#98: Profesiile viitorului: ce ar trebui să înveți până în 2027?; Și bolnavi și cu banii luați: taxele lui Ciolacu ne bagă-n boală; Trăim oare „deceniul șanselor ratate”?
Bonus: Anul începe cu un nou val de concedieri; O carte = 8 ebooks; Bărbații bogați, mai bogați decât femeile bogate; De doi bani educație: doar 0,2% din salariu ne rămân pentru învățare.
Servus! Ediția 98 este aici. Din această săptămână ne găsești și în versiunea internațională, aici. Mulțumim că ne ajuți să ajungem cu cele mai valoroase informații și la prietenii sau colegii tăi, indiferent de limba vorbită.
Rezoluțiile anului, la români: mai mulți bani și sănătate. În ordinea asta.
Ultimul an pare că a fost bun cu românii: 33% și-au îmbunătățit relațiile cu cei apropiați, 27% au atins un obiectiv personal sau profesional important, iar 18% au avut oportunități de creștere însemnate, conform Cult Research.
În 2024 ne dorim mai mulți bani și sănătate: principalul obiectiv este îmbunătățirea stării financiare (28%), urmat de îmbunătățirea sănătății (25%). Peste jumătate dintre români sunt optimiști în ceea ce privește relațiile personale, starea de sănătate și situația financiară, dar au o oarecare rezervă față de oportunitățile de angajare și dezvoltare personală. Printre cele mai mari temeri se numără instabilitatea economică (33%), conflictele geopolitice (29%) și apariția unor probleme de sănătate (27%).
Femeile sunt mai optimiste decât bărbații în privința banilor, a relațiilor personale și a stării de sănătate. Cei cu vârste între 25-34 ani și cei peste 65 de ani sunt cei mai optimiști în ceea ce privește situația financiară personală.
Rezultatele sondajului sunt destul de reconfortante, ținând cont de faptul că 2023 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată în lume, cu o inflație medie declarată de peste 10% în România, cu un război continuat la granițele noastre și cu unul nou început în Orientul Mijlociu. Mai mult, pășim într-un an cu patru rânduri de alegeri în țară și decisiv pentru democrație la nivel global, prin prisma alegerilor ce vor avea loc în nu mai puțin de 60 de țări.
Tu ce îți dorești cel mai mult de la noul an și cum crezi că va arăta, realist, 2024?
Domeniile viitorului: roboți și sustenabilitate.
Numărul posturilor de specialist în inteligență artificială și machine learning va crește cu 40% până în 2027, însumând aproximativ un milion de noi locuri de muncă, conform raportului WEF Future of Jobs Report 2023. Abilitățile analitice vor fi, în general, utile, fie că este vorba de business intelligence, securitate a informațiilor sau date. Rolurile în domeniul sustenabilității vor fi și ele importante, ocupația de specialist în sustenabilitate situându-se pe locul al doilea.
Totodată, se așteaptă ca operatorii de echipamente agricole, șoferii de camioane și autobuze și profesorii din învățământul profesional să înregistreze cele mai mari creșteri în următorii cinci ani. Pe de altă parte, se estimează că secretarii și cei din domeniul contabilității vor înregistra cele mai multe pierderi de locuri de muncă.
Reversul medaliei: inteligența artificială sporește inegalitatea.
60% dintre locurile de muncă de la nivel global ar putea fi afectate de inteligența artificială în țările cu venituri mari, comparativ cu cele în curs de dezvoltare (40%) sau cele cu venituri mici (26%), avertizează Fondul Monetar Internațional. Descoperirile sugerează că, de fapt, inteligența artificială aduce mai puține perturbări în piețele emergente și în cele cu venituri mici deoarece acestea nu au infrastructura și expertiza necesare integrării inteligenței artificiale.
În general, angajații cu venituri mai mari și cei mai tineri vor observa o creștere disproporționată a salariilor după integrarea AI în munca lor, iar cei cu venituri mai mici și cei mai în vârstă ar putea rămâne în urmă.
