#74: Tinerii ar veni mai des la birou pentru ceva nou pe Tinder; Câte minute muncești pentru meniul zilei?; Google Leaks: lista cu salariile uriașe; Încălzirea globală produce uragane în piața muncii
Bonus: Mystery working: angajatul-spion care pârăște puturoșii; Radiografia României: lipsa de educație produce sărăcie și migrație; Încă avem prea puțini IT-iști, deși tot cresc lefurile.
Servus! Ediția 74 a HWNews este aici. Să îți fie de folos!
HOT: încălzirea globală va schimba radical modul în care muncim.
La nivel global, traversăm una dintre cele mai călduroase perioade din istorie, care vine la pachet cu fenomene meteorologice extreme, incendii ori urgențe medicale. În contextul încălzirii globale, angajatorii nu mai pot ignora efectele devastatoare pe care canicula le poate avea asupra afacerilor și angajaților. În mediile în care temperaturile ridicate nu pot fi combătute, cum sunt producția, construcțiile și agricultura, specialiștii concluzionează că vor avea loc mari schimbări ale modului în care muncim, pentru a proteja oamenii, dar și pentru a îi face să fie mai productivi.
„Munca în aer liber va necesita ture mai scurte, mai multe pauze și mai multe ore de lucru în timpul nopții”, spune John Abraham, profesor la St. Thomas School of Engineering din Statele Unite. Cu toate acestea, schimbarea programului nu este suficientă: „Dacă oamenii muncesc în căldură în timpul zilei, iar temperaturile din timpul nopții nu coboară suficient, le va fi mult mai greu a doua zi”, explică Abraham.
Pentru cei care lucrează în aceste medii, punctele de răcorire cu aer condiționat pentru angajați vor deveni tot mai populare, iar angajatorii vor trebui să introducă pauze suplimentare în program, pentru ca angajații să le poată folosi. Angajații care lucrează în interior sau în medii răcoroase sunt mai protejați de expunerea la temperaturi extreme, dar vor exista schimbări și în rutina lor de lucru.
„Munca la distanță, munca hibridă, săptămânile de lucru de patru zile sau de șase ore pe zi în loc de opt se dovedesc a fi utile în timpul caniculei deoarece reduc naveta – care consumă și mai mult energia angajaților”, concluzionează Mansoor Soomro, lector la Teesside University International Business School, Marea Britanie.
Mulți angajați își schimbă deja programul de lucru, astfel încât să termine schimbul înainte ca temperaturile să atingă nivelurile maxime dintr-o zi.
Angajatorii ar trebui să identifice care sunt grupurile cele mai vulnerabile la temperaturi ridicate (mai ales vârstnicii, femeile însărcinate și angajații cu dizabilități), să își învețe oamenii cum să gestioneze stresul termic și să ofere servicii de întreținere fizică și nutriție pentru a-și ajuta angajații. Crearea unor medii de lucru rezistente la căldură sau modificarea programului de lucru sunt primele măsuri cu care organizațiile pot face față caniculei.
Câte minute muncești pentru a mânca meniul zilei?
Un IT-ist român are nevoie de 36 de minute pentru a-și câștiga banii pentru o masă, în timp ce un om care face curățenie sau un chelner lucrează de 3-4 ori mai mult, adică și peste două ore, arată o analiză realizată de platforma Bookingham, care a calculat cât trebuie să lucreze românii din diverse domenii pentru un meniu al zilei calculat la o medie de 35 de lei (ciorbă, fel principal și desert), în 2023.
Profesorii ar trebui să lucreze aproape o oră și jumătate, la fel de mult ca un fermier. Profesorii universitari câștigă mai bine și și-ar permite un meniu al zilei într-o oră și un sfert. Tot atât ar trebui să lucreze și un arhitect. Studiul arată însă că un educator ar trebui să lucreze cel mai mult dintre cadrele didactice: două ore. Asta îl așază în clasament lângă angajații din zidărie sau cei care asigură servicii de sprijin pentru clienți.
