#66: 400.000 de IT-iști români ar putea fi de fapt videochatiști; LQ vs. IQ: Coeficientul de învățare bate inteligența; România Educată e mai mult Abandonată
Bonus: Vii cu noi GRATIS la Techsylvania?; Rețelele sociale distrug sănătatea copiilor; Hărțuirea a trecut în online: 64% din femei sunt abuzate și dacă nu merg la birou; Tehnologia învinge paralizia.
Servus! Am ajuns la borna 66 a HWNews. Vă mulțumim că ne învățați cum să vă fim de folos.
LQ e noul IQ? Coeficientul de Învățare bate Coeficientul de Inteligență.
Coeficientul de învățare (Learning Quotient) reprezintă gradul de adaptabilitate, capacitatea și dorința de a învăța continuu, de a ne actualiza abilitățile pe tot parcursul vieții. Specialiștii susțin că LQ este mult mai important decât coeficientul de inteligență pentru că IQ-ul măsoară ceea ce știi, nu ceea ce ești capabil să faci.
Pentru ca organizațiile să inoveze și să evolueze continuu, ele trebuie să asigure angajaților un mediu unde aceștia pot încerca și experimenta lucruri, cu riscul de a eșua - cea mai importantă în acest proces fiind învățarea din reușite sau din greșeli. Încă nu există o metodă standard de a măsura LQ, dar se poate face o analiză pe baza testelor de capacitate cognitivă, de personalitate, evaluărilor comportamentale și de performanță.
Cu siguranță, liderii ar trebui să aibă o valoare cât mai mare a acestui coeficient pentru a putea face față schimbărilor imprevizibile din domeniul economic, ori cauzate de apariția noilor tehnologii, dar și pentru a-i ajuta pe cei din subordinea lor să accepte schimbările sau să aibă parte de o tranziție mai ușoară și sustenabilă către ceea ce le rezervă viitorul muncii.
Alvin Toffler, scriitor și futurolog american, care a inventat sintagma „supraîncărcarea cu informații", a prezis importanța LQ și a afirmat în cartea sa din 1970, „Future Shock” (Șocul viitorului), că „analfabeții secolului XXI nu vor fi cei care nu știu să citească și să scrie, ci cei care nu pot învăța, deprinde și reînvăța”.
Videochat + IT = love. România, țara celor 400.000 de videochaITiști.
Cifrele furnizate de fostul șef ANAF, Lucian Heiuş, arată o industrie a videochatului în plină expansiune, în care o duc bine 5.000 de firme, cu aproximativ 400.000 de angajați (conturi individuale) în total. În timpul în care instituțiile sunt ocupate să numere videochatistele, însă, niciuna dintre aceste cifre nu se vede în datele oficiale publicate de instituțiile statului. Sau, cel puțin, nu sub denumirea corectă.
Ziarul Financiar a încercat să afle codurile CAEN în care s-ar încadra aceste companii şi clasificarea ocupaţiilor în care aceşti angajați ar putea fi încadraţi, însă răspunsul ANAF nu a venit cu informații clare: „În anul 2022, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF au efectuat controale la cinci firme specializate în domeniul activităţii comerciale de videochat. (...) De asemenea, vă informăm că în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR) şi Clasificarea Activităţilor din Economia Naţională (CAEN) nu sunt evidenţiaţi distinct contribuabilii care desfăşoară activitate în domeniul precizat de dumneavoastră. Grupa CAEN din care face parte şi activitatea de videochat cuprinde o gamă mai largă de activităţi, care însă nu corespund sferei de interes a solicitării“, au transmis vag reprezentanţii ANAF.
Poate nu e chiar ușor să rostești adevărul: firmele de videochat apar oficial cu coduri CAEN specifice sectorului IT-software. Mai mult, este o practică extrem de cunoscută ca trainerii sau angajații care oferă suportul tehnic în studiourile de videochat să fie încadrați profesional drept „operator tehnic” sau „tehnician în domeniul tehnologiei”, în ciuda faptului că nu au niciun fel de studii sau experiență în domeniu. Și, de multe ori, chiar și vedetele de pe ecranele acestei industrii ocupă posturi care sunt încadrate de statisticile oficiale tot la categoria „specialiști IT”.
