Cazul Quantic Lab explodează - apar noi mărturii despre un angajator abuziv și toxic
Așteptăm cu interes poziția oficială a proprietarului Quantic Lab, compania de gaming și digital entertainment Embracer Group din Suedia
Ultimele 24 de ore au fost foarte intense pe subiectul reprezentat de tumora purulentă scoasă la iveală de scandalul Cyberpunk 2077.
Să luăm întâi veștile, pe scurt, și apoi mesajele, pe rând:
***
Vloggerul Upper Echelon Games a publicat aseară un nou video, în care explică și el, foarte detaliat, sursa răului: cultura toxică și climatul abuziv din cadrul organizației Quantic Lab, pe care le consideră sursa principală a problemelor grave de calitate care au dus la eșecul comercial al jocului Cyberpunk 2077.
UEG preia în acest video o parte din mesajele pe care le-am publicat în articolul de ieri, dar adaugă mai multe alte mărturii ale altor actuali și foști angajați ai firmei respective, toate susținând aceeași realitate descrisă de articolele noastre și construind o listă de acuzații care dovedesc imoralitatea și ilegalitatea practicilor de business ale acestei organizații.
Una dintre mărturiile culese de UEG arată că actualul CEO al firmei a folosit testerii angajați în firmă ca să muncească pe un cont personal deschis pe o platformă de testare independentă, iar câștigurile pe care le-a încasat de acolo au fost folosite în interes personal, pentru a cumpăra un automobil de lux. Cu alte cuvinte, căpușarea organizației în care ești manager, pentru a genera profituri personale. Vedeți întregul video, e foarte interesant ce se întâmplă acolo.
***
CEO-ul companiei Quantic Lab a publicat pe pagina web a firmei o scurtă declarație. Am căutat cu mult interes referințe la acuzațiile care sunt aduse companiei pentru modul în care își tratează angajații. Zero.
Tot mesajul se referă la partea de business, la relația comercială cu producătorul jocului și nu are niciun fel de interes pentru propriii angajați, pentru climatul din organizație și pentru modul în care oamenii sunt tratați acolo. Dovada cea mai clară că principala durere a firmei acum, ca întotdeauna, sunt banii, în situația de față cum va reuși să iasă din contractul cu producătorii jocului fără a plăti daune prea mari pentru catastrofa financiară care a urmat lansării jocului, în condiții oribile de calitate.
Comunicatul se leagă de mici inadvertențe legate de istoria companiei, menționate în videourile lui UEG, care oricum nu sunt relevante pentru povestea în sine. În afară de aceste mici corecturi, nimic despre modul nenorocit în care își tratează angajații, o cauză evidentă a problemelor de calitate ale serviciilor prestate.
Este înduioșător finalul: ”Quantic Lab always strives to work with transparency and integrity with our industry partners.”. Firma ”se străduiește” să lucreze cu transparență și integritate în relația cu partenerii de afaceri. Se străduiește, chiar dacă nu îi iese, și doar cu partenerii din industrie, pe angajați dă-i naibii.
***
Deoarece credibilitatea actualei conduceri a companiei Quantic Lab este, din punctul meu de vedere, absolut compromisă, iar ultimele zile au reprezentat un timp suficient de mare pentru a exprima o poziție publică referitoare la acuzațiile numeroase și grave pe care le fac foștii și actualii angajați, cred că este oportun să avem un punct de vedere oficial de la compania suedeză Embracer Group, proprietarul actual al Quantic Lab.
La finalul anului 2020, firma Quantic Lab a devenit proprietatea Embracer Group, o entitate suedeză cu o amplă și puternică prezență în piața globală a jocurilor și divertismentului digital, care a plătit 4,75 milioane de euro pentru achiziția a 95% din acțiunile firmei din Cluj.
Firma suedeză este listată la bursă și va fi, sper eu, foarte interesată să lămurească rapid, convingător și transparent toate acuzațiile pe care le aduc actualii și foștii angajați ai organizației subsidiare. La fel de interesată de subiect cred că este și presa din Suedia, care știu sigur că deja investighează acest subiect.