Lucrurile sunt mai complicate în domeniul HoReCa, unde există în continuare o criză acută de personal. Un chelner câștigă în medie 2.800 lei pe lună, iar asta îl situează la coada clasamentului, fiind nevoit să lucreze de 4 ori mai mult decât un primar de comună sau un judecător, pentru o masă completă. Patiserii, cofetarii și măcelarii trebuie să lucreze puțin peste o oră și jumătate ca să mănânce un prânz în oraș, în timp ce livratorii și-ar putea lua meniul zilei lucrând mai puțin de o oră și 20 de minute, iar bucătarii, într-o oră și un sfert.
Datele arată că deținătorii de pensii speciale ocupă fruntea clasamentului, iar pensionarii de rând sunt ultimii pe listă. Un pensionar special își permite meniul zilei în 24 de minute, mai repede decât un IT-ist. Pensionarii de rând, în schimb, ar trebui „să lucreze” de 8 ori mai mult decât un pensionar special și de 5 ori mai mult decât un IT-ist pentru o singură masă în oraș.
PONT: Tinerii ar reveni la birou din dragoste. Dar nu pentru job.
Oboseala, dezamăgirea și insatisfacția provocate de aplicațiile de dating îi determină pe tinerii singuri să caute romantism în mediile mai tradiționale, printre care și birourile. Întoarcerea la locul de muncă devine astfel o variantă mai atrăgătoare pentru unii, care văd în această oportunitate șansa de a întâlni un partener sau de a experimenta măcar plăcerea unui flirt cu colegul de care se simt atrași.
Aproximativ 40% dintre angajații americani au flirtat cu cineva de la locul de muncă, iar 17% au avut o relație oficială cu un coleg, conform unui sondaj anual realizat în ianuarie de către Society for Human Resource Management, la care au participat peste 600 de respondenți din SUA.
Pandemia și munca remote au complicat socializarea și întâlnirile romantice în ultimii ani. Un sondaj realizat de Pew Research a relevat că peste 60% dintre adulții singuri din SUA spun că atragerea unui partener a devenit mult mai anevoioasă în ultimii ani, iar Generația Z și tinerii mileniali sub 30 de ani reprezintă cel mai mare procent din cei care au dificultăți în a își găsi un partener.
Astfel, pentru tineri, mediul profesional poate deveni un spațiu propice pentru dezvoltarea relațiilor personale, însă organizațiile trebuie să conștientizeze aceste dinamici și să gestioneze cu atenție aspectele legate de interacțiunile romantice în cadrul echipelor.
Angajatul misterios te pârăște dacă fentezi munca.
Sub protecția anonimatului, un român dezvăluie că și-a încercat norocul ca antreprenor, dar nu a avut succes, iar acum își caută un loc de muncă inedit: se oferă să se infiltreze printre angajați pentru a-i demasca pe cei neperformanți, care simulează efortul și implicarea fără rezultate reale. Anunțul acestuia, publicat pe un grup online dedicat antreprenorilor, stârnește valuri de reacții și împarte comunitatea în două tabere: „securisto-comuniști” versus cei care s-au săturat de „loaze”.
Unii membri ai comunității au avut reacții pozitive și susțin că ar fi nevoie de așa ceva în multe firme de pe la noi, dar și la stat, doar că legea din România este mult mai strictă în ceea ce privește protecția datelor. O parte dintre aceștia au spus chiar că sunt familiarizați cu astfel de practici din companiile străine și că este un job bine plătit. În schimb, cealaltă tabără critică postarea românului, căutând să descurajeze orice practici care le amintesc de vremurile în care turnătoria era mai mult decât încurajată.
Seniorii visează remote mai mult decât tinerii.
