Cazul Quantic Lab - s-a spart buboiul, curge puroiul
Noi mărturii ale angajaților; Povestea ajunge în presă; Nicio reacție din partea proprietarilor; Urmează plângeri către autorități și acțiuni în justiție ale angajaților;
Să vedem mai întâi ce s-a întâmplat nou în ultimele 24 de ore în cazul Quantic Lab, iar apoi, la final, ca de obicei din păcate, o serie nouă de mărturii ale angajaților actuali și foști ai sinistrei companii.
***
Ieri am adresat o solicitare oficială către proprietarii companiei Quantic Lab, firma suedeză Embracer Group, prezentându-le primele trei articole cu mărturiile angajaților și solicitând un punct de vedere față de acestea. Deocamdată, niciun răspuns până la ora 11.00, când scriu acest text.
De la actuali angajați ai companiei am aflat însă că pentru săptămâna viitoare este așteptat un amplu audit intern declanșat de managementul companiei suedeze.
***
Actualii și foștii angajați au început să scrie adevărul despre experiențele lor cu această companie și pe platformele Undelucram.ro și Glassdoor. Mergeți și acolo și citiți ce spun oamenii, iar dacă ați lucrat sau lucrați la QL scrieți adevărul, ajutați tinerii care sunt la început de carieră să se ferească de o nenorocire.
***
Interesul mass-media pentru acest subiect este tot mai ridicat. Ieri o echipă de anchetă jurnalistică a ProTV a fost la sediul Quantic Lab (nu am încă informații despre ce au reușit). O altă echipă de televiziune a contactat online foarte mulți angajați și foști angajați ai firmei pentru a aduna mărturii ale acestora, protejându-le identitatea.
Am avut un schimb de mesaje cu câțiva jurnaliști străini (inclusiv suedezi) pe această temă și le-am pus la dispoziție informațiile pe care le-am adunat, protejând identitatea tuturor mesagerilor. Totodată, știu că subiectul a ajuns pe agenda mai multor jurnaliști români specializați în investigații.
***
Asmongold, unul dintre cei mai influenți vloggeri din sectorul de gaming la nivel global, a preluat tema și conținutul de la vloggerul UEG și a publicat nu unul ci două videouri în care reia și confirmă toate acuzațiile la adresa Quantic Lab.
Subiectul este deja la acest moment cel mai discutat și mai fierbinte în industria de gaming itnernațională și cu siguranță impactul acestui caz va fi unul uriaș, atât în privința reputației și credibilității companiilor implicate, cât și, din păcate, în zona de atractivitate și credibilitate a industriei software din România, de vreme ce numele țării este menționat repetat în acele producții video acuzatoare.
***
Actualii și foștii angajați ai companiei comunică intens pe mai multe platforme digitale private și mai mulți reprezentanți ai lor m-au contactat ieri pentru a îmi transmite că voi continua să îmi transmită mărturii și documente relevante.
O parte a acestor angajați și foști angajați au solicitat deja ajutorul specializat al unor avocați, pentru a formula plângeri oficiale către Inspectoratul Teritorial de Muncă și alte instituții ale statului. Totodată, se colectează informații și documente pentru a pregăti mai multe acțiuni în justiție, pe latura civilă sau penală, împotriva companiei și administratorului acesteia.
Dacă sunteți dispuși să ajutați, cu asistență juridică specializată, la aceste acțiuni ale angajaților, către instituțiile statului și către sistemul de justiție vă rog să lăsați date de contact complete în comentariile de la acest articol, vă vor contacta cei interesați.
***
Îmi scriu foarte mulți oameni, șocați de complexitatea și amploarea terorii și mizeriei cu care s-au confruntat și se confruntă angajații acestei firme.
”Nu credeam că așa ceva se poate întâmpla la Cluj!” și ”E incredibil că asta e o companie IT cu activitate internațională!” sunt cele mai dese afirmații ale celor cu care vorbesc.
Mă întreabă foarte multă lume cum se poate implica, cum poate ajuta. Iată câteva idei:
Se pot transmite sesizări către autorități, începând cu Inspectoratul Teritorial de Muncă și continuând cu Direcția de Sănătate Publică și alte instituții ale statului, date fiind relatările despre flagrantele încălcări ale legii, acum și pe perioada pandemiei; Câteva controale efectuate corect și responsabil de către autorități, protejând legal și moral angajații care vor avea curajul să vorbească, vor scoate la iveală și mai mult puroi;
Puteți ajuta scriind jurnaliștilor, influencerilor, liderilor civici, personalităților publice și tuturor liderilor de opinie din țară și străinătate (mai ales celor din industria software și de gaming) despre acest caz, oferindu-le spre documentare mărturiile pe care le-am adunat și publicat;
Puteți ajuta punând presiune publică pe proprietarii și conducătorii companiilor QL și EG, pentru a oferi explicații ample, publice, despre ceea ce se întâmplă imoral, ilegal și iresponsabil în organizația lor;
Puteți ajuta oferind asistență juridică și morală celor care vor avea curajul să deschidă acțiuni publice, în relația cu instituțiile statului și cu sistemul de justiție; Dacă avem juriști care citesc aceste articole, ar fi minunat să ia mărturie cu mărturie și să ne explice ce este ilegal în fiecare detaliu și în ce mpd pedepsește legea acele fapte sau acțiuni; Puteți face acest lucru în comentarii, prin e-mail sau pe orice platformă digitală către care ne dați link și acces liber;
Puteți ajuta întrebând sindicatele și uniunile sindicale din această țară cu ce mama dracului se ocupă ele de fapt; Puteți citi un pic legile și puteți constata că dreptul la activitate sindicală este unul garantat și protejat de lege, iar niște sindicate responsabile, inteligente și cinstite ar trebui să fie primele care să reaacționeze în astfel de cazuri;
Puteți ajuta sesizând factorii politici (deputați, senatori, ministere, membri ai guvernului etc.) asupra acestui fenomen, care din păcate nu este unul punctual. Angajatorii abuzivi sunt foarte mulți în această țară, iar sistemul legislativ și administrativ nu funcționează cum ar trebui, pentru a proteja bunăstarea, sănătatea și drepturile cetățenilor, în calitate de angajați; O comisie de anchetă multidisciplinară, coordonată de la nivel guvernamental, ar putea descoperi amploarea și gravitatea acestui fenomen, la nivel național;
Puteți ajuta distribuind aceste informații pe o arie cât mai amplă, prin rețelele sociale digitale și fizice, discutând acest subiect, luând atitudine publică față de cele relatate de oameni și ajutând tot mai mulți tineri să conștientizeze că astfel de practici sunt nu doar ilegale și imorale, ci și inumane și inacceptabile într-o țară europeană a secolului 21;
Găsiți aici linkurile către cele trei articole deja publicate:
Se pot mobiliza resurse din zona civică, profesională și ONG pentru a îi ajuta pe foștii și actualii angajați să conștientizeze că experiențele lor la acest angajator nu sunt deloc acceptabile și normale și să treacă pestre traumele psihice crunte prin care au trecut și trec; Cei mai mulți dintre ei sunt la primul job și au ajuns să creadă că așa arată normalitatea și că acestea sunt standardele de lucru firești; Cei mai mulți nu conștientizează că traumele psihice pe care le suferă vor lăsa urme adânci în comportamentul lor pe termen îndelungat;
În fine, mă aștept din partea companiilor responsabile din industria de software să își asume responsabilitatea de a oferi locuri de muncă decente tuturor celor cu care colaborează, dar mai ales celor aflați în situațiile prezentate în cazul Quantic Lab. Știu că mai multe companii din Cluj au început să le ofere direct, prin mesaje țintite, locuri de muncă tinerilor de la QL, dar e important să conștietizăm că acei tineri au mare nevoie și de sprijin specializat în depășirea traumelor prin care au trecut.