„Suntem în pragul unei revoluții tehnologice care ar putea impulsiona productivitatea, ar putea stimula creșterea globală și majora veniturile în întreaga lume. Cu toate acestea, poate înlocui locurile de muncă și agrava inegalitatea”, spune Kristalina Georgieva, director general al FMI.
De asemenea, deși 95% dintre angajații lumii văd valoare în a colabora cu inteligența artificială generativă, cei mai mulți dintre ei se tem în același timp de pierderea locurilor de muncă, ori de mai mult stres și epuizare din cauza noilor tehnologii. În contrast, doar o treime dintre lideri sunt conștienți că pe oamenii lor îi îngrijorează pierderea locurilor de muncă, conform unui raport Accenture. Am pregătit pentru tine un ghid special pentru această situație specifică ceva mai jos, la rubrica Idei valoroase pentru organizații sănătoase – scroll și n-o rata, îți va fi de folos.
Și bolnavi, și mai săraci.
Începând cu 1 ianuarie 2024, concediile medicale din România vor fi taxate identic cu salariile. Asta înseamnă că Guvernul a impus o contribuție suplimentară de 10% pentru fondul de asigurări sociale de sănătate (CASS), reducând astfel sumele primite de cei aflați în incapacitate temporară de muncă. Această schimbare se aplică și pentru cei cu PFA și profesii liberale, care se asigură voluntar pentru concedii medicale. Vor plăti în plus și femeile însărcinate, cei care solicită concedii medicale pentru a îngriji copiii bolnavi sau pacienții cu afecțiuni grave, cu excepția celor cu indemnizații provenite din accidente de muncă sau boli profesionale.
Cu mai puțini bani în buzunar rămân și medicii de familie, care se pregătesc de proteste. Aceștia sunt nemulțumiți de proiectul pus în dezbatere de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), ce propune să le reducă bugetul cu 30% începând cu 1 februarie. În cazul în care CNAS nu va crește suma decontată, medicii de familie nu vor mai încheia contracte pentru luna februarie. Altfel spus, vom ajunge în situația să plătim medicul de familie pentru a ne elibera certificatul de concediu medical, pentru care oricum primim mai puțini bani.
Cât e corect să așteptăm după o promovare?
60% dintre angajați susțin că au fost promovați în ultimii doi ani, în timp ce pentru 15% au trecut 3-4 ani de la ultima promovare.
Așteptările cu privire la promovare și mărirea de salariu pot varia astfel foarte mult, iar studiile recente arată că există angajați care rămân câțiva ani în același rol.
„Trebuie să lucrezi aproximativ un an la locul de muncă pentru a trăi un ciclu de afaceri complet și pentru a deveni cu adevărat bun la asta. Și apoi, după acel an, atunci poți începe să strălucești și să te pregătești pentru o promovare”, afirmă Niki Ramirez, fondator și consultant principal la HR Answers.
Pe lângă nivelul de pregătire, experiență și rezultate livrate, trebuie să ținem cont și de mărimea companiei. Promovările interne au loc mai greu în companiile mici, în care nu există o organigramă complexă, dar nici multe departamente sau niveluri ierarhice.
Radiografia financiară a gospodăriilor românești: traiul decent costă peste 6.000 de lei.
În trimestrul al treilea din 2023, o gospodărie medie din România a înregistrat venituri de 7.301 lei și cheltuieli de 6.432 lei, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. Veniturile lunare ale unei gospodării au crescut, în medie, cu 9,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. Ar suna bine, dacă nu ar fi crescut și cheltuielile, între timp, cu 10,6%.
În topul cheltuielilor, produsele alimentare şi băuturile nonalcoolice au cea mai mare pondere (33,6%), fiind urmate de cele necesare pentru locuință, apă, electricitate, gaz și alți combustibili (13,3%), transport (9,2%) și îmbrăcăminte și încălțăminte (7,2%). Cele mai scăzute cheltuieli au fost destinate educației (0,2%).