Nu tinerii sunt primii care își doresc cel mai mult să lucreze de la distanță, ci angajații cu experiență și venituri mari, conform unui studiu McKinsey realizat pe 13.000 de angajați din 6 țări. Angajații seniori tind să fie mai încrezători în abilitățile lor și au o plajă mai mare de joburi și beneficii din care să aleagă. În plus, majoritatea respondenților ar accepta un salariu cu 20% mai mic dacă ar putea lucra de acasă câte zile doresc.
Alte concluzii interesante ale studiului:
O treime dintre angajații care câștigă peste 150.000 de dolari brut pe an preferă în mod categoric să lucreze de acasă;
9% dintre angajații care câștigă mai puțin de 50.000 de dolari brut anual au avut aceeași părere;
44% dintre angajații seniori susțin că ar prefera să lucreze de acasă;
Doar 6% dintre angajații cu mai puțină experiență au împărtășit această dorință.
Tu la ce nivel de senioritate te regăsești în domeniul tău și cum privești aceste privilegii?
Salariile Google, dezvăluite pe internet. Inginerii, plătiți regește.
Inginerii software au printre cele mai bine plătite joburi de la Google, salariul de bază maxim fiind de 718.000 de dolari brut pe anul trecut. Datele provin dintr-un raport care a circulat între angajații Google și conține informații de la peste 12.000 de angajați din SUA pentru anul 2022. Potrivit unor scurgeri de informații, câștigurile angajaților Google depășesc salariul de bază, pentru că li se adaugă acțiuni și bonusuri. Valoarea maximă a veniturilor pe care un inginer software de la Google le-a putut obține în 2022 atinge astfel suma de 1,5 milioane de dolari.
Cele mai bine plătite 10 roluri de la Google sunt: inginer software (718.000 dolari brut anual), inginer manager (400.000 dolari), reprezentant vânzări directe B2B (377.000 dolari). Dar și rolurile de consilier juridic, expert strategie în vânzări, designer UX, expert în afaceri guvernamentale și politici publice, cercetător științific, reprezentant vânzări cloud și manager de program sunt destul de bănoase, aceștia câștigând anual la Google peste 300.000 de dolari brut.
România, statisticile durerii: mizeria din educație produce sărăcie și bejenie.
Deși țara noastră se află pe locul patru în topul fertilității la nivel european (1.77 nașteri per femeie), sporul natural este negativ, iar asta nu din cauza mortalității sau îmbătrânirii populației, ci din pricina migrației sporite. România se află în rând cu Lituania, Croația și Grecia, cu o scădere a populației alimentată de creșterea numărului de oameni care pleacă din țară, conform raportului Key figures on Europe, publicat de Eurostat.
Riscul de sărăcie, șomaj sau excluziune socială este mai mare în rândul persoanelor care părăsesc școala timpuriu. În 2022, ponderea abandonului timpuriu în Uniunea Europeană a fost de 9,6%, variind de la 15,6% în România (iar suntem „campioni”) până la un minim de 2,3% în Croația. România conduce clasamentul tinerilor care nu sunt nici angajați, nici în școală, nici într-o altă formă de instruire profesională.
Conform statisticilor europene, ponderea populației expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială este cea mai mare în România (34,4%) și Bulgaria (32,2%) din toate statele membre ale UE. Românii sunt primii și când vine vorba despre incapacitatea de a face față unor cheltuieli neprevăzute și de ponderea populației care nu își permite o vacanță anuală de o săptămână departe de casă.
La nivelul educației digitale și al accesului la tehnologie, România se situează pe ultimele locuri la nivel european, după următoarele criterii: accesul la e-mail, utilizarea mesageriei, capacitatea de a găsi informații online despre bunuri și servicii, informarea online din platforme de știri, ziare sau reviste digitale, accesul la internet banking și utilizarea surselor de informare online despre sănătate și educație.
Idei valoroase pentru organizații sănătoase, oferite de MedLife:
Barometrul Edelman: investiția în sănătatea angajaților este profitabilă.