Voi adresa o solicitare în acest sens companiei suedeze, folosind metodele de contact publice de pe site-ul acesteia. Vă îndemn și pe voi să faceți acest lucru, folosind ca referință linkurile către articolele publicate în aceste zile. Cu cât presiunea publică este mai mare, cu atât interesul companiei va fi mai mare în a lămuri acuzațiile care se aduc managementului și organizației pe care o deține în România.
Actualii și foștii angajați ai QL care au relatări de făcut privind climatul din organizație și comportamentele abuzive ale angajatorului pot folosi platforma de whistleblowing dedicată, indicată pe site-ul companiei Embracer:
https://report.whistleb.com/en/embracer
Lăsați acolo toate informațiile care credeți că sunt relevante și care pot ajuta managementul Embracer să înțeleagă realitatea și gravitatea situației și să ia rapid deciziile care se impun.
***
Am primit și eu, ca și vloggerul UEG, o mulțime de mărturii ale angajaților sau foștilor angajați din alte companii IT, mai ales din sectorul de gaming. Unele dintre practicile sinistre, imorale și ilegale pe care le-am descoperit la Quantic Lab par a fi un obicei al industriei.
Voi publica săptămâna viitoare, în alte articole, relatările celor care mi-au scris despre experiențele lor dureroase trăite în alte companii de software din România.
***
Înainte de a trece la citirea mesajelor pe care le-am primit de la oameni în ultimele ore, cred că este important să le transmitem un mesaj actualilor angajați ai Quantic Lab, dar și tuturor celor tineri și mai puțin tineri cărora organizațiile angajatoare le solicită să semneze tot soiul de documente, fie ele anexe la contractu del muncă, fie acorduri de protecție a datelor sau alte documente administrative:
Nu semnați niciun fel de document până când nu vă luați suficient timp pentru a studia conținutul documentului, cu sprijinul unor specialiști avizați, fie ei consultanți din domeniul juridic sau avocați specializați în dreptul muncii.
Fiți conștienți că aceste documente pot conține prevederi care vă pot pune în situații de dificultate sau inferioritate și care vă forțează să abandonați, să suspendați sau să anulați drepturi fundamentale sau legale pe care le aveți. În acest mod, sunteți înșelați, mințiți și apoi abuzați și agresați cu acte ”în regulă”.
Acele acte nu sunt în regulă, acele acțiuni sunt ilegale și va fi foarte ușor să câștigați orice proces în instanță cu astfel de angajatori, dacă adunați probe în acest sens și țineți legătura cu ceilalți colegi care trec prin aceleași situații.
Aveți tot dreptul să studiați aceste documente înainte de a le semna, inclusiv să le luați acasă, așa cum aveți și dreptul de a negocia acele prevederi, dacă veți considera că sunt abuzive sau dezavantajoase.
În cazul în care sunteți forțați să semnați astfel de documente sau credeți că organizațiile în care lucrați se comportă abuziv, adunați probe despre aceste abuzuri și solicitați imediat intervenția instituțiilor statului, prin reclamații depuse la Inspectoratele Teritoriale de Muncă.
Folosiți și puterea comunicării publice, trimiteți aceste informații către presă, publicați recenzii despre angajatorii abuzivi pe Glassdoor.com, Undelucrăm.ro și alte platforme similare.
Iar dacă aveți angajatori abuzivi care ”oferă” o cultură toxică și un climat de lucru caracterizat de hărțuire, manipulare, minciună, agresivitate și alte comportamente de peșteră, plecați imediat de acolo! Niciun fel de salariu nu va compensa daunele profunde, pe termen lung, aduse sănătății voastre psihice și fizice. Dați-vă demisia imediat, aveți acest drept și apoi folosiți instrumentele legale și digitale pentru a trage la răspundere acel angajator și a îl expune public, ca abuzator.