Atât câștigurile, cât și cheltuielile din trimestrul al treilea al anului 2023 au înregistrat valori semnificative în mediul urban, în comparație cu cel rural. Venitul total mediu lunar al unei gospodării urbane a fost cu 20% mai ridicat față de echivalentul din mediul rural, iar cheltuielile s-au păstrat proporțional mai mari.
Învață să crești oameni la Talent Academy 2024.
Am început înscrierile pentru ediția din 2024 a Talent Academy – Micro-MBA For Advanced Professionals, un program de nivel post-universitar și de o complexitate egală cu a unui MBA, dedicat antreprenorilor, managerilor de organizații și profesioniștilor din HR, care vor să dezvolte o abordare modernă și performantă a capitalului uman.
Este creat și livrat de profesorul britanic Andrew Taylor, profesionist cu o carieră de peste 25 de ani în mediul universitar și consultanța de business în Europa, America de Nord și Asia. A lucrat ca head-hunter, consultant de management, director de HR pentru companii precum Coca-Cola, Holcim, AIG, PwC, GSK, Deloitte, Orange, Volksbank, ING sau Vodafone.
Autor al mai multor cărți și articole de cercetare academică, Andrew a obținut doctoratul la Universitatea Cardiff și este directorul Transylvania Executive Education, organizația care livrează programele britanice Executive MBA la Cluj, în parteneriat cu Buckingham University, University of Suffolk și Hull University Business School.
Ce am pregătit pentru tine? Șase module, șase zile de studiu informal și interactiv distribuite până la finalul anului, în grupe cu maxim 20 de participanți. Vom porni la drum în aprilie 2024, atât la Cluj, cât și la București. Toate detaliile le găsești aici.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Scurte și tari.
Insecuritatea jobului se simte și printre lideri. Angajații nu sunt singurii care se tem să-și piardă locul de muncă, ci și directorii executivi. 59% dintre ei sunt îngrijorați că vor rămâne fără job, conform unui studiu realizat pe 3.100 de CEO din întreaga lume. Potrivit raportului, anxietatea pe care o resimt liderii este cauzată de preocupările lor cu privire la lucrurile pe care nu le pot controla, precum inflația, ratele dobânzilor și tensiunile geopolitice din întreaga lume.
___
Ajutor pentru părinți: Până la 1.500 de lei lunar pentru educația copiilor. Părinții din România pot primi un ajutor de la stat pentru a plăti pentru școala sau grădinița celor mici – în urma unei măsuri aprobate încă din 2020, însă neaplicate până acum. Suma pe care o pot primi părinții este proporțională cu salariul lor, dar nu poate depăși 33% din salariul brut sau plafonul maxim de 1.500 de lei. Banii de la stat sunt scutiți de impozite și contribuții. Doar unul dintre părinți poate cere acești bani, și doar pentru un loc de muncă. Companiile vor putea rambursa această sumă în limita a 5% din fondul de salarii.
___
Unde trăiesc bogații lumii? Din cei aproape 60 de milioane de milionari, 42% trăiesc în America de Nord. Statele Unite domină clasamentul cu aproape 23 de milioane de milionari, în timp ce China se situează pe locul al doilea cu 6,2 milioane, urmată de Franța și Japonia. New York City, Tokyo și Bay Area sunt orașele cu cele mai mari populații de milionari. Până în 2027, se preconizează că numărul acestora va crește la 85 de milioane.
___
Asda testează săptămâna de lucru de 4 zile pentru mii de manageri de magazine, menținând salariul și beneficiile. Schimbarea e menită să revigoreze cifra de afaceri a gigantului lanț de supermarketuri britanice și să îmbunătățească satisfacția angajaților, iar rezultatele preliminare indică o creștere a implicării și productivității.
___
Top 10 angajatori din Statele Unite, conform Glassdoor. Acestea sunt primele 10 companii din top 100 cele mai bune locuri de muncă din 2024, din punct de vedere al satisfacției angajaților: Bain&Company (4.8 din 5), Nvidia (4.7), ServiceNow, MathWorks, Procore Technologies, In-N-Out Burger (4.6), VMware, Deltek, 2020 Companies, Fidelity Investments (4.5).