Locul și modul prin care ne câștigăm existența ne influențează esențial calitatea vieții. Un job ne oferă venituri care ne asigură hrana, un acoperiș deasupra capului, acces la diverse beneficii, dar ne expune totodată diverselor riscuri profesionale care ne pot pune în pericol sănătatea fizică ori mintală.
Potrivit Barometrului de Încredere Edelman din 2023, doar 50% dintre americani susțin că au o stare de sănătate bună, în timp ce jumătate se confruntă cu probleme. Conform unui studiu realizat de Institutul Integrated Benefit, sănătatea precară a angajaților îi costă pe angajatorii americani 575 de miliarde de dolari pe an, iar productivitatea este foarte scăzută din cauza absenteismului cauzat de boli și diverse situații medicale.
În 2021, în SUA au avut loc peste 2,6 milioane de accidente de muncă sau cazuri de boli profesionale și aproape 5.200 de decese. Cauzele acestor incidente au fost manipularea incorectă a încărcăturilor, ridicarea repetată a greutăților, expunerea la toxine, dar și suprasolicitarea. 13% dintre accidentele de muncă au avut loc din cauza oboselii. Nici cei care lucrează la birou nu sunt feriți de boli. Un stil de viață sedentar contribuie la probleme de sănătate precum boli de inimă, cancer, diabet, atrofiere musculară, depresie, anxietate, demență și multe altele. Sedentarismul poate fi mai periculos decât fumatul.
Ce pot face organizațiile pentru ca munca să-i facă pe oameni mai activi și mai sănătoși și care sunt beneficiile? Prin susținerea de către firmă a întreținerii active a stării de bine atât în plan fizic, cât și mental, angajații vor fi mai loiali, mai implicați, mai prezenți, vor avea o productivitate mai mare și vor fi mai eficienți. Organizațiile pot dezvolta programe de prevenție care să vină în ajutorul angajaților, să ofere o remunerație echitabilă, să asigure transportul către/ de la muncă sau orice alte beneficii personalizate care contribuie la bunăstarea angajaților, în domeniul lor de activitate.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Scurte și tari.
Lege: 4 zile de muncă de acasă pentru angajații cu copii, lunar. Legea 241/2023 a intrat în vigoare luni și impune că „la cerere, angajații care au copii în grijă cu vârsta de până la 11 ani au dreptul la 4 zile de muncă de la distanță pe lună, în conformitate cu Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activităților de telemuncă, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția situațiilor în care natura sau tipul muncii nu permite astfel de condiții”.
___
Ai accepta maxim 4000 de euro salariu, ca să repari cardurile de sănătate? CNAS angajează cinci specialiști IT, pe o perioadă de cel puțin 30 de luni, pe care-i va plăti cu salarii de până la 4.000 de euro. Echipa va lucra la digitalizarea completă a sistemului de asigurări sociale de sănătate: regândirea arhitecturii, redimensionarea și standardizarea platformei informatice a asigurărilor de sănătate (PIAS), digitalizarea documentelor și înscrisurilor medicale utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate (certificatele de concediu medical, biletele de trimitere, scrisorile medicale), rețeta electronică europeană în România și dosarul electronic de sănătate la nivel european.
___
Angajatorii din Dubai stabilesc când își iau concediu angajații. Legea relațiilor de muncă din Emiratele Arabe Unite prevede că angajații au dreptul la 30 de zile de concediu de odihnă în fiecare an, iar angajatorii pot stabili data de început și final a acestuia. Conform portalului oficial al guvernului UAE, angajatorii trebuie să notifice angajații cu cel puțin o lună înainte de data concediului. De asemenea, angajatorii pot împărți concediul în două perioade separate, cu acordul angajaților. Angajații care lucrează de peste un an beneficiază de 30 de zile de concediu anual, iar noii veniți au dreptul la concediu proporțional cu timpul lucrat.