Și acum să citim mesajele și mărturiile cele mai relevante pe care le-am primit în ultimele 24 de ore:
Comentariu la articolul de ieri, plus link spre un testimonial mai amplu, publicat pe pastebin, 29 iunie ora 11.49:
O sa las și eu povestea mea aici într-un pastebin deoarece nu încape într-un singur comment.
Dacă ești un tanar pasionat de jocuri și vrei sa te dezvolți pe domeniu(qa, programare/design jocuri), atunci sa știi ca QuanticLab nu e pentru tine. QuanticLab e doar un dream killer. Mai bine te motivezi singur și înveți singur acasă pe cont propriu ca sa te dezvolți pe domeniu.
Dacă banii sunt problema atunci iei recomand sa lucrezi la lidl, Kauffland, tazz, bolt, glovo etc. E mult mai ușor, câștigi mai multi bani, ai mai mult timp liber sa înveți acasă pentru tine pentru ce vrei sa faci în viitor. Și probabil o sa ajungi unde ți-ai propus într-un timp mult mai repede.
PS: pe domeniu la nivel național compania se afla cândva pe locul 3 la profit anual.
Textul de pe pastebin:
Salut.
Am lucrat la Quantic chiar în perioada în care aveam Cyberpunk în companie. Pot confirma toate leak-urile ce au fost publicate pana acum pe internet, cât și toate mesajele de la diferite persoane. Eu am mai încercat sa mai fac gălăgie Acu ceva timp despre QL, dar mi-a fost frica. Cyberpunk nu este singurul proiect mare pe care îl au. Au proiecte mult mai mari și probleme mult mai grave. Dacă primesc niște date de contact de la tine iei pot povesti mai multe.
Începem cu începutul, interviul. Eu eram doar un puștan abia venit în Cluj, niciodată nu am lucrat. A fost prima companie la care am aplicat și spre surprinderea mea, prima companie care mi-a răspuns. Nu eram eu deloc experimentat cu piața, însă spre surprinderea mea, interviul tehnic mi-a fost luat de o fetiță de la HR, cu 1-2 ani mai mare decât mine. Interviu tehnic?
Tipa nici nu știa ce se face în companie, ce sa mai zicem de întrebări :). După 2-3 glumite, reușești sa o aduci pe tipa în terenul tău și apoi sa te joci tu cu interviul cum vrei tu. Eu din liceu începusem sa programez jocuri și chiar sa le lansez. M-au mințit pe fata ca dacă vin la ei, voi învață sa mă dezvolt pe programare, având în vedere ca "au foarte multe workshop-uri pe gamedev". Prima zi în companie am început sa întreb lumea, nimeni nu știe nimic.
Primele 2 3 săptămâni am avut un team lead amazing. Am învățat o groaza de chestii de la el, reușind chiar sa devenim prieteni. La un moment dat, mi-a spus sa plec din companie, nu e de mine acolo și sa mă duc sa fac lucruri mult mai mari, pentru ca am potențial.
După 2-3 săptămâni s-au schimbat echipele și am primit un team lead de-mi venea sa mă impusc. Nu îmi asculta ideile, care erau bune. La 2-3 zile venea el sau altcineva cu aceas idee și atunci era buna. Nu mai puteam face nimic, eram controlat, întrebat și nimic din ce făceam nu era bun (desi ceilalți ziceau ca fac treaba buna).
Eram forțat la maxim și un job ce trebuie sa fie fun și făcut cu plăcere a devenit o poveste horror. Mă durea capul în fiecare dimineață când ajungeam acasă (lucram pe night shift spre final). Conexiunea la internet nu exista. Și pentru ca aveam nevoie de training, nu știam sa folosesc toate soft urile, aveam nevoie de conexiune la internet, nimeni nu te învață nimic. Primeai la început un training de 1-2 zile și atât.