O sursă de încredere, care ne-a solicitat să-i păstrăm anonimatul, ne-a împărtășit experiența sa: „Am lucrat câteva luni pentru un astfel de studio. Toate angajatele erau tratate frumos, beneficiau de servicii de hairstyling, make-up, suport tehnic și consiliere psihologică. Rolul meu era acela de a mă asigura că regulamentele specifice fiecărei platforme sunt întrunite, că modelele sunt în siguranță și că nu întâmpină dificultăți, atât de ordin tehnic, cât și de orice altă natură.
Dacă aveau nevoie de sprijin, le puteam scrie cum să acționeze, ce să facă, ce să spună sau să scrie, la rândul lor, membrilor plătitori, pentru a evita eventuale situații neplăcute. Lucram ture de noapte sau de zi, asigurând permanența în studio, gestionam cam 12 conturi în paralel, iar fiecare dintre noi era încadrat în contractul de muncă drept Operator suport tehnic pentru servicii de comunicații electronice (n.r. cod 351107) sau Operator calculator electronic și rețele, (n.r. cod 351101). Denumirea „oficială” era Tehnician IT.
De asemenea, denumirea firmei angajatoare era una care să pară extrem de credibil ca făcând parte din domeniul tehnologiei. Pentru mine, au fost singurele câteva luni în care am lucrat în IT, dar probabil cu puțin interes și aprofundare aș fi reușit, strict pe baza acestei experiențe, să continui munca în sectorul IT, cel mai invidiat și dorit azi în România. Nu am văzut niciodată contractele fetelor, dar bănuiesc că se încadrau tot acolo”.
Ar trebui așadar să ne întrebăm cât din veniturile totale ale acestei industrii-gigant a IT-ului românesc este reprezentată de performanțele financiare realizate de companiile și angajații din videochat. Nu ne prea putem baza pe statul român și pe ANAF, care amestecă datele și codurile în cel mai pur stil birocratic al unui sistem incapabil și eșuat. Lucian Heiuș a demisionat din fruntea ANAF luni, fără a da explicații referitor la decizie.
Ai o poveste despre acest domeniu? Scrie-ne în comentarii sau pe news@hackingwork.ro, cu mențiunea că îți vom păstra anonimatul, orice vei alege să ne împărtășești.
Sindicaliștii pun presiune pe Guvernul României.
Cartelul ALFA cere Guvernului să revizuiască salariul minim pentru a acoperi valoarea coșului de trai. Pe lângă această cerință, sindicatele doresc implementarea unui sistem de indexare automată a salariului minim atunci când inflaţia depăşeşte un anumit procent, dar și introducerea unor măsuri suplimentare pentru reducerea inflației cum ar fi reformele fiscale progresive sau impozitele pentru profiturile excesive pe bunuri esențiale.
Creșterile prețurilor din ultimul an au afectat grav buzunarele românilor, iar majoritatea cheltuiesc banii pe alimente și bunuri de consum, sacrificând alte lucruri ce țin de sănătatea lor.
Șefu’ care taie chefu’: Hărțuirea și abuzurile nu țin cont de prezența la birou.
Aproape două treimi (62%) dintre femeile cu vârsta între 25 și 34 de ani se confruntă cu hărțuire sexuală, agresiune sau abuzuri verbale la locul de muncă, potrivit unui sondaj realizat de TUC pe un eșantion de 1.000 de femei din Marea Britanie. Iar aceste incidente nu au loc doar la locul de muncă – ci și în timpul întâlnirilor online, prin e-mail și la telefon.
În general, 58% dintre femeile de toate vârstele au raportat că au fost hărțuite sau abuzate verbal în timp ce munceau. Cu toate acestea, nu doar șefii sau colegii se află în ipostaza de abuzator: în 40% din cazuri, responsabilitatea revine unei terțe părți, cum ar fi un client.
Majoritatea victimelor nu vorbesc despre aceste incidente pentru că se tem că nu vor fi crezute sau că le-ar putea afecta cariera. Mai puțin de una din trei femei care au fost hărțuite sexual la locul de muncă i-au spus angajatorului despre această problemă.
„Fiecare femeie ar trebui să fie ferită de hărțuirea sexuală, dar în fiecare zi auzim povești despre amploarea acestui fenomen la locul de muncă. Hărțuirea nu-și are locul la locurile de muncă moderne”.
– Paul Nowak, secretarul general al TUC.
Copilul tău cât timp petrece pe rețelele sociale?