___
Amazon impune angajaților să-și facă valiza și să vină 3 zile la birou. Gigantul din e-commerce le cere angajaților din birourile mai mici să se mute în birourile principale situate în orașele mari pentru a fi la birou trei zile pe săptămână. Cei care refuză să se mute au fost invitați elegant să-și găsească un nou loc de muncă în interiorul companiei ori să părăsească echipa printr-o demisie voluntară, citează Business Insider. Politica ce impune prezența la birou trei zile pe săptămână a intrat în vigoare în luna mai, determinând sute de angajați să protesteze la sediul din Seattle.
___
Poți afla cum va arăta copilul tău, înainte de a-l concepe. Aflăm din newsletter-ul
cum AI Baby Generator produce imagini ale unui posibil viitor copil, pe baza trăsăturilor părinților aleși și a probabilităților statistice. Procesul e simplu: încarci pozele cu tine și partenerul sau partenera ta de viață, iar pentru 9 dolari (costul pachetului de bază) primești 5 imagini HD realiste cu potențiala odraslă. Pentru pachetele mai costisitoare, poți obține chiar și un raport detaliat cu privire la potențiala personalitate a copilului și informații despre abilități, hobby-uri și provocările viitoarei tale relații cu el/ea. Atât timp cât nu te aștepți să nimerească lucrurile la perfecție, poate fi măcar un mod de a-ți surprinde partenerul. Plăcut ori ba, n-o să decidem noi.___
Bate vântul în birourile din Statele Unite. Rata de ocupare a birourilor din Statele Unite a atins un nivel minim record de 13,1% la sfârșitul trimestrului trecut, în ciuda creșterii numărului de persoane care se întorc să lucreze de la birou, potrivit Asociației Naționale a Agenților Imobiliari. Asociația susține că acest lucru se datorează muncii hibride, care le permite oamenilor să-și împartă timpul între casă și birou. Organizațiile au redus suprafața birourilor, iar 102 milioane de metri pătrați au devenit disponibili în al doilea trimestru al anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
___
Controversat: OpenAI îți scanează retina ca să confirme că ești om. Proiectul Worldcoin de scanare în masă a ochilor, inițiat de Sam Altman, fondatorul OpenAI/ChatGPT, a fost lansat oficial în cursul zilei de luni, la Londra. Acesta utilizează un dispozitiv biometric sferic, numit The Orb, pentru a scana ochii a un miliard de oameni, dintre care două milioane s-au înregistrat deja în ultimele 6 luni, în faza beta de testare. Cei care acceptă să fie scanați primesc un jeton cripto pe Binance și o identitate digitală (WorldID) care atestă că nu sunt roboți. Proiectul se va desfășura în 35 de orașe din 20 de țări, dar România nu este pe listă. Scopul declarat al proiectului este să ne ajute, pe termen lung, să distingem între oameni și inteligență artificială, deschizând totodată noi perspective economice globale. În rest, liber la scenarii distopice.
Criza de IT-iști români continuă, deși salariile au crescut cu 10%.
Sectorul IT din România se confruntă, în continuare, cu o lipsă acută de specialiști. Deși este printre sectoarele cu cele mai bine plătite joburi, există încă multe disponibile, mai ales pentru software developeri, ingineri și tehnicieni. Angajatorii au fost nevoiți să contacteze cu 30% mai mulți candidați decât în 2022, doar prin intermediul platformei Bestjobs, în condițiile în care salariile din aceste sectoare au majorări de peste 10% față de anul precedent.
Lipsa candidaților care îndeplinesc cerințele duce la prelungirea procesului de recrutare la trei luni pentru rolurile middle și la șase luni pentru rolurile senior, iar rolurile sunt cu atât mai greu de acoperit, cu cât candidații au la dispoziție foarte multe opțiuni, atât în țară, cât și în străinătate. Principalul motiv pentru care acest deficit de specialiști există, conform sondajelor, constă în faptul că formarea academică sau profesională nu ține pasul cu cererea, iar condițiile economice actuale pun o barieră în plus în calea recrutării.
Angajați contra angajatori: război sau negociere pentru munca la distanță?