Când veneam la birou, telefoanele trebuiau puse intr-o cutie, ori erau băgate intr un dulap, toate la un loc. Nu aveam voie cu telefon. Trebuia sa fur telefonul și sa mă duc la baie ca sa caut informații și documentații pe internet ca sa mă ajute în ceea ce făceam. Lucram cu foarte multi străini, limba engleză nu era punctul forte la multi dintre noi. Puteam scrie 99% din rapoarte în engleză, dar pentru un cuvânt uitat, trebuia sa iei furi telefonul și sa te duci la baie ca sa cauți o traducere la un cuvânt.
Am prins perioada în care încă nu aveau biroul de pe Observatorului terminat. Ziua, cand încă nu eram pe night shift, era șantier. Da, lucram în aceasi încăpere cu Șantierul. Nu de multe ori s-a pus o scara deasupra noastră, a angajaților pentru ca cineva dorea sa facă o gaura în perete. Ziua era îngrozitor, nu aveam aer condiționat.
Majoritatea aveam pe birou mai multe dispozitive (console, pc, etc) și majoritatea aveam pornite în medie de 3 dispozitive ce erau la capacitate maxima și erau foarte fierbinți. Ni se făcea rău, ne simteam mirosul de transpirație unul de la altul. Încăperea era închisă ("confidențialitate").
Temperaturile ajungeau spre 40 de grade în interior. Au început la un moment dat sa ne aducă ventiloatare. Mai târziu au început sa deschidă și geamurile, însă nu aveam voie sa vorbim ca sa nu audă persoanele de afara "informații confidențiale". (okay, înainte sa plec totul s-a rezolvat, nu mai era șantier și aveam aer condiționat și temperaturile erau foarte bune, însă eu deja eram saturat de toate bs-urile).
Team Lead-ul era foarte agresiv, nu ii puteam pune întrebări, dacă erai mai competitiv decât el, erai înjurat. Când ceva îl frustra, izbea cu pumnul în masa și urla. Când am lucrat pe nightshift, mai făcea asta câteodată noaptea, iar vecinii de deasupra erau deranjați și băteau în podea și ei. Trăind într-un mediu toxic, am început sa devenim toxici și noi între noi. Cele mai multe înjurături le-am învățat în perioada aia. Cei mai multi oameni pe care i-am înjurat în viață mea a fost în perioada aia.
La final de zi erai luat la întrebări dacă aveai prea putine probleme raportate decât media. Ironic este ca câteodată nu aveai task de căutat buguri. Câteodată devii voiau doar sa te joci, fără sa cauți probleme, doar ca sa testeze ei ceva. Câteodată Developerii aveau nevoie de persoane care sa facă tot felul de chestii ca ei sa filmeze acțiunile noastre ca sa poate crea trailerul (ai nevoie de persoane care sa se joace ca sa poți filma trailere la jocuri). Dar nu, asta nu conta, tu la final de zi erai luat la întrebări de ce nu ai buguri raportate, desi nu asta a fost treaba ta.
Eu la început intrasem pe un departament, însă chiar în primele 2 zile am fost schimbat pe alt departament. Când au trecut 3 luni și a trebuit sa dau o testare "pentru avansare" Testul primit nu era din nimic ceea ce am făcut. Era de pe alt departament (cel pe care am fost 2 zile). Concediu nu exista. Trebuia sa iti depui cererea cu cel Putin 3-5 săptămâni înainte și era aprobat doar dacă ți se găsea înlocuitor (aparent nu aveau destui oameni).
Sick day și one day leave nu prea exista, deoarece aveai nevoie de înlocuitor. Dacă totuși erai bolnav cu adeverita de la medic, cu chiu cu vai te lăsau sa stai acasă. Dacă stăteai acasă, calculatorul tău era pornit, conturile tale erau puse toate pe online și intrai în environment-ul de testare (ca sa vadă clienții ca ești activ) desi tu erai acasă. Dacă se găsea înlocuitor, înlocuitorul iti folosea toate conturile tale.