Reţelele sociale pot avea „efecte extrem de nocive” asupra sănătăţii mintale a copiilor şi adolescenţilor, a avertizat într-un raport chirurgul general al Statelor Unite, Vivek Murthy. „Trecem printr-o criză naţională de sănătate mintală în rândul tinerilor şi mă tem că reţelele de socializare sunt un factor major al acestei crize – lucru pe care trebuie să-l abordăm urgent”, avertizează acesta.
Platformele de social media sunt pline de „conținut extrem, neadecvat și dăunător”, care poate normaliza auto-vătămarea, tulburările de alimentație și alte comportamente autodistructive. Totodată, adolescenții care petrec mai mult de trei ore pe zi pe rețelele sociale au de două ori mai multe șanse de a se confrunta cu simptome de depresie și anxietate.
95% dintre adolescenți folosesc cel puțin o platformă, iar mai mult de o treime folosesc mai multe, aproape constant, potrivit cercetărilor citate în raport. Deși vârsta minimă potrivită pentru astfel de platforme este de 13 ani, 40% dintre copiii care le folosesc au între 8 și 12 ani.
„Utilizarea frecventă a rețelelor sociale poate fi asociată cu modificări în zona creierului care gestionează emoțiile și în cortexul prefrontal (important pentru controlul impulsurilor, modelarea comportamentului social), putând crește sensibilitatea față de recompense și pedepse sociale”, subliniază raportul.
Educația românească – materie opțională în viață.
România se află în fruntea clasamentului european privind abandonul școlar, conform datelor Eurostat. Cea mai mare rată de abandon o regăsim la clasele a VI-a și a VII-a, iar peste 15% dintre cei cu vârsta între 18-24 ani au renunțat la școală la final de clasa a VIII-a. În mediul rural, procentul este de 24,6%.
Principalele cauze ale abandonului școlar sunt sărăcia, anturajul și chiar părinții – care nu văd școala ca pe o activitate prioritară în viața copiilor. În aceste situații, tinerii părăsesc țara și se angajează pe salarii pe care nici nu le-ar fi visat în România.
Gabriel Dumitrache este unul dintre acești tineri. Are 23 de ani, de 4 ani a plecat să lucreze în construcții în Belgia și câștigă în medie 3.000-4.000 euro lunar. A plecat din țară din cauza sărăciei și pentru că părinții nu îl mai puteau susține să termine școala. „Ce am realizat aici în Belgia, poate nici într-o viață de om nu realizam în România”, spune el. S-ar mai întoarce în România? Noi am intuit corect răspunsul, punem pariu că și voi.
Idei valoroase pentru organizații sănătoase, oferite de MedLife:
Coleg: „Merg până la magazin, să iau empatie. Vrea cineva?”.
Empatia este importantă în compania unde lucrezi? Sau e vorba doar de vorbe fără fapte și de forme fără fond? Indiferent de situație, participanții la studiul realizat de Ernst & Young Consulting în 2022 au confirmat beneficiile reale pe care le resimt într-un mediu în care există empatie:
88% se simt mai eficienți;
87% sunt mai satisfăcuți la job și mai creativi;
86% împărtășesc mai ușor idei;
85% se consideră mai inovativi;
83% văd o corelație directă între empatie și venitul companiei.
Aceste cifre sună fenomenal pe hârtie, nu-i așa? Însă ele sunt contrabalansate cu realitatea actuală din multe medii de lucru:
Mai mult de jumătate (52%) dintre participanți consideră că eforturile liderilor de a fi empatici sunt lipsite de substanță. Este vorba de o creștere cu 5 puncte procentuale față de 2021;
Companiile a 47% dintre participanți nu-și respectă promisiunile (42% în anul anterior);
Jumătate dintre participanți și-au părăsit vechiul job pentru că nu se simțeau incluși (față de 48% în 2021);
42% dintre participanți și-au dat demisia fiindcă au stabilit cu greu o conexiune cu ceilalți colegi (37% în 2021).
Iată ce pot face liderii în acest peisaj unde beneficiile empatiei sunt evidente, dar implementarea lasă de dorit:
Să învețe despre empatie – ce înseamnă, de ce este importantă, cu ce se mănâncă;
Să exerseze ascultarea activă – să fie atenți la ce se spune și să adreseze întrebări atunci când au neclarități;
Să admită când nu înțeleg, în loc să spună că ceea ce spun angajații nu are sens;
Să le pese cu adevărat de angajați;
Să fie mai vulnerabili – să împărtășească experiențe personale, cum se simt și să-i asculte pe ceilalți când fac același lucru;
Să dea dovadă de empatie în viața de zi cu zi – pot face voluntariat, pot ajuta pe cineva la ananghie sau pur și simplu pot fi de treabă cu cei din jur;
Să ceară ajutor specializat de la terapeuți sau consilieri cu experiență.