Nu trebuie să cauți prea mult pentru a găsi un scandal în jurul muncii la distanță. Există destule exemple care țin dezbaterea pe primele pagini, cum ar fi angajații de la Amazon care au declanșat o grevă pentru a protesta împotriva politicilor companiei sau amenințările angajaților de la Farmers Insurance de a se sindicaliza sau a demisiona ca răspuns la decizia CEO-ului de a anula politica muncii la distanță a companiei.
Niciuna dintre părți nu deține întreaga putere, și pe măsură ce conversația devine mai polarizată, este tot mai dificil să se ajungă la o soluție benefică pentru ambele părți. O analiză făcută de experții Harvard Business Review arată că organizațiile ar trebui să colaboreze activ cu angajații pentru a găsi o abordare echilibrată în fața uneia dintre cele mai semnificative schimbări a modului în care lucrăm, de la Revoluția Industrială încoace.
Unul dintre principalele motive pentru care nu părem a ne pune de acord este că evaluăm costurile și beneficiile fără să avem niște elemente fundamentale comune. Adică fiecare știm ce vrem, dar nu ne prea pasă și de ce vrea celălalt. De aceea, respectarea următorilor pași este esențială:
Acceptă validitatea experiențelor și opiniilor celorlalți: Atât liderii, cât și angajații au propriul interes în a avea politici de muncă corecte, însă pentru a avea o discuție utilă, este important să fie aduse în discuție toate datele și să fie luate în considerare toate perspectivele.
Stabilește așteptări și reguli de bază: Siguranța psihologică și mentalitatea de creștere îmbunătățesc considerabil rezultatele discuțiilor. Angajații trebuie să simtă că nu vor întâmpina represalii când își împărtășesc nevoile și așteptările, iar liderii trebuie să fie sinceri cu privire la presiunile cu care se confruntă.
Elimină limbajul alb-negru: Unul dintre factorii care stau în calea discuțiilor productive despre aranjamentele de muncă este limbajul excesiv de simplist, alăturat unei gândiri în alb și negru. Problema din fața noastră este incredibil de complexă, iar a pretinde că doar una dintre părți deține adevărul absolut denotă o rupere cruntă de realitate.
Comunică constant: Trebuie să creați spațiu și timp pentru a purta dialoguri cu adevărat semnificative, ceea ce presupune alocarea de timp pentru ele. Deși este evident, acesta poate fi cel mai dificil pas în demararea procesului.
Dezbaterea muncii la distanță nu mai poate fi evitată, dar nici tratată superficial. Preferințele, nevoile, tehnologiile și cerințele pieței se schimbă în mod constant, iar percepțiile oamenilor în ceea ce privește modul optim de a funcționa se schimbă în continuare. Numai prin luarea în considerare a tuturor perspectivelor vom putea obține o soluție mai bună și echitabilă tuturor.
#Știațică: Ideile fixe despre politică sau societate te fac mai slab (și) în profesie?
O gândire inflexibilă într-un domeniu tinde să fie asociată cu o gândire inflexibilă și în multe alte direcții, conform unui studiu publicat în Psychological Research. Astfel, persoanele care adoptă atitudini politice și sociale rigide tind să aibă rezultate mai slabe în ceea ce privește capacitatea de a rezolva probleme în diverse arii profesionale sau personale. Cercetătorii au remarcat că, pentru a rezolva eficient probleme, trebuie să depășești perspectivele rigide și să găsești căi alternative de raționament.
Această abilitate de gândire critică și flexibilă se reflectă în multe contexte și forme de comportament social, cum ar fi cât de deschis ești la minte, ori cât de predispus să pui la îndoială normele prestabilite. În schimb, indivizii cu o rigiditate socială ridicată tind să fie mai puțin flexibili în gândire, ceea ce le îngreunează abilitățile de rezolvare a problemelor, în general.
Transparența salarială, următorul șoc pentru piața muncii din România.