La un moment dat am ajuns ca și night shift-ul și day shift-ul sa lucreze la același proiect. Conturile tale cu numele tău erau folosite de cei de dimineață. Nu de multe ori mi s-a întâmplat sa găsesc rapoarte prost făcute în numele meu și nu de multe ori mi s a atras atenția mie pentru chestii prost făcute desi altcineva din day shift avea acces la contul meu.
Eram urmăriți, supravegheați. Foloseam rocketchat-ul. Rocket-chatul era urmărit. Am pățit chiar sa ni se atragă atenția pentru anumite chestii făcute pe rocketchat (pentru cei care nu știu, rocketchat ul e ca un fel de discord mai low budget, open-source, unde adminii pot citi mesajele).
Câteodată dacă trimiteai un mail la HR, intern, primeai mail înapoi de la hr(în engleză, da, intern vorbeam tot în engleza) în care iti zicea sa ii trimiți mailul înapoi doar sa pui la final "If you need further information please don't hesitate to contact me". Și tu trebuia sa dai reply la același mail, sa copiezi primul mai și sa adaugi linia asta :)).
Hai sa vorbim despre tehnologie. Tehnologia lipsea =]]]
Din cauza confidentalitatii nu puteam înregistra pe anumite devkit uri (nu o sa dau numele la console din motive de confidențialitate). Tot departamentul 100 de angajați aveam la dispoziție 2 telefoane cu care filmam manual ecranul pc ului ca sa arătăm pașii de reproducere la un bug. Și da, trebuia sa stai după oameni pana iti venea rândul la telefon.
Acum ce crezi ca se întâmplă? poți bage telefonul în PC la tine și Descarcă filmarea? Nu. Aveam un singur calculator pe tot departamentul si proiect care permitea copierea de fișiere. Trebuia sa stam cu rândul acolo ca sa copiem filmările de pe telefon pe calculator.
Dar nu devenea mai ușor, pentru ca filmările ocupau spațiu destul de mare, nu puteai sa ți-l trimiți prin mesaj de pe acel calculator, pe calculatorul tău de la birou.
Nu, trebuia sa stai cu rândul la calculator și sa aștepți ca persoana din fata ta sa editeze clipul, sa ii facă trim, sa ii facă crop, sa îl compresele sa aștepți sa se compreseze de mai multe ori ca sa ajungă la o mărime optima ca sa poată fi trimis prin mesaj.
Multi de acolo lucram destul de ilegal, ni se întâmplă ca după 2 luni sa vina urgent sa semnam documente pe care noi trebuia sa le semnam de la început deoarece mai venea ceva control.
Ah, lucrai pe nightshift, HR-ul voia sa iti dea ceva, cardul de tichete de masa, etc. Nu, nu ti-l lasa undeva sau nu exista o persoana care sa fie responsabila pentru night shift. Ajungeai la 4 dimineață acasă. Din cauza adrenalinei, gălăgiei, agresivității de la birou, statul cu ochii în ecrane nu puteai adormi. Adormeai pe la un 5-6.
Trebuia sa te trezești dimineață sa te duci la hr, deoarece "domnișoarele" când aveai nevoie de ele erau pana la 12. Dacă veneai din Gruia sau din Florești apoi nu mai apucai nicio ora de somn. 2 ore stăteai numai în trafic ca sa Reușești sa ajungi la hr și imediat dupa începea night shift-ul.
Probabil va gândiți ca făceam bani cu găleată la mediul asta de viață așa de aprig. Nope, salariul era 300 de euro. Undeva la 1450 de lei. După jumă de ani primeai 300 de lei mărire de salariu. :))
QuanticLab m-a făcut sa urăsc domeniul, m-a făcut sa urăsc compania, m-a făcut sa devin un frustrat. Eram foarte pasionat de jocuri, am lansat jocuri pe diferite platforme. Tot ce am vrut, a fost sa mă dezvolt pe domeniu, pasiunea mea sa devină și o sursa de bani.
