Cum muncim în 2023? Viitorul este antreprenorial, agil și disruptiv, dar poate însemna ceva diferit pentru fiecare din noi.
Vor avea de câștigat cei care își cântăresc și valorifică în mod corect nivelul, abilitățile și oportunitățile.
Am evoluat mult de la începuturile omenirii, am inventat unelte și am construit piramidele. Am plecat din peșteri și ne-am mutat în suburbii, am învățat să lucrăm în echipe și să identificăm avantajul competitiv, pentru a folosi la maxim resursele. Ba chiar am înțeles că alergatul după mamuți și adunatul de fructe din pădure nu mai e de ajuns și am inventat agricultura. Bine, a fost și o perioadă în care am distrus tot și am luat-o aproape de la zero dar să fim recunoscători, așa am avut parte de Renaștere și când te uiți la ce am construit în perioada aceea și de atunci în prezent, aproape că merită.
Societățile care au inovat și au acceptat perturbatorii – ba chiar i-au încurajat – au rescris regulile jocului și au „furat startul”.
Paralela cu modul în care oamenii muncesc este ușor de făcut, companiile care au inovat în modul de lucru, de la programul de 8h, linia de producție a lui Ford, pană la munca de acasă sau remote și săptămâna de lucru de patru zile au adus îmbunătățiri. Am ajuns într-un moment în care e nevoie să construim noi moduri în care oamenii să muncească, pentru a păstra relevanța, eficiența și productivitatea. Nu doar de unde muncim, cât muncim și ce instrumente folosim, ci foarte important devine și sub ce formă muncim.
Când viețile noastre încă nu erau influențate de pandemii, războaie, inflații istorice și schimbări radicale ale condițiilor meteo, începuserăm să observăm discuții din ce în ce mai serioase despre autonomie, intraprenoriat și chiar antreprenoriat. Încă erau discuții de nișă, în cercurile de rebeli, dar era un început, departe de a atinge masa critică necesară unei revoluții. Timid la început, șoptit „la tigară”, se simțea o tensiune a oamenilor care începeau să înțeleagă că „work/life balance” era doar un mit. Pentru a trăi viața profesională pe care ne-o dorim, singura șansă este să o proiectăm, construim și controlăm mai mult, altfel vor decide alții în legătură cu ce ni se întâmplă.
Sursă foto: Shutterstock
Schimbarea modului de lucru trebuie să pună accent mai mult și mai atent pe autonomie, responsabilitate, pasiune, vocație.
E nevoie ca fiecare persoană care își dorește să își poată contura drumul profesional așa cum consideră că este cel mai potrivit, în funcție de nivelul de cunoștințe, abilități, nivelul de asumare al răspunderii și motivație. Să ne creștem nivelul de independență și de inițiative antreprenoriale, să învățăm că traseul nostru profesional trebuie să fie prioritatea noastră și apoi să cerem să devină și grija partenerilor noștri.
Opțiunile actuale sunt cunoscute, dar lipsa de informații reale creează încă bariere artificiale în procesul de decizie al oamenilor.
Venim cu un bagaj de prejudecăți și capcane mentale din societate și familie, adăugăm acces îngreunat la povestea completă și miturile despre cât costă de fapt autonomia profesională și asta face ca opțiunile să pară limitate. Încă nu suntem cu totul în lumea capitalistă. De exemplu în America, 50% dintre persoanele active în piața muncii vor fi prestat și o activitate independentă în 2022. În același timp, în România, persoanele care îndrăznesc să viseze la un mod de lucru altfel decât din poziția de angajat, rămân niște „nebuni frumoși” care visează și care „vor fi aduși curând cu picioarele pe pământ”.
Indiferent care va fi alegerea pentru cei aproximativ 40 de ani de muncă pe care fiecare dintre noi îi datorăm societății, ar fi grozav dacă respectăm diagrama de mai jos când alegem direcția. Alege un domeniu care îți place și în care activitățile zilnice te motivează să pleci de acasă, asigură-te că se pot face bani din activitatea respectivă și fii sincer cu tine când îți analizezi nivelul de abilități și competențe.
Cum lucrăm: angajat, freelancer, antreprenoriat cu franciză sau antreprenoriat de la zero?
În fiecare dintre aceste patru opțiuni putem să construim zone de autonomie și independență, dar fiecare dintre ele cere specific ceva de la noi:
· În cazul în care alegi un job clasic, trebuie să fii bun profesionist și să îți dorești stabilitate, dar ai costul unei libertăți mai reduse.
· Pentru freelancing ai nevoie de o expertiză și specializare bună, plus un network și un brand personal relevant.
· Când alegi o franciză, găsește domeniul și partenerul potrivit, pe lângă bune abilități de management.
· Pentru antreprenoriat solo, ai nevoie de curaj, o idee bună, o echipă solidă și multă răbdare.
Transformările sociale, umane și psihologice din ultimii ani ne obligă să găsim moduri de lucru hibride și agile, pornind de la un update al intraprenoriatului și dezvoltând moduri de lucru personalizate născute din explorări constante, realizate împreună cu angajații și partenerii.
Deși nu atât de vizibil încă și aplicabil momentan într-o singură industrie, există o inițiativă în piață care promite un mixt al opțiunilor de mai sus.
O companie care a decis să nu mai angajeze oameni de vânzări, ci să ofere suport celor care au abilitățile și dorința să devină antreprenori, cu suportul sistemului construit. Începutul este unul similar unei angajări în vânzări, însă în perioada de onboarding primești resurse, unelte, informații și suport pentru a avea o viață profesională independentă, autonomă și agilă, dacă parcurgi corect primele trei luni.
Este un sistem care oferă oamenilor ce își doresc o aventură antreprenorială, dar din diferite motive nu fac pasul, curaj pentru a elimina temeri, suport pentru a depăși blocajele inițiale, resurse pentru cei ce nu pot face o investiție și know-how pentru ajunge mai rapid la succes.
Detalii aici: https://vindem-ieftin.ro/depozit-virtual/
Acest articol este scris de invitatul nostru Mihai Chiratcu.
Mihai este un om cu ADN de vânzător care din 2015 ani a dezvoltat și implementat proiecte de change management și transformare, cu focus pe cultura organizațională. Spune ca misiunea lui este de a construi organizații și comunități empatice, care au o cultură clară, organizații și comunități agile, care doresc să conteste status quo-ul. Este o persoană care acceptă provocările cu brațele deschise și căreia îi place să construiască culturi sănătoase, echipe unite și strategii de impact.