Piața muncii din România se pregătește pentru un nou test cu mize mari: salariile la vedere. Noua directivă europeană privind transparentizarea salariului urmărește să împiedice discriminarea de gen și să asigure principiul „la muncă egală, salariu egal”. Noile reguli vizează și creșterea transparenței în procesele de recrutare și loializare a angajaților.
Companiile cu peste 250 de angajați vor raporta anual salariile în mod public, iar cele cu 150 sau mai mulți angajați o dată la trei ani, pentru a asigura că diferențele de remunerare nu depășesc 5%. Însă, cu toate intențiile bune ale directivei, există încă incertitudini privind implementarea noilor reguli.
În contextul românesc, unde confidențialitatea salariilor era prevăzută în Codul Muncii, companiile se confruntă cu provocarea de a comunica nivelurile salariale, menținând în același timp confidențialitatea informațiilor individuale. Provocarea angajatorului va fi să comunice transparent nivelurile salariale, dar să păstreze confidențială informația despre un anumit individ, date fiind obligațiile GDPR. O analiză făcută de avocat.net subliniază că aplicarea directivei privind transparența salariilor se va face pentru toate formele de muncă, nu doar pentru cei care lucrează pe baza unui contract individual, iar astfel se va afla și ce bani primesc cei cu funcții de conducere.
„Eu, ca angajat, nu am dreptul să știu cu cât este plătit un director, dar am dreptul să înțeleg cum sunt plătite salariile în compania mea. Este esențial să înțeleg că există praguri, să îmi fie comunicate nivelurile de salariale pentru poziția pe care o am și cum pot face să obțin un salariu mai mare. Practic, directiva ne obligă să fim obiectivi, corecți și transparenți și nu ai cum să scapi de asta”, explică Oana Botolan, specialistă în resurse umane.
Un studiu făcut de Reveal Marketing Research arată că 38% din respondenții care nu cunosc salariile celorlalți colegi și-ar dori să dețină informații în acest sens. Cei mai interesați sunt tinerii cu vârste între 18-24 ani (58%) și 25-35 ani (45%), iar cei mai dezinteresați sunt cei cu vârsta peste 55 ani (28%).
În acest moment, la nivel european, o femeie primește, în medie, cu 13% mai puțin decât un coleg bărbat, pe același rol, potrivit Eurostat, iar pentru funcțiile de conducere, femeile sunt plătite cu 45% mai prost decât bărbații. România e, însă, printre țările cu cele mai mici diferențe de remunerare între femei și bărbați: 2,4%. În timp, discriminarea salarială duce la risc mai mare de excluziune socială pentru femei, dar și la pensii cu 30% mai mici.
Sweet & Spicy.
Și tu te prefaci că mai știi cum să-ți faci treaba în primele zile de după concediu? Cheezburger a surprins unul dintre cele mai frecvente accidente profesionale ale lunilor de vară. Știi tu, munca.
Ție cât de bine îți iese eschiva?
Rubrica vă este oferită de batoanele naturale din fructe uscate de la Tata Vlad. Gustoase și făcute cu suflet, în inima Clujului.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work: Izabella, Ioana, Daiana, Andreea și Doru, ajutați de voluntarii noștri implicați: Ana, Sergiu O., Mihai și Sergiu U.. Ionuț este meseriașul nostru în producție audio-video și grafică.
Platformele web ale proiectului Hacking Work sunt găzduite de Hosterion. Materialele audio-video sunt pregătite cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.
Din păcate ... să spui așa ceva despre propria țară, nu doar că ești nenorocit, dar intenționat ponegrești țara ... “România, statisticile durerii: mizeria din educație produce sărăcie și bejenie.”
Lucrez într-o corporație mondială în afara țării, cu mare regret, DAR NICI O NAȚIUNE DIN UE SAU DIN ALTĂ PARTE A GLOBULUI nu vorbește așa de urât despre propria țară ... mai ales când apar și alte date mai matematice => https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/mugur-isarescu-guvernatorul-bnr-romania-ajuns-pib-locuitor-paritatea-22036659