Sper că ANIS, ca organizație reprezentativă pentru industria software, va lua o poziție oficială în acest caz și va iniția acțiuni semnificative pentru a preveni ca astfel de situații să se mai repete;
În fine, ar fi bine să vă abonați la acest canal de Substack, fiindcă vom continua să publicăm aici nu doar articole despre mizeria de la QL, ci și conținut educațional și informațional de valoare, pentru cei care sunt preocupați de construirea unor culturi organizaționale sănătoase, unor experiențe frumoase și valoroase pentru angajați, dar și unor branduri de angajator sănătoase și durabile.
Găsiți episoadele noastre de podcast pe Youtube, Spotify , Apple Podcasts și multe alte platforme de streaming, abonați-vă și acolo, lumea spune că facem treabă bună și aducem idei valoroase, oameni fascinanți și povești care inspiră.
*****
Și acum să trecem la ediția de azi a mărturiilor și mesajelor de la oameni:
Mesaj pe e-mail, 30 iunie ora 14.02:
Salut Doru,
A venit momentul sa iti scriu si eu despre tot ceea ce se intampla in aceasta firma.
In primul rand vreau sa iti zic ca toate mesajele pe care le-ai primit pana acum sunt extrem de adevarate. In plus, oamenii nici nu cred ca au reusit sa povesteasca tot ceea ce se intamplat in QL, dar pot sa iti zic ca este unul dintre cele mai toxice medii de lucru din Romania.
Sincer nici nu stiu cum sa incep povestea mea. Pot doar sa zic ca din prima saptamana in care am intrat in companie, cu toate ca pe contract aveam trecut un anumit interval in care o sa trebuiasca sa lucrez, firma mi-a modificat programul de lucru dupa bunulor lor plac. Daca nu iti convenea erai liber sa pleci. La angajare iti zice ca programul de lucru este flexibil, flexibilitatea consta in modificarea dupa bunul lor plac a programului tau de lucru, chiar daca in contract ai trecut cu totul altceva.
Am avut norocul totusi sa prind la inceput un team lead bun, cu experienta si care era foarte de treaba si m-a ajutat cu tot ceea ce aveam nevoie la inceput de drum in firma. Dar nu iti povestesc ca omul era terminat din toate punctele de vedere, fizic si psihic. Lucram si noi pe proiectul despre care se tot vorbeste, pot sa confirm ca eu nou venit in firma, cu o saptamana experienta, am fost assignat pe Cyberpunk si am inceput sa primesc task-uri de senior, lucrand pe un cont de senior.
Team lead-ul nostru trebuia sa duca tot proiectul, sa faca training la oamenii noi veniti in firma, iar la final de zi sa faca un raport complex despre ceea ce s-a lucrat in ziua respectiva pe proeict, explicarea in detaliu a fiecarui bug care s-a raportat si sa scrie exact numarul de oameni care au lucrat in ziua respectiva pe proeict. (Noi poate lucram 5, iar in raport erau trecuti 20 de oameni).
In firma erai apreciat doar daca iti dedicai 100% din viata ta pentru aceasta firma si lucrai peste program cateva ore in plus, fara sa astepti nimic de la firma.
Tin minte un episod, in care Szilveszter Pap (Technicall Director), a intrat in sala peste noi, deoarece testerii nu au atins numarul de 10 bug-uri raportate pe zi si s-a certat cu team lead-ul nostru, dupa care i-a zis ca daca nu facem target-ul in ziua respectiva "te zbor afara din firma". Cum poti tu, ca technicall director, sa vi in fata a 10 oameni sa zic si sa faci asa ceva?
A venit pandemia, si QL, cred ca a fost singura firma de IT din Cluj care isi obliga angajatii sa vina la munca in timpul pandemiei. Se imbolneveau oamenii pe capete la birou dar firmei nu ii pasa de angajati. Singurul lucru pe care il faceau a fost sa le puna pe doamnele de servici sa le dezinfecteze biroul oamenilor bolnavi.
Sefii de departamente erau mai tot timpul nervosi. Te rog frumos sa ma crezi ca efectiv imi era frica sa pun o intrebare banala, pentru ca riscam sa se urle la mine si sa fiu facut de "cacat" in fata departamentului.
Daca nu intelegi un lucru ti se zice ca esti autist.
Programul se desfasoara in 3 shifturi.
Shift 1: 6-14:30
Shift Clasic: 9-17
Shift 2: 14:30-23
O sa poti alege doar intre shift 1 si shift 2. Daca stai mai departe putin o sa trebuiasca sa te trezesti chiar la 4:30 ca sa ajungi la munca pe ora 6, sau o daca esti pe shift 2 o sa termini la 23, ore la care autobuzele nu circula. In shift clasic o sa lucreze doar sefii de departament si cei cu functii mai inalte.