De când am lucrat la QuanticLab, nu mai joc nicio joc. Mi se face rău, îmi vine sa vars. Nici măcar nu mai am windows sau sistem de gaming. Am vândut tot, nu am mai lucrat la niciun joc. Mi-am schimbat domeniul. Lunile cât am lucrat acolo, mi-am vândut viața, sănătatea, timpul, sufletul, visele pe 300 de euro.
Am ajuns și la spital din cauza job-ului. La fix un an după ce am renunțat la QL am ajuns sa îmi fac firma mea, pe salariu de 10x mai mare, ajungând sa fiu unul dintre cei mai tineri din domeniu din România. A fost primul și ultimul loc de munca ca angajat. Mi-am dat seama ca niciodată nu vreau sa mi se mai întâmple ce mi s-a întâmplat la QL. Nici nu am mai încercat sa merg la interviuri. Nu am mai dat la nimeni nicio șansă. M-am simțit un sclav.
Semnat, un fost angajat. Contact: radon_jumbo_0l@icloud.com
***
Mesaj pe Linkedin, 29 iunie ora 21.20:
Intro: iti scriu in ideea ca am vazut ca postezi mesajele noastre anonime :)
Buna! A venit momentul sa imi spun si eu oful. In primul rand, pot confirma ca mesajele pe care le-ai primit pana acuma sunt adevarate.
Am lucrat si eu acolo, dar punctul culminant a fost pe timpul pandemiei cand am fost in continuare chemati sa lucram de la birou. In cadrul unei companii de QA, unde oricum totul era online, noi eram chemati la birou, unde nu era respectata distantarea impusa.
Ni se cerea sa purtam masca, dar in acelasi timp stateam umar in umar la birou. In momentul sesizarii, de la HR ni s-a transmis ca este in regula, deoarece nu stam fata in fata. Ca si cum virusul ar circula pe o ruta concreta de drept inainte “oh nu, acesti indivizi stau umar in umar, nu putem sa ne miscam in stanga sau in dreapta”.
Partea cea mai dureroasa a fost totusi ca erau testeri care isi intrebau lead testerii de ce nu pot lucra de acasa, iar acestia trebuiau sa musamalizeze raspunsurile lipsete de interes ale conducerii.
Si ca bonus, majoritatea angajatilor sunt copii. Media e pana in 25 de ani. Copii iesiti de pe bancile facultatilor, la primul job, unde sunt amenintati si manipulati. Majoritatea nici nu inteleg responsabilitatea unui job, cu atat mai putin faptul ca si ei au drepturi, ca si angajati, ca mai apoi QL sa vina sa le spuna ca nu, ei nu au drepturi.
Este un episod clasic de gaslighting. Sa nu mai zic ca managementul insista ca nu vor mai gasi asemenea job si asemenea oportunitate.
Quantic Lab iti facea o favoare ca te-a angajat. De asemenea, daca erai chemat la HR (republicii 85), dar tu erai pe observatorului 105, timpul petrecut la HR si pe drum trebuia recuperat, deoarece se considera ca esti in afara lucrului.
***
Mesaj pe mail podcast@hackingwork.ro, 29 iunie ora 17.00:
Buna, va scriu legat de scandalul QL, si eu lucrasem acolo si confirm faptul ca juniorii erau vanduti ca seniori, uneori se dadea parola de la un user senior catre unul junior sa se ocupe in numele lui cum ar veni.
De asemenea, tin minte ca ceva client s-a enervat deoarece toata lumea iesea la o anumita ora si el stia defapt ca programul e altul.
De asemenea, team leads ce nu stiau sa interpreteze niste benchmarkuri si consultau testerii si se facea asa o parerologie despre ce sa se scrie in rapoarte.
Adevarul e ca si unii clienti erau batuti in cap si aveau cerinte absurde, cereau nr de buguri samd...
Cred ca si CDPR stiau cat de cat cum sta treaba cu produsul lor.
***
Mesaj pe Facebook, 29 iunie ora 17.15:
Doru, Apropo de Quantic Lab (pe care i-am avut clienți pe alt domeniu), nu am înțeles de ce își puneau angajații să se desculțe în spațiul de lucru.