Ai parte de empatie la locul de muncă? Sau e totul de formă? Ne poți lăsa un comentariu despre experiența ta. Ajută-ne să promovăm locurile de muncă sănătoase și să ajutăm oamenii buni să le evite pe cele toxice.
Vrei o schimbare de perspectivă? Relocarea e o soluție.
Companiile plănuiesc să crească bugetele pentru relocări în anul 2023. Aproape 7 din 10 companii au raportat o creștere a numărului de angajați relocați în 2022 față de 2021, conform unui studiu anual realizat de compania globală de mutări Atlas Van Lines. Relocările sunt în creștere deoarece politicile de lucru flexibile ale angajatorilor permit astfel de mutări, iar majoritatea locurilor de muncă nu necesită ca angajatul să fie fizic într-o anumită locație.
Chiar dacă relocarea poate reprezenta un salt uriaș în carieră și un mod de a ieși din zona de confort pe plan personal, cei care se gândesc să se mute sunt sfătuiți de specialiști să analizeze foarte bine costurile și beneficiile. La rândul lor, angajatorii trebuie să se asigure că fac oferte competitive și să pună pe foaie câteva întrebări:
Rolul necesită ca angajații să locuiască în apropierea biroului? Dacă da, salariul oferit acoperă traiul de zi cu zi?
Cum se compară oferta cu cele ale firmelor din oraș?
Bugetul acoperă toate cheltuielile de mutare, închiriere sau achiziționare de spații?
Va exista o pierdere a productivității în timpul tranziției angajaților?
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Scurte și tari.
Sezonierii nu mai acceptă salarii sub 1.000 de euro. Angajatorii din România, în general, se confruntă cu o criză de forță de muncă, deoarece devine tot mai dificil să găsească candidați relevanți, pentru salarii mai mici de 1.000 de euro. Sectorul HoReCa este însă cel mai afectat și, în ciuda faptului că angajatorii încearcă să ofere salarii atractive, potențialii candidați rămân reticenți din cauza lipsei de stabilitate și a caracterului sezonier a multor astfel de locuri de muncă. Unii angajatori, cum ar fi cei cu terase pe litoral, încearcă să găsească soluții alternative, precum angajarea ospătarilor străini sau a elevilor care doresc să obțină un venit suplimentar în timpul verii. În ciuda salariilor generoase, numărul doritorilor pentru aceste posturi este redus, iar asta atrage după sine noi provocări pentru industria turismului și ospitalității din România.
___
Munca de la birou te face mai sărac. Americanii au înțeles că banii cheltuiți pe hainele pe care le poartă la birou, prânzurile zilnice, navetă și multe altele se adună pe măsură ce încep să meargă la birou de mai multe ori pe săptămână. Jessica Chou de la Wall Street Journal a raportat că a cheltuit între 20% și 30% din salariu atunci când i s-a cerut să lucreze de la birou. TikTok-erii care și-au urmărit cheltuielile pe tot parcursul zilei cheltuiesc între 30 și 45 de dolari numai pentru transport, cafea și prânz. Pentru cei cărora li se cere să lucreze de la birou mai mult de trei zile pe săptămână, costul navetei poate depăși 100 de dolari pe săptămână.
___
Alibaba susține că angajează după ce a raportat contrariul. Zvonul conform căruia Alibaba ar reduce cu 7% numărul angajaților din divizia sa de cloud computing a fost negat de companie. Mai mult, a declarat că intenționează să angajeze 15.000 de persoane în 2023, peste 3.000 dintre acestea fiind noi absolvenți. Compania susține într-o postare pe rețelele sociale că „în fiecare an vedem nou-veniți care se alătură și alți colegi plecând. Mișcarea angajaților este un lucru obișnuit în toate companiile”. Cu toate acestea, Alibaba a redus salariile de luni de zile și la sfârșitul lunii martie avea cu 4.524 mai puțini angajați față de 235.216 în decembrie, potrivit raportului său din primul trimestru.