___
Acceptăm mai puțini bani pentru o viață mai echilibrată. 52% dintre angajații de la nivel global ar fi dispuși să accepte o reducere de 20% a salariului pentru un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală, conform unui studiu realizat de Ford Motor. Sondajul, realizat pe 16.086 de persoane, a concluzionat că 77% dintre respondenți acordă prioritate unei vieți echilibrate, în detrimentul avansării ierarhice la job.
___
Guvernul României a mutat „soluția” pentru posibila scădere a salariilor nete a celor 406.293 angajații încadrați la salariul minim cu peste doi ani vechime, propunând ca mărirea salarială să fie stabilită prin negociere între angajați și angajatori. Ministerul Muncii recomandă ca angajatorii să majoreze salariul brut suficient pentru a (cel puțin) menține salariul net la nivelul anterior, exemplificând că pentru a păstra un salariu net de 2.079 lei, salariul brut ar trebui crescut de la 3.300 de lei la cel puțin 3.449 de lei. Adică angajatul primește în acest caz aceiași bani lunar, dar firmele plătesc mai mult, și statul primește restul. Această propunere vine ca o completare la problema detaliată în newsletterul trecut, paradoxul acestui început de an. Concluzia? Dacă angajatorii nu măresc salariile, nu prea au cum să fie trași la răspundere. Dacă le măresc, au șanse mari să le scadă de fapt veniturile angajaților. În lipsa unor completări legislative, întreaga situație sună a pamflet, dar nu e.
___
„Bicicleta creierului” e azi mai mult drog decât exercițiu. Acum 33 de ani, Steve Jobs descria computerul ca fiind o „bicicletă pentru minte", însă evoluția tehnologiei a creat efecte neașteptate. Un raport al chirurgului general al SUA arată o realitate îngrijorătoare: americanii petrec în medie peste patru ore pe zi pe smartphone-uri, iar peste 50% dintre ei își recunosc dependența față de dispozitive. Realitatea reflectă azi o problemă majoră pentru sănătatea mintală: efectele tehnologiei au ajuns mai degrabă comparabile cu cele ale fumatului și consumului de junk food. Datele avertizează și asupra unei corelații directe între timpul petrecut pe rețelele sociale și simptomele de anxietate și depresie în rândul tinerilor.
___
Economia globală, în pragul celei mai slabe perioade de creștere din ultimii 30 de ani.
Raportul „Perspectivele Economice Globale" preconizează încetinirea creșterii economice mondiale pentru al treilea an consecutiv – până la 2.4% în 2024, versus 2.6% în 2023. Indermit Gill, vicepreședintele Grupului Băncii Mondiale, avertizează că, fără o corecție majoră de curs, anii 2020 vor ajunge să fie cunoscuți drept un deceniu de oportunități ratate.
Această încetinire economică vine în contextul unor tensiuni geopolitice evidente, care prezintă noi provocări pe termen scurt, războaiele ce ar putea avea implicații semnificative asupra prețurilor la energie și, prin urmare, asupra inflației și creșterii economice. Rata șomajului în rândul tinerilor a atins un nou record în mai 2023, ajungând la 20.8% în China, de patru ori mai mare decât rata șomajului urban pentru toate vârstele, estimată la 5.2%.
Economiile în dezvoltare vor fi cele mai afectate. Pe bază regională, se așteaptă ca tendința de creștere să se reducă cel mai mult în America de Nord, Europa și Asia Centrală. Se preconizează o ușoară îmbunătățire în America Latină și Caraibe și creșteri ceva mai semnificative în Orientul Mijlociu și Africa.
Comisia Europeană preconiza că economia României va crește cu 3,1% în 2024 și 3,4% în 2025, însă avertizează și asupra incertitudinii accentuate de contextul unui climat fiscal și politic fluctuant.
Idei valoroase pentru organizații sănătoase, oferite de MedLife:
Angajații se tem de pierderea jobului? Iată ce pot face angajatorii.