Vorbim aici de încăperi cu ventilație proastă, iar bieții testeri erau așezați la niște mese efectiv (nu birouri), cu distante mici între ei, cu PC-uri care rulau 24/7 și care degajau căldură.
Iar în fața lor stătea un tip (PM sau dzeo știe), care efectiv trona ca un șef peste sclavi. La vremea respectivă mi-am văzut de ale mele, dar acum când mă gândesc, puteam să îi întreb sau să le bat obrazul referitor la condițiile de muncă la care își supuneau colegii/angajații.
Te salut și îți mulțumesc pentru ceea ce faci!
***
Mesaj pe e-mail, podcast@hackingwork.ro, 29 iunie, ora 13.14:
Sunt angajat actual. Ca sa va dati seama de cata toxicitate exista in aceasta companie, e suficient sa observati ca cei din top management sunt rude.
Notabila este evolutia fulminanta a Head Of Business Development al acestei companii, in persoana cumnatului d-lui SS., care e de 16 ani In Quantic Lab, acesta fiind UNICUL SAU LOC DE MUNCA.
Doamna SS. are contracte incheiate cu societatea sotului.
Compania plateste scoala fiicei sotilor SS.
Totul pe munca unor tineri exploatati.
***
Mesaj pe e-mail podcast@hackingwork.ro, 30 iunie ora 9.44:
Salut, legat de modul in care sunt tratati angajatii, pare sa fie un caz clar de hartuire morala, iar pentru aceasta situatie exista Legea nr. 167 din 7 august 2020 - https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/228723.
Un mic extras din lege spune astfel: "(5^2) Constituie hărțuire morală la locul de muncă orice comportament care, prin caracterul său sistematic, poate aduce atingere demnității, integrității fizice ori mentale a unui angajat sau grup de angajați, punând în pericol munca lor sau degradând climatul de lucru. În înțelesul prezentei legi, stresul și epuizarea fizică intră sub incidența hărțuirii morale la locul de muncă."
***
Mesaj pe Linkedin, 30 iunie, ora 9.30:
Sa faceti cumva sa mentionati modul in care CEO-ul firmei si-a folosit testerii sa-si genereze bani siesi si sa-si cumpere o masina de lux. Zice in video la minutul 14:25.
Asa jeguri umane trebuie scoase la lumina. Multumesc.
***
Mesaj pe Linkedin, 30 iunie, ora 10.10:
Salutare! Probabil ai vazut ultimul clip de la Upper Echelon. (in caz ca nu, [spoiler alert] a urmarit si citit de pe hacking work)
Bravo pentru initiativa de a nu lasa lucrurile sa mearga in favoarea marelui ceo de la quantic trash. Ma gandeam ca probabil doar cu niste bad PR nu cred ca o sa se schimbe multe prin compania aia. Asta daca nu intra CDPR pe fir si se incepe un proces sau ceva. Dar avand in vedere ca quantic apartine de un gigant I doubt it ca se ajunge in tribunal.
Din ce vad in piata foarte multi oameni accepta si inghit cacaturi pentru ca...well aici nu am inteles de ce fac asta. Doar am vazut ca se intampla si ca foarte multi oameni au o frica de a ridica capul si de a deschide gura cand ceva nu este ok pt ei.
Poate putina educatie in legatura cu asta ar fi o directie buna pentru un viitor episod sau interviu? Ca sa realizeze cat mai multi ca exista multe oportunitati frumoase in care pot lucra. Eventual o postare in care conexiunile tale sa posteze job uri de QA pentru oamenii de la quantic care vor sa plece?
Doar gandesc cu voce tare acum. You do you ca faci bine.
Regency Pools and Landscaping Qatar parte din Asmakh Atoz aceeasi experienta. Specialisti din companii de renune tentati cu salarii foarte mari sa se angajeze la ei duoa care sunt dati afara la o luna sau doua de zile doar ca sa destabilizeze concurenta.