___
Foaie verde, ce credeați?/ Mai are Meta concediați. Meta a început o nouă rundă de concedieri masive, concentrându-se de această dată pe grupurile de afaceri. Decizia se alătură seriei anterioare din aprilie, care a afectat angajații cu roluri tehnice. În total, aproximativ 10.000 de angajați își pierd locurile de muncă în aceste două runde recente, după ce în noiembrie compania a efectuat o primă rundă de concedieri care a afectat alți 11.000 de angajați. Aceste concedieri sunt parte din așa-numitul „an al eficienței” al Meta, pe care CEO-ul Mark Zuckerberg l-a prezentat ca fiind necesar pentru ca organizația să devină mai agilă și să se adapteze condițiilor economice dificile.
___
Orange Communications România dă afară 551 de angajați, în perioada următoare, pe fondul diminuării veniturilor și a numărului de clienți. Fostul Telekom Communications România concediază 345 tehnicieni acces rețea și agenți de întreținere și reparații, 192 persoane din B2B (CT, vânzări, suport general, servicii clienți, supervizori, manageri), 4 persoane de la brand marketing și 10 persoane B2C din vânzări și distribuție. Vor fi înființate 25 de poziții pe partea de operațiuni și 100 la B2B. Pentru aceste roluri pot opta oricare dintre cei 551 propuși pentru disponibilizare.
___
Legile privind transparența salarială implementate în SUA nu sunt încă respectate. Conform unui raport al platformei de recrutare Indeed, în aprilie, aproximativ 45% dintre anunțurile de joburi din SUA includeau informații despre salariu, dar doar 22% dintre acestea menționau suma exactă oferită. Majoritatea anunțurilor prezentau în schimb un interval salarial, în care venitul real rămâne să fie determinat în funcție de calificări, experiență, loc de desfășurare a activității și mulți alți factori. În ciuda faptului că angajatorii se arată încă reticenți să exprime informații clare privind salariul oferit, raportul concluzionează că un număr considerabil mai mare de aplicări se înregistrează pentru joburile care respectă legile transparenței salariale și fac clar, într-un fel sau altul, dacă așteptările candidaților sunt sau nu realiste.
___
O nouă propunere de zi liberă. Angajații ar putea primi o nouă zi liberă dacă urmează cursuri de prim ajutor. Angajatorii care permit salariaților să participe la astfel de cursuri vor beneficia de o reducere fiscală.
___
Medicii nu tolerează abuzul. Un nou studiu documentează abuzurile înregistrate asupra medicilor în timpul pandemiei COVID-19. Conform cercetării efectuate de profesorul Mary Rowe de la MIT Sloan și colegii săi, aproape 25% dintre cei 1.500 de medici chestionați au raportat că au fost tratați necorespunzător, hărțuiți sau intimidați în timpul muncii de-a lungul pandemiei, iar pacienții au fost principalele surse ale acestui abuz. Rezultatele au arătat o legătură semnificativă între experiența tratamentului abuziv și intenția de a părăsi locul de muncă: medicii care au raportat că au fost supuși oricărei forme de tratament abuziv în cadrul ocupației lor au prezentat o probabilitate cu 129% mai mare de a avea intenția de a părăsi locul de muncă în următorii doi ani.
Mergem la Techsylvania 2023 – și dacă ești pe fază, te luăm GRATIS cu noi!
Unul dintre cele mai semnificative evenimente de tehnologie și business din Europa are loc în 7 și 8 iunie la Cluj Innovation Park. Este un eveniment pe care nu vrei să-l ratezi; și ca să ne asigurăm că ne vedem acolo, am obținut burse cu discount 100% pentru comunitatea noastră, valabile pentru clasa de bilete Builder. Adaugă codul promoțional HackingWorkB la check-out, în secțiunea dedicată, și intri gratuit la Techsylvania 2023, dacă te miști repejor (locurile FREE pe care le oferim sunt în număr limitat, primul venit e primul servit).
La Techsylvania 2023 vei avea oportunitatea să intri în contact cu lideri din industria tech și business, să participi la dezbateri și prezentări despre cele mai fierbinți subiecte care definesc viitorul, vei învăța direct de la profesioniști remarcabili și vizionari la nivel global și vei obține informații de culise valoroase pentru cariera ta.
Pe lângă prezentările captivante ale celor mai importanți lideri din domeniu, Techsylvania 2023 oferă și oportunități reale de colaborare B2B, iar dacă vrei să-ți deschizi un business propriu și nu știi exact de unde să te apuci, în cadrul Start-up Alley vei descoