei că eu trebuie să fac asta și mi-a spus că e de ajuns faptul că el mi-a transmis asta și este obligația mea să respect ceea ce zice un șef.
Nu fug de muncă și nu-mi cad unghiile dacă o fac. Doar că mă deranjează că ne obligă să o facem fără să o menționeze în contract sau fișa postului și fără să își asume eventuale accidente. Nu sunt pesimist de fel, dar ce se întâmplă dacă mă urc pe scaun să șterg geamurile de 2 m și alunec sau cad? Mai e accident de muncă?
Cele 2 ore mi-ar fi plătite și mascate ca ore suplimentare dar efectiv nu merită dacă scazi și timpul pierdut până la muncă și faptul că îți dă toate planurile peste cap.
Sunt eu anormal și exagerez? Să las de la mine? Salariul nu e unul wow - momentan doar „zona de confort” mă ține aici.
Sunt conștient că trebuie să-mi găsesc alt job dacă înaintez reclamația la resurse umane și apoi la ITM.
Ce părere ai despre această situație? Dacă și tu ai o experiență sau o poveste pe care să o împărtășești cu noi și comunitatea noastră, dă-ne de veste la podcast@hackingwork.ro.
Îți mulțumim că ne citești și că ai încredere să ne împărtășești astfel de experiențe și povești. Împreună facem educație și ajutăm oamenii buni să facă o schimbare în viața lor. Orice comentariu, distribuire sau recomandare ne ajută înzecit.