De salarii nu mai vorbesc, inteleg ca ne-am asumat salarul mic de la inceput(1350 lei), din cauza ca nu aveam experienta, dar nici maririle nu sunt mari. Dupa un an petrecut in firma am ajuns la 1800 lei in mana. Evaluarile se realizeaza pe baza unor teste, care de cele mai multe ori nu au nici o legatura cu ceea ce ai facut tu in perioada respectiva sau cu ceea ce ai lucrat tu in perioada respectiva.
Sa nu mai vorbesc de locul in birouri, in momentul in care m-am angajat lucram pe Republicii, in care departamentele erau foarte mici, un departament era undeva la maxim 20 de m patrati, in care eram inghesuiti 8 9 oameni pe shift.
Au tot inceput sa angajeze oameni, si au deschis noul birou de pe Observatorului. Ne-au mutat pe majoritatea acolo, efectiv cand era santier acolo. Lucrau muncitorii cot la cot cu noi, venea muncitorul si dadea gaura in pereti langa mine. Era praf, era cald. Este o singura baie care deserveste pentru 400 de angajati. Asa am lucrat pret de 4 luni, efectiv lucram pe santier.
Esti mutat de pe o zi pe alta pe alt proiect, nici nu incepi sa te obisnuiesti bine cu un proiect ca ziua urmatoare poate esti pus pe altceva si devii destul de bulversat, fiindca fiecare proiect e unic cu cerintele lui.
Pot sa zic ca QL a fost una dintre cele mai rele perioade din viata mea, daca nu chiar cea mai rea perioada.
Sunt asa multe de zis dar din pacate timpul nu imi permite.
Sper ca acest mail sa ajunga la tine si daca o sa ai nevoie de mai multe informatii, o sa fie placea mea sa ti le trimit, intr-un mail pe toate.
***
Mesaj pe e-mail, 30 iunie ora 14.17:
Buna ziua, domnule Doru Șupeală.
Am aflat de podcastul dvs. de pe LinkedIn, doar zilele trecute cu ocazia data leak-ului de la quantic lab.
Va scriu cele de mai jos, pentru a scoate la iveala mai multe despre quantic lab.
La inceputul verii lui 2019, quantic lab avea ~ 200 de angajati, iar circa 40-60 de angajati isi dadusera demisia pana la sfarsitul verii (aug.-sept.2019). In octombrie 2019 cand s-a inceput testarea jocului Cyberpunk 2077 la quantic lab, echipa initiala care testa jocul pe PC (Windows 10, 8 si 7) era formata din 60 de oameni; initial, pentru testarea jocului, au fost selectati testeri seniori/cu experienta de testare de cativa ani, dar au fost pusi sa testeze jocul si testeri noi (juniori) care prezentau potential. Echipa de testare s-a marit incepand cu primavara/vara lui 2020 cand s-a cerut testarea jocului si pe console (XB/PS), ajungand sa aiba mult peste 100 de testeri.
De ce si-au dat demisia atatia oameni in vara lui 2019? In mare parte din cauza salariilor foarte mici, dar si din cauza ca firma isi suprasolicita angajatii si ii recompensa insignificant (ceea ce se intampla in continuare), dar si din cauza managementului firmei si probabil si din alte motive. De ex., unii testeri juniori/seniori (cu salarii intre ~ 1500-2100 RON net) care nu erau oficial lead testeri dar care doreau sa avanseze in cariera, aveau atributii de lead testeri si aveau de manageriat 2-3-4 proiecte deodata, fiind platiti cu 3 RON brut/ora de lead; lead testerii aveau salariile un pic mai mari (~ 2600-2700 RON net ca junior lead tester; ~ 2900-3100 RON net ca lead tester). In orice caz, salariile + orele de lead erau si sunt (la fel) foarte mici comparativ cu volumul mare de munca.
Pe masura ce se dezvolta Cyberpunk 2077, era nevoie de tot mai multi oameni care sa il testeze la quantic lab, cu atat mai mult cu cat jocul urma sa fie lansat si pe console. Va puteti da seama ca firma avand lipsa de personal in toamna lui 2019, a angajat pe banda rulanta testeri noi (din ce stim intern, s-au anagajat ca testeri si oameni care au spus la interviul cu hr ca ei *nu au jucat in viata lor vreun joc*). De aici, a venit si efectul de cascada care a ajuns la cunostinta publicului: echipa de la quantic lab care testa Cyberpunk 2077 s-a tot marit, inclusiv cu testeri noi (unii fara experienta si care n-au jucat niciun joc), targetul acela (impus de quantic lab) de minim 10 buguri noi raportate pe zi per tester trebuia indeplinit, exista si unda verde de la CDPR pentru a raporta si buguri cu severitati scazute si astfel au fost raportate o gramada de buguri care nu aveau impact foarte mare asupra jocului doar pentru a se indeplini targetul de buguri per zi (quantic lab punea presiune sa fie raportate cat mai multe buguri pentru a prezenta catre CDPR un numar ridicat de defecte intalnite in joc, probabil ca sa justifice acei multi bani pe care ii primea de la developer – din ce stim, multe milioane de Euro; this is not quality assurance, it’s quantity testing).
In paralel, quantic lab avea si alte proiecte in testare, pentru care, evident, era nevoie de testeri. Chiar daca incepand cu toamna lui 2019 se angajau mai multi oameni in firma, firma semna multe noi contracte, fara sa aiba suficienti testeri si testeri cu experienta pentru a lucra la noile proiecte. Asa ca firma facea ping-pong cu testerii – unii testeri din departamentele de productie erau trimisi sa testeze Cyberpunk (echipa principala care testa Cyberpunk pe PC a ramas in mare parte aceeasi pana la release-ul jocului, dar era nevoie de oameni pentru a mentine constant nr. de testeri pt echipa de testeri pe PC, caci isi mai dadeau demisia oameni din acea echipa, se mai imbolnaveau, aveau concedii + era nevoie de mai multi oameni pt. testarea Cyberpunk pe console), apoi erau trimisi inapoi la departamentele de unde au fost luati, ca apoi sa revina sa testeze Cyberpunk, ca apoi sa mearga inapoi in departamentele lor si tot asa. Cyberpunk 2077 s-a testat la quantic lab si de catre testeri cu experienta, dar si prin metoda aceasta de ping-pong. Ca si testeri noi pusi pe un proiect atat de complex, dura ceva pana ce ajungeau la zi cu toate schimbarile jocului, mai ales daca testerii erau angajati in firma doar de cateva luni + le era greu sa fie la curent cu tot ce tinea de Cyberpunk cat timp ei testau alte jocuri in departamentele din care faceau parte.