În timp ce piața muncii se află într-o continuă schimbare, iar marile companii disponibilizează, angajații devin din ce în ce mai pesimiști. Conform My Perfect Resume, 85% dintre angajați se tem că își vor pierde locurile de muncă în 2024.
Cu un procent atât de mare de oameni îngrijorați, liderii și oamenii din HR au responsabilitatea de a diminua aceste temeri și de a menține moralul angajaților. Iată cinci recomandări de la experții în employer branding care să te ghideze în această perioadă:
Comunică transparent: Acest aspect contează mai ales dacă deja a avut loc o rundă de concedieri. Pentru a păstra moralul companiei și a preveni plecarea celor mai performanți, explică motivele pentru care au fost necesare acele concedieri pentru a proteja sănătatea companiei.
Fii empatic/ă: Este dificil să observi cum colegii tăi își pierd locurile de muncă și poate fi o provocare să înlături orice sămânță de îngrijorare. Liderii trebuie să le reamintească angajaților rămași cât de importanți sunt pentru viitorul companiei.
Menține o atitudine pozitivă: Nu vorbi negativ despre cei care și-au pierdut locul de muncă. Chiar dacă concedierile se bazează pe o performanță slabă, criticarea celor care nu mai sunt în companie ar putea „otrăvi apele” celor rămași.
Mizează pe spiritul de echipă: După concedieri, liderii și managerii trebuie să se concentreze pe echipă și noțiunea de colaborare, pentru a crea coeziune.
Stabilește așteptări realiste: Concedierile înseamnă adesea mai multă muncă pentru cei rămași. Fii pregătit/ă să stabilești obiective clare și realizabile pentru modul în care sarcinile de lucru vor fi redistribuite.
Citigroup anunță o restructurare radicală: 20.000 de concedieri și bonusuri de plecare.
Grupul bancar american Citigroup a declanșat în noiembrie anul trecut planuri „ambițioase” de restructurare, având în vedere cel mai slab trimestru din ultimii 15 ani. În urma raportării unei pierderi trimestriale de 1,8 miliarde de dolari, compania intenționează să reducă 20.000 de locuri de muncă până la sfârșitul lui 2026, prin care ar economisi 2,5 miliarde de dolari.
Mai mult, directorii companiei de servicii financiare se așteaptă ca forța lor de muncă să scadă pe viitor la aproximativ 180.000 de angajați. Acest lucru se datorează în mare parte planurilor de restructurare din cadrul Banamex, divizia mexicană a Citigroup, care intenționează să concedieze aproximativ 40.000 de oameni.
Pierderile sunt atribuite costurilor reorganizării, retragerii din Rusia și devalorizării monedei argentiniene. Surprinzător sau nu, diviziile de servicii bancare de consum și servicii de trezorerie au înregistrat creșteri, în timp ce divizia de investiții a obținut cel mai bun rezultat din ultimii doi ani. Cu toate acestea, veniturile din împrumuturi pentru companii au scăzut cu 26%, ca un efect al ratelor mari ale dobânzilor asupra cererii de împrumuturi.
Șefu’ care taie chefu’: O lecție despre cum SĂ NU dai oameni afară, de la Cloudflare.
Compania Cloudflare, cunoscută pentru serviciile din securitate online, a concediat 60 de angajați într-o singură zi, motivând că aceștia nu îndeplineau standardele de performanță. Fără a le spune însă și care erau acestea. Controversa nu vine din concediere în sine, ci din maniera în care aceasta a fost gestionată, surprinsă într-o sinteză oferită de Tudor Galoș.
Brittany Pietsch, una dintre persoanele concediate, a fost anunțată de decizia companiei printr-un apel pe platforma Teams, fără explicații detaliate sau un dialog prealabil cu managerul direct. În schimb, doi reprezentanți ai departamentului HR, care nu o cunoșteau personal și nu păreau informați despre situația ei specifică, au fost cei care i-au comunicat sec decizia. Întreaga interacțiune a fost înregistrată și făcută publică de fosta angajată, ceea ce a atras atenția online asupra practicilor companiei. Discuțiile s-au continuat pe Reddit cu multe alte declarații.
CEO-ul Cloudflare a încercat să justifice aceste concedieri printr-o postare publică, afirmând că procesul e unul de rutină. Printre citatele cu multiple stegulețe roșii, însoțite de comentariile lui Tudor Galoș:
❌ „We fired ~40 sales people out of over 1,500 in our go to market org. That’s a normal quarter” ➡️ Vorbim aici de oameni, nu de roboți, sclavi sau animale.
❌ „Sadly, we don’t hire perfectly. We try to fire perfectly.” ➡️ În procesul de recrutare, onboarding și ramp-up, atât compania cât și candidatul sau angajatul investește. „We don't fire perfectly" nu este o scuză, „we try to fire perfectly” este cinic.
❌ „Managers should always be involved. HR should be involved, but it shouldn’t be outsourced to them" ➡️ Fix asta s-a întâmplat aici, ei au primit sarcina de a da afară niște oameni pe care nu îi cunosc. Managerul s-a spălat pe mâini.
❌ „We think the right thing to do is get people we know are unlikely to succeed off the team as quickly as possible so they can find the right place for them.” ➡️ Pe scurt, dai afară lumea pentru binele lor. Minunat.
Până la urmă, realitatea iese la suprafață, indiferent câte recunoașteri și premii ți-ai putea cumpăra. În cazul Cloudflare, nu pare că astăzi titlul de „Best Place to Work” primit de la BuiltIn reflectă experiența reală a angajaților, iar discrepanța dintre imaginea autoproclamată și realitatea practicilor interne este greu de justificat. Tu ce părere ai?
Și dacă tot vorbim despre concedieri, doar în primele două săptămâni din 2024 mai mult de 7.500 de oameni și-au pierdut locurile de muncă. Dintre cele mai răsunătoare noi anunțuri fac parte:
Google concediază prin e-mail. Săptămâna trecută compania a disponibilizat sute de angajați din divizia de inginerie și hardware, precum și pe cei care lucrează la Google Assistant. Aceștia s-au trezit cu accesul blocat pe conturile de muncă și au fost informați prin e-mail că rolurile lor au fost eliminate. „A trebuit să luăm unele decizii dificile cu privire la angajații din cadrul Google și regretăm să vă informăm că poziția dumneavoastră este eliminată”, le-a transmis gigantul. Valul de disponibilizări vine pe fondul reducerii cheltuielilor și concentrării pe dezvoltarea inteligenței artificiale.
___
Amazon disponibilizează câteva sute de angajați din operaţiunile sale de streaming şi studio, a anunţat compania în plan intern săptămâna trecută. „Am identificat oportunități de a reduce sau de a întrerupe investiţiile în anumite domenii, în timp ce ne concentrăm asupra iniţiativelor care au cel mai mare impact”, le-a transmis angajaților Mike Hopkins, vicepreşedinte senior al Prime Video şi Amazon MGM Studios.
___
X a concediat 1.213 de oameni specializați în moderarea conținutului. 80% dintre aceștia erau ingineri software, iar rolul lor era să combată conținutul abuziv online de pe rețeaua de socializare cunoscută în trecut drept Twitter. Datele au fost obținute de autoritatea de reglementare a internetului din Australia, fiind publicate săptămâna trecută pentru prima dată și fac referire la perioada octombrie 2022 – prezent, adică din momentul preluării companiei de către Elon Musk. În alte cuvinte, discriminările și instigarea la ură sunt la mama lor acasă pe platforma X pentru că sunt tot mai puțini cei care ar trebui să le combată.
Realitatea din școli – mai mulți profesori, mai puțini elevi.
În anul școlar 2022-2023, România a înregistrat cel mai mic număr de elevi din ultimul deceniu, conform noului raport al Ministerului Educației. Astfel, numărul total al elevilor înregistrați în învățământul preuniversitar anul trecut a fost de 2.891.765, în scădere considerabilă față de anul de referință 2014-2015, când se înregistrau 3.164.470 de elevi, cu 9% mai mulți. De atunci, numărul acestora a scăzut constant, cu o singură perioadă de stagnare între 2020 și 2022.