Care era nr. real de angajati care ar fi trebuit sa testeze Cyberpunk 2077? Nu stim oficial; se poate ca quantic lab a indeplinit cerintele contractuale de a avea x nr. de testeri care testau constant Cyberpunk, sau nu; poate vom afla oficial, desi ca nu cred asta. Care era nivelul de senioritate al testerilor (cerut prin contract) care trebuiau sa testeze jocul? Nici asta nu stim oficial, dar cu siguranta ar fi fost mult mai ok daca mai multi testeri seniori/cu experienta ar fi testat jocul. (Ca o paranteza, intr-adevar, nu sunt de neglijat testerii juniori, deoarece unii au potential, care poate fi dezvoltat). Cei care testau Cyberpunk erau oameni muncitori, ca si multi alti testeri din firma, dar acel target de min. 10 buguri noi raportate zilnic per tester impus de quantic lab era indeplinit de multe ori prin raportarea multor buguri cu impact scazut, care sigur ca nu trebuiau neglijate din moment ce asteptarile publicului erau uriase fata de Cyberpunk, dar in primul rand jocul trebuie sa fie complet si stabil, abia apoi te apuci de cosmetizari.
Cei de la CD Projekt RED erau constienti ca jocul Cyberpunk 2077 nu era nici complet, nici suficient de stabil si de bine optimizat pe toate platformele pentru a fi lansat – echipa de QA de la quantic lab comunica zilnic cu CDPR si a recomandat amanarea lansarii cu macar cateva luni dupa decembrie 2020, pentru a exista timp ca jocul sa fie imbunatatit iar defectele critice si majore sa fie fixate si verificate (i.e. acele multe crashuri/freezes, progress blockers de care s-au izbit multi din cei care au cumparat jocul), dar dupa cum deja se stie din spatiul public, CD Projekt amanase lansarea jocului de cateva ori in 2020 si l-au lansat in urma presiunilor investitorilor/publicului (repet, ei fiind constienti de cat de busit era jocul), sperand sa il poata carpi ulterior. Bad move.
Nu incerc sa spal imaginea niciunei firme prin ceea ce am scris, ci incerc sa fiu obiectiv. Fiecare are vina sa – cei de la CD Projekt au partea lor de vina ca au lansat jocul constiienti fiind ca jocul nu era deloc intr-un stadiu ok pentru lansare; iar quantic lab e de vina ca a aceeptat un astfel de contract care (cel mai probabil) presupunea testarea jocului de catre testeri seniori/cu experienta, in situatia in care…well…in fiecare vara isi dau demisia ~20-30% din angajatii quantic lab, astfel firma neputand sa livreze catre CD Projekt RED serviciile a prea multor testeri cu experienta care sa testeze Cyberpunk 2077.
Confirm multe din comentariile postarilor tale si din mesajele primite de tine si adaug. De ex.:
- porcariile pe care le-a patit in firma Vlad Precup la inceputul lui 2020 – nu il cunosc foarte bine pe Vlad, dar era un tester bun, confirm ce a patit si firma nu a avut nicio justificare sa aiba atitudinea mizerabila pe care a avut-o fata de el. Daca politicile interne ale firmei s-au inasprit strict in urma protestului sau amuzant…….. nu cred ca asta si-a dorit Vlad, dar s-a facut auzit si (cred eu ca) firma practic a confirmat ca atitudinea sa nu a constat in nesupunere si doar pareri aberante/victimizari, ci a fost una rezonabila – cererile sale ca firma sa fie transparenta si sa tina cont de feedbackul angajatilor. Cum sa spui tu ca department lead ca “din cauza ca Vlad a refuzat sa participe la sedinta dupa usi inchise tu, Raluca Maria Fatol a TREBUIT sa ridici problema mai sus si ca va veni un regulament mai sever pentru toata lumea”? Serverul de RocketChat e al firmei, si da, e destul de normal sa fie supravegheat de firma propriul chat intern, din motive de securitate (nemultumirea lui Vlad vis-à-vis de treaba asta nu a fost justificata), dar de aici pana la a-l ostraciza/stigmatiza pe Vlad ca e nemultumit de supravegherea chatului si a-i cauta nod in papura in fel si chip pentru ca indrazneste sa isi exprime nemultumirile si ca e ironic fata de unele atitudini nepotrivite ale managementului, pana la a-l târî in comisie disciplinara sub pretextul inept ca “instiga ura” fata de colegi……e noaptea minții. Era normal sa i se explice de ce se supravegheaza resursele folosite de si in companie; ba chiar mai mult, era normal sa se faca acele traininguri de Security Awarness incepand cu multi ani in urma si sa fie repetate periodic, nu sa se faca acele traininguri doar incepand cu vara lui 2021 (poate in felul acesta s-ar fi evitat acel caz in care au descins mascatii la quantic lab si l-au ridicat pe sus pe un fost angajat care facea upload/download de pornografie infantila la quantic lab). Din modul in care quantic lab l-a tratat pe Vlad mai reiese ceva absolut toxic: firma uraste parerile critice ale angajatilor fata de orice zice/hotaraste managementul si vrea sa le inabuse.
- “training-ul noilor veniti era facut dupa un document intern, unde existau mari greseli la terminologie sau definitii, din punctul meu de vedere aceste greseli erau lasate constient acolo, ca oameniilor sa le fie mai dificil sa plece din firma.” Asa e, cu mentinuea foarte importanta ca nu intotdeauna se faceau traininguri, iar multi angajati noi invatau sa testeze din mers, direct pe proiectele mari; asta e bine si rau in acelasi timp – e bine in cazul in care testerul are potential si vointa (ceea ce e cazul, in general), ca va putea sa invete din mers si ii va fi mai usor in viitorul carierei sale; si e rau pt. ca firma facandu-i un training nu de calitate (uneori no training), testerul va face unele greseli flagrante (uneori ridicole), care puteau fi evitate in cazul in care i se facea training;
- “In fact, they have several practices that border on illegality, such as asking you to stay overtime to compensate for time spent on your labor health examination.” – asta inca se intampla; sau de ex. Astazi lucrezi pana la 23:00 si ti se spune tot azi (irelevanta ora cand ti se spune) ca maine vei lucra de la 06:00 sub pretextul “last shift change, ty for understanding”;
- mai demult, stiai vineri cum vei lucra toata saptamana care urma, dar de cativa ani, afli doar azi in ce tura vei lucra maine, maine afli cum vei lucra poimaine si tot asa; no, fă-ți program cu familia/prietenii etc. daca poti.....;
- angajatii de la dept. de Localization erau de multe ori pusi pe taskuri care nu tineau de expertiza lor (ex. performance, functionality, compliance), fiindca era nevoie de oameni pe proiectele respective; localization testerii incercau sa-si completeze taskurile alocate, dar le era greu fiindca nu stiau exact cum sa procedeze pt. astfel de taskuri, nici nu primeau training si atunci ceilalti testeri din echipa normal ca le explicau si ii ajutau, dar prin asta, acei testeri nu apucau tot timpul sa isi termine taskurile lor la timp, trebuind astfel sa stea peste program pentru a-si face daily duties; asta doar pentru ca firma era understaffed;
- salariile foarte mici (am scris niste detalii mai sus) – testerii noi fara prea multa experienta primesc salariul minim pe economie; tichetele de masa le primesti ca angajat nou doar dupa 3 luni;
- evaluarile performantelor angajatilor (doua pe an – una in iunie si una in decembrie) nu sunt suficient de obiective si de transparente – ti se *spune verbal sau intr-un call* ca in general feedbackul de la lead testeri/project manageri e bun/rau, overall te descurci/nu te descurci si atat, nu primesti inapoi feedback despre criteriile pe baza carora ai fost evaluat, ce pondere au, care iti sunt (d.p.d.v. al firmei) slabiciunile/punctale tari, ce ar trebui sa imbunatatesti, etc.; e suficienta o opinie negativa despre tine ca managementul sa faca presupuneri incorecte si sa ia decizii care pe tine te afecteaza direct;
- caz concret: un fost coleg, X (nu ii dau numele, deoarece nu doresc sa ii fac rau), a testat ~1 an jocul Y; la un moment dat a fost mutat pe alte proiecte, caci era nevoie din lipsa de personal, dar nu a lucrat mult pe proiectele acelea (a lucrat la ele cam o luna in total), apoi a fost mutat inapoi pe proiectul Y; la evaluare, s-au cerut reviews de la lead testerii din echipele in care omul a fost mutat, si *nu* s-a cerut review de la lead testerul cu care a lucrat ~1 an; daca respectivul o sa citeasca postarea asta lunga, o sa isi dea seama ca partea aceasta e despre el; din nefericire, nu e singurul care a patit asa ceva…..;
- măriri salariale? :)))) ce p*la-s ălea? *Eventual* mai dă-le Nicule *vreo* 100 de LEI (brut, evident) *DACĂ* au primit exceeds expectations după evaluarea *din vară* - rezultat care e cam ca și Fata Morgana și aproape inexistent, iar când totuși există, testerul respectiv are cearcănele până sub nas și câteva kilograme in minus, fiind aproape epuizat;
- work shifts precum in fabrica – 06:00-14:30 / 09:00-17:30 / 14:30-23:00 + night shift – pe night shift, programul de lucru iti incepe in functie de cerintele clientului;
- intarzii 10 min. la munca? Esti sanctionat disciplinar;
- la testul pentru SSM si PSI primesti si raspunsurile corecte;
- ai task sa verifici in-game tutorial texts, dar tu gasesti printe altele un nou conditional blocker de progress (care te impiedica sa avansezi in joc, deci te impiedica si sa dai trigger la noi tutoriale) si te apuci sa il investighezi, il reproduci, apoi il raportezi? Primesti feedback negativ de la lead tester (nu tot timpul, ce-i drept) ca te abati de la taskul tau;
- iti faci planificarea de concediu la sfarsit/inceput de an, faci cererea de concediu cu cateva luni inainte de perioada efectiva de concediu, perioada de concediu ceruta coincide cu cea din planning, dar tot nu ti se aproba cererea de concediu, motive fiind de genul “nu ti-am gasit inlocuitor”, “esti pe un proiect cu prioritate ridicata, nu putem sa iti dam concediul in acea perioada”, “nu avem suficienti oameni pe proiect, trebuie sa ramai pe proiect in perioada respectiva” sau fara vreo justificare => treci in anul urmator cu zile de concediu ramase din anul curent; treaba ta cum te descurci sa te odihnesti si sa nu intarzii la munca;
- mai zici o injuratura (nu catre oameni, ci catre o situatie)? Esti mustrat verbal de conducerea departamentului, asta in situatia in care middle si high management impulalaie cam la fel de mult ca testerii sau mai mult, iar de multe ori in 2 propozitii de la directorul tehnic, auzi de 3 ori fasz, lofasz a segedben, kurva anya, alte injuraturi.
- indraznesti sa deschizi YouTube-ul pe o pagina care nu e work-related? Esti sanctionat disciplinar;
- esti incurajat sa fii sifon – in loc sa ii spui colegului X “Bai, inchide Reddit-ul si hai sa facem testul de multiplayer nr. Y”, ti se cere sa il raportezi superiorului ca a incalcat politica it a firmei si astfel isi indeplineste defectuos sarcinile de serviciu, chiar daca tu il vezi prima data pe colegul X ca a deschis Reddit sau alt site si poate a deschis site-ul respectiv doar 1 minut; daca te-a luat la ochi buni careva gunoi din management si tu iti torni colegii on a daily basis “ca prea multe cafele isi face colegul x/sta prea mult la baie” (deci pierde timp pe banii companiei), “prea mult se uita in walkthrough-ul/tutorialele jocului cand el/ea a trecut de jumatatea jocului”, (deci nu s-a obisnuit cu jocul si posibil sa nu fie productiv/a) sau ii torni din alte motive inepte, ai sanse mari sa ajungi lead tester sau mai sus fiindca “astfel ai adus valoare companiei aratand care-s uscaturile”;
- mai mult, managementul profita de noii angajati care poate nu au experienta de munca, sau care vor sa avanseze, insarcinandu-i cu “taskuri” care nu fac parte din fisa postului, de genul “urmareste-l pe angajatul x si zi-mi ce face – lucreaza sau sta pe Facebook/Instagram, etc? Se ridica des de la birou? Daca da, de ce, isi ajuta echipa sau pleaca din camera? Sta in pauza mai mult ca altii?”. Unii dau curs acestor cereri, altii nu, iar altii care le semnaleaza mai departe ca fiind practici deloc in regula si care nu tin de fisa postului, se lovesc de justificari de genul “am avut cazuri in care angajatul se uita la seriale din preview-ul de la Windows Task View, sau din Picture-in-Picture, de asta cerem asa ceva”, acestea intamplandu-se in situatia in care firma are tooluri de monitorizare a activitatii angajatilor si in plus se poate bloca/reda accesul la Facebook/alte site-uri per grup de useri;
- ceri sa fi mutat pe alt proiect (din motive obiective, cum ar fi “am mai testat jocul X/jocuri ca acela si as putea sa gasesc multe buguri fiind familiarizat cu jocul/cu un astfel de joc)? Esti refuzat si ti se da o cota mai mare de buguri la jocul pe care il testezi momentan;
- am lucrat si eu in casa de pe str. Republicii 95 cand era santier acolo pentru amenajarea unui nou punct de lucru deschis in 2019; e greu sa lucrezi cand auzi bormasina in camera alaturata, pe jos e praf si mizerie, trebuie sa ai grija sa nu darami tot felul de vopsele si unelte cand mergi la baie, miroase urat de la materialele de constructii, nu poti manca inauntru ca e plin de praf…. La fel au lucrat si multi colegi cand se amenaja punctul de lucru de pe str. Observatorului 105;
- vorbind cu colegii, auzeam de multe ori treburi de genul ca au trebuit sa treaca in rapoartele catre clienti mai multi testeri pe proiect decat testerii care lucrau efectiv pe proiectul respectiv; asta se intampla (de obicei) prin urmatorul mecanism:
quantic lab semna contract cu publisherul/developerul X prin care ii oferea sa zicem x lead testeri si 36 de testeri pt proiectul Y pt. taskurile de Localization/Performance/Compliance/Functionality/Regression pe platformele Nintendo/Playstation/Xbox/Steam timp de Z saptamani/luni > project managerii la intelegerea cu department leads numeau lead testerii (de regula cate un lead tester pe fiecare platforma) si un angajat first person of contact care era primul din firma responsabil de comunicarea cu clientul > incepea testarea efectiva a jocului de catre cei 36 de testeri + cativa lead testeri (totul ok pana aici) > in saptamana 2 sau 4, se imbolnaveau, sa zicem, 7 testeri de pe proiect (care intrau in concediu medical x zile) + li se termina preavizul altor 4 testeri, sau X testeri de pe proiect erau mutati pe alt proiect fiindca firma semna contracte pe banda rulanta cu publisheri/developeri si era nevoie de oameni pe proiectele noi > tu ca lead si cu restul oamenilor din echipa trebuia sa compensati nr. lipsa de testeri, lucrand mai mult, sub presiune (uneori peste program) caci nu erau alocati alti testeri de pe alte proiecte (din cauza ca nu aveau suficienta experienta si mai ales din lipsa de personal) si in plus, logati buguri in database si cu conturile celor care lipseau > resursele pt. proiectul Y erau deja acceptate si contractate de client, iar tu ca lead tester le spuneai sefilor departamentului “-Aici in raportul pt. client la nr. de ore lucrate azi de testeri o sa trec [x]” adica nr. real de ore calculate cu lipsa testerilor din acea zi, dar primeai raspunsuri de genul “-Pai da’ cum? Vi s-au impartit voua taskurile lor; pai si atunci cum sa treci ca nu s-au lucrat orele alea, ca doara s-au lucrat?!?!!” “-Da, dar noi 5 am lucrat 8 ore fiecare, deci in total 40h/zi, nu au fost 64h lucrate azi dupa cum au fost alocate resursele” “-Resursele au fost deja acceptate de ambele parti; scrie in raport ca au fost folosite toate resursele pt. azi, ce vrei, sa nu ne vina banii? Vrei sa fii tu responsabil ca nu o sa primim banii pentru proiect si mai rau, o sa pierdem contractul? Vrei sa ii explici domnului ștefan de ce ai tras in jos compania si ai pagubit-o?” > nu puteai sa denunti practicile astea la ITM/autoritati (fara aprobarea firmei), pentru ca asta insemna ca ai fi facut data leak (ceea ce s-a si intamplat in cazul CDPR-quantic lab care a iesit la iveala), iar aprobare de la firma sa denunti autoritatilor astfel de practici, evident ca nu ai fi primit in vecii vecilor din moment ce erai presat sa fii parte la astfel de practici; eu am trimis putine rapoarte catre client si din fericire nu a fost cazul de asa ceva; credeti ca in cazuri din astea lead testerii + testerii din echipa care se ocupau si de taskurile celor care lipseau primeau bani in plus? Nu. Asta e o practica obisnuita la quantic lab;
- exista un fel de cult al personalitatii ceo-ului in quantic lab (nu am reusit sa inteleg pe de-a-ntregul de unde vine, dar banuiesc ca din orgoliul sau si din servilismul multora) – hr/legal/sales/admin staff si destul de multi se refera la ceo cu “domnul ștefan” si ii indeamna pe toti angajatii sa se refere la ceo tot asa; cand s-au mai referit unii colegi la ceo cu “șeicărescu” sau “the big boss/patronul”, lingaii ceo-ului i-au ucis din priviri si le-au dat niste replici foarte acide la discutiile pe care le aveau; de aici (si nu numai), cred ca va dati seama cate porecle are șeicărescu in randul celor care nu il lingusesc;
- exista camere de supraveghere in sediul firmei si in punctele de lucru; conform video surveillance policy, sunt folosite pt. a supraveghea bunurile firmei (servere/PC-uri/laptopuri/console, etc) in caz de furt/stricaciuni, si nu pt a supraveghea activitatea angajatilor; asta teoretic; tot teoretic, camerele de supraveghere nu inregistreaza audio; video surveillance policy a fost adusa la cunostinta angajatilor in 14 ianuarie 2019, cu toate ca existau camerele de supraveghere in sediul firmei de pe str. Republicii 85 cu multi ani inainte ca angajatii sa ia la cunostinta aceasta politica de supraveghere video; parca si pe str. Meteor 9 (unde firma a avut un punct de lucru in 2018) erau camere de supraveghere, dar asta nu imi aduc aminte cu certitudine;
- firma nu a avut contract colectiv de munca intre 2019-2021, desi nr. angajatilor era in crestere an de an;
- NDA-ul semnat cu quantic lab nu e o metoda de a proteja anagajatii si clientii/partenerii firmei, ci e de fapt o metoda de a proteja firma de proprii angajati in cazurile in care angajatii ar incerca sa denunte practicile toxice din firma;
- cică demult, directorul tehnic ar fi intretinut relatii sexuale cu actuala sefa a dept. PC in sediul firmei; dupa ce auzi zvonul acesta si te uiti la cum se gudură cei 2 unul pe langa celalalt, nu mai crezi ca e doar un zvon;
- „Am lucrat si eu acolo, dar punctul culminant a fost pe timpul pandemiei cand am fost in continuare chemati sa lucram de la birou. In cadrul unei companii de QA, unde oricum totul era online, noi eram chemati la birou, unde nu era respectata distantarea impusa.” – citez din adeverinta permanenta primita de toti angajatii care erau obligati sa mearga la firma in timpul carantinei nationale din 2020: „Subsemnatul șeicărescu dragoș ștefan în calitate de administrator în cadrul societății quantic lab S.R.L., confirm faptul că deplasarea persoanei menționată mai jos, între domociliu/reședința aleasă și locul său de muncă, este necesară la momentul actual și nu poate fi amanată sau desfășurată de la distanță, potrivit dispozițiilor menționată în Ordonanța Militară nr. 2/2020. […]”. Adica noi eram obligati sa mergem la firma in timpul carantinei din 2020, deoarece patronul firmei confirma ca [...] deplasarea persoanei (adica a angajatului/angajatei) [...] nu poate fi [...] desfășurată de la distanță – va vine sa credeti asa ceva? Deplasarea sau activitatea profesională a angajatului nu poate fi realizată de la distanță? Din puținul pe care îl știu eu, deplasarea se realizează tocmai pe o anume distanță – între 2 puncte (în cazul de față între domiciliu/reședința aleasă a angajatului și vreun punct de lucru de-al firmei :)) ) Bre nenea “bo$$”: tu citesti actele inainte sa le semnezi? Sau chiar matale le scrii (pe unele, multe totusi) atat de de-am p*lea? – atasata in mail e „adeverinta”;
Cam acesta e work environment-ul la quantic lab. Sigur ca sunt multi angajati foarte faini si muncitori, dar sunt umbriti de inchipuirile de corporatie multinationala a acestei societati cu raspundere limitata cu un managemnet de speta joasa (si cu un singur angajat in Londra), de lacomia patronului + atitudinea generala a firmei de a-si trata angajatii ca pe niste bunuri care sunt inlocuite foarte des in loc sa le ofere angajatilor salarii decente si oportunitati reale de dezvoltare profesionala si de incurajarea turnatoriei intre angajati in loc sa se incurajeze echitatea....Dupa cum a scris Daniel Manaila la o postare de a ta pe LinkedIn: „[...] unicitatea corporatismului românesc este dată de nivelul de dezvoltare socială joasă și de reflexele de patroni de aprozar ale "menajerilor" mioritici” – din nefericire se aplica total la quantic lab.
Ma bucura (amar, daca pot zice asa) si frustreaza in acelasi timp faptul ca au iesit la lumina publicului practicile acestea toxice si de cacat ale managementului din quantic lab; nu ma mira – era o chestiune de timp pana cineva se hotara sa le expuna public; cred ca o sa le fie foarte greu multor angajati din quantic lab sa se angajeze in IT dupa ce au iesit in public informatiile astea despre quantic lab (aka firmă țepară) – angajatorii poate ca o sa zica “aaaa, ii de la quantic lab…..hai sa nu il luam la noi, ca cine stie ce rahaturi o sa faca aici”; dar pe de alta parte, lumea trebuie sa stie ca exista si astfel de practici in industria de gaming din Cluj, ca sa nu isi faca iluzii despre cat de minunat e sa lucrezi la quantic lab; stiu ca astfel de practici exista si la alte firme si din IT si din industria de gaming; poate ca si multi angajati din firme cu management toxic, zic si eu – this company may be one of the worst. Crede-ma ca multi oameni ar denunta practicile toxice ale managementului firmei, dar sunt legati de NDA. Daca ar ajunge “denunturile” acestea in instanta, cred ca instanta ar face derogare de la NDA-uri pentru a putea verifica cele expuse.
https://www.reddit.com/r/cyberpunkgame/comments/kcoj2q/ndas_according_to_cyberpunk_devs/
“Eventual o postare in care conexiunile tale sa posteze job uri de QA pentru oamenii de la quantic care vor sa plece?” (parte dintr-un mesaj preluat de pe LinkedIn, postat de tine in articolul
Ar fi foarte util asa ceva.
Kind regards, Un angajat al quantic lab.
***
Mesaj pe Linkedin, joi 30 iunie ora 14.01:
Salut Doru,
Iti scriu in semn de multumire pentru relatarile facute despre cazul Quantic Lab si cultura organizationala toxica din companie.
Vreau sa iti relatez experienta mea la Quantic Lab. Am fost angajat al acestei companii si am fost fortat sa imi dau demisia, acuzand o incalcare a clauzei de confidentialitate, fiind amenintat cu “amenda” de 10000€ din clauza.
Era primul meu job si am considerat ca e mai bine sa imi dau demisia, decat sa platesc 10000€ chiar daca nu a existat nicio incalcare reala a clauzei (nu am facut publice informatii referitoare la proiectele la care am lucrat).
Cei de la QL stiu ca multi aleg sa se chinuie la ei o perioada de aproximativ un an, inainte sa plece catre firme de IT, si profita de asta stiind ca oricum vin altii la fel de naivi.
Pe mine m-a lasat cu gura cascata cand am auzit ca si-a pus departamentul de mobile sa lucreze pe contul lui de utest si pe mine m-a amenintat ca asta e incalcare a NDAului. Dar eu mai lucram pe platforma Global App Testing care a fost fondata de un fost angajat QL si CEOul de la QL nu il suporta.
Am considerat ca nu am resursele sa ma lupt cu ei in instanta la momentul acela, dar vazand in ultimele zile ca nu sunt nici pe departe singura victima al lor si consider ca merita sa fie adusi in fata justitiei. Karma is a bitch.
Multumesc inca odata pentru ceea ce faci!
***
Mesaj pe Linkedin, 30 iunie, ora 16.27:
Servus Doru,
Vreau doar sa iti spun ca sunt foarte recunoscator pentru ca insisti asupra cazului Quantic Lab. Am lucrat acolo un an si jumatate si mi-a fost mult timp frica sa vorbesc despre ei pentru ca sunt foarte agresivi si manipulatori. E o firma care nu stiu cum a inflorit intr-un oras ca si Clujul si ma regasesc in multe din acele marturii.