Scăderea este și mai gravă în rândul elevilor din mediul rural, în special în cazul elevilor de gimnaziu, atingând nivelul record de 33%. Și numărul elevilor de liceu a scăzut cu 20%.
În schimb, numărul profesorilor a atins cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani. Datele arată că în 2022-2023 se înregistrau 295.723 de angajați în învățământul preuniversitar, dintre care 212.332 personal didactic. Aceste date indică o creștere a numărului de profesori în ultimii ani, după ce între anii 2018 și 2022 se atinsese un prag minim.
Discrepanța salarială între sexe – un subiect de actualitate în România.
56.000 de angajați români câștigă peste 26.000 de lei brut pe lună, dar distribuția acestor venituri mari între bărbați și femei indică o inegalitate evidentă. Din totalul celor cu venituri mari, 36.670 sunt bărbați, în timp ce doar 19.300 sunt femei. Această diferență se observă cel mai bine în domeniile specializate, unde veniturile brute medii ale bărbaților sunt cu 2.100 de lei mai mari decât cele ale femeilor.
La nivel european, femeile câștigă, în medie, cu 13% mai puțin decât bărbații, pentru aceeași muncă. Eforturile pentru eliminarea acestei discrepanțe au stagnat ori chiar încetinit în ultimii ani, avertizează cercetările recente.
Tu ai simțit aceste discrepanțe la locul tău de muncă?
Uite ce fain: O carte fizică poate face cât opt e-books.
Cititul tradițional, pe hârtie, ne asigură o înțelegere mult mai bună a textului decât cititul digital, conform unui studiu efectuat de Universitatea din Valencia. Cercetătorii au analizat peste 20 de studii pe această temă și comportamentul a 470.000 de cititori, și au descoperit că atunci când citim din cărți fizice, înțelegem subiectul de șase până la opt ori mai bine decât atunci când citim același lucru în format digital.
Cu alte cuvinte, o oră de citit o carte poate valora până la opt ore de lectură pe un dispozitiv digital, în ceea ce privește cât de bine înțelegem și reținem informația. Descoperirea este crucială pentru modul în care gândim educația și timpul liber al copiilor, sugerând că ar trebui să încurajăm lectura tradițională mai des, mai ales în rândul celor mai tineri cititori.
Lectura digitală nu implică aceeași profunzime de procesare a informației, ceea ce poate duce la o înțelegere superficială a subiectelor. Asocierea negativă între cititul digital și înțelegere în rândul copiilor se inversează însă la adolescenți și studenți, devenind pozitivă. De asemenea, cercetătorii subliniază că această practică nu se traduce într-un vocabular academic mai bogat pentru copii, într-un moment critic când ei trec de la a învăța să citească la a citi pentru a învăța. În concluzie, în timp ce digitalul este omniprezent în viețile noastre, importanța cărții printate rămâne incontestabilă, în special în dezvoltarea abilităților de înțelegere la copii și tineri.
Cartea câștigătoare.
Este dezvoltarea tehnologică sinonimă cu prosperitatea? „Putere și progres” arată că progresele tehnologice de ultimă oră pot deveni instrumente de emancipare și democratizare dacă deciziile importante nu rămân în mâinile câtorva lideri mânați de putere.
I-a făcut fericiți pe străbunicii noștri revoluția industrială? Ne va dărui și mai multă fericire inteligența artificială? Daron Acemoglu și Simon Johnson ne oferă viziunea de care avem nevoie pentru ca inovația să fie benefică pentru cât mai mulți dintre noi.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Ionuț, Loredana, Cristina, Tibi și Doru, ajutați de voluntarii noștri implicați: Sergiu O., Mihai și Sergiu U..
Platformele web ale proiectului Hacking Work sunt găzduite de Hosterion. Materialele audio-video sunt pregătite cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.