Lucrand apoi in alte firme, mi-am dat seama cat sunt de abuzivi. Ti-am scris ca sa incurajez mai departe initiativa si sa iti spun sa nu asculti de cei care spun ca nu e asa la Quantic.
Povestea e de acum 6 ani in cazul meu dar vad ca doar s-au inrautatit lucrurile. Nu stiu cum altfel se poate rezolva situatia decat daca face cineva dintre actualii angajati o plangere catre oficialitati. Sa speram ca ajuta shareurile si toate marturiile. O sa scriu si pe Whistle Blower, dar eu nu mai pot sa le fac acum plangere oficiala, din pacate.
***
Mesaj pe e-mail, joi 30 iunie ora 17.03:
Salut, sunt un angajat actual la QuanticLab, si vreau sa contribui cu cateva practici mai actuale din companie.
Dupa angajare, poti fi repartizat unui departament pe o platforma dupa experienta si preferintele discutate la interviu, dar nu se prea tine cont de asta, angajatii ajungand sa testeze pe platforme total diferite fata de departamentul. Cei care nu dau randament bun sunt jonglati de la un proiect la altul/platforma la alta, pentru a umple locurile necesare pe proiectul respectiv. Acest proces evident este stresant, si multi ajung sa isi dea demisia din aceasta cauza. Un efect al acestei practici, este folosirea conturilor de testeri "seniori" ale unui proiect de persoane noi, chiar si fara experienta.
Un alt punct care nu s-a prea mentionat este ca birourile Quantic nu sunt adaptate la numarul mare de angajati, si aici fac reverire la oficiu si bai. De multe ori angajatii mananca la birou deoarece nu sunt destule locuri pentru a sta in sala de mese, iar faptul ca sunt doua toalete la o suta si ceva de angajati nici nu trebuie detaliat...
Cum au spus si altii, si in pandemie se lucra in office. Au fost cazuri in care unii angajati au venit cu covid la munca, iar lucrurile au continuat de parca totul ar fi normal, desi s-ar fi putut infecate usor zeci de angajati. Si in prezent, se vine la munca bolnav, pentru ca este foarte dificil sa iti iei un sick leave, si de multe ori ajungi sa fie nevoie sa il recuperezi.
Sper ca prin aceste marturii care tot apar, viitori tineri pe piata de munca sa nu ajunga sa treaca portile acestei companii.
Te salut!
PS: As mai fi mentionat si alte practici imorale, dar ar veni cu informatii prea specifice, asa ca pentru a-mi pastra anonimitatea si a nu suferi repercursiuni, nu le pot spune in acest moment.
***
Mesaj pe platformă de chat, ieri, ora 18.30:
O poveste la care am fost martori cam 20 de oameni: Din cand in cand ne lasa un mesaj sefa de QA de la CDPR in care ne ruga sa reactionam toti din echipa ca sa stie ca ii toata lumea constienta de anumite mici schimbari. In mod normal dadeam toti clasicul thumbs up pentru ca e varianta cea mai rapida.
Din cand in cand se trezea cineva sa puna alte emojiuri ca sa shake things up. Intr-una din aceste ocazii un coleg a reactionat cu un castravete. Maria, un team lead, pe cand a observat i-a spus sa il modifice.
El zicea ca o sa schimbe dupa pauza ca "oricum nu-i mare lucru", la care o inceput agitatie din partea Mariei, apoi department leadul (Raluca) + Silvester (orice dumnezo de pozitie ocupa el, acest tiran de parcare, gibon de aprozar care se prezinta ca SLY si le spune tuturor că el e Sylvester Stallone, desi daca sufli spre el cade).
Ca in ziua urmatoare sa i se intample sa fie mutat la demi sol, pe Elex 2 ca si pedeapsa. Acolo era batalionul disciplinar, si la subsol si pe cel mai greu si mai urat proiect. Si eu am fost mutat pe acest proiect complet in germana (Elex 2), limba pe care nu o vorbeam deloc, niei eu nici ceilalti, un proiect pe care erau trimisi oamenii "pedepsiti". Si team leadu' de acolo era foarte ostil cand il intrebam orice, nu pentru ca era el asa, da' pentru ca ii cerea partidu' sa se comporte asa.
Erau dati cand venea Silvester si dimineata si ne povestea cat de bine ne merge ca lucram la cumputer, unde este aer conditionat, ca is conditii mult mai bune decat munca la depozit sau in retail. I did both, no it ain't.
Imi amintesc de discursurile de pumping up a lui Silvester, care se pot prescurta in ,,aveti noroc ca va lasam sa lucrati la noi". Avea sistematic sesiune de-astea de brainwash, iar cei mai naivi si juniori chiar il luau in serios.
***
Comentariu la articolul de ieri, Substack:
Salut, legat de supravegherea video a angajatilor, las aici un extras din Legea nr. 190 din 18 iulie 2018 - https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/203151.
Prelucrarea datelor cu caracter personal în contextul relațiilor de muncă Articolul 5 În cazul în care sunt utilizate sisteme de monitorizare prin mijloace de comunicații electronice și/sau prin mijloace de supraveghere video la locul de muncă, prelucrarea datelor cu caracter personal ale angajaților, în scopul realizării intereselor legitime urmărite de angajator, este permisă numai dacă: a) interesele legitime urmărite de angajator sunt temeinic justificate și prevalează asupra intereselor sau drepturilor și libertăților persoanelor vizate; b) angajatorul a realizat informarea prealabilă obligatorie, completă și în mod explicit a angajaților; c) angajatorul a consultat sindicatul sau, după caz, reprezentanții angajaților înainte de introducerea sistemelor de monitorizare; d) alte forme și modalități mai puțin intruzive pentru atingerea scopului urmărit de angajator nu și-au dovedit anterior eficiența; și e) durata de stocare a datelor cu caracter personal este proporțională cu scopul prelucrării, dar nu mai mare de 30 de zile, cu excepția situațiilor expres reglementate de lege sau a cazurilor temeinic justificate.
Sper sa fie cu folos pentru cei care inca se afla in situatia descrisa in articol.
Celor care sunt in aceasta situatie le sugerez sa vorbeasca cu un avocat si sa vada daca se poate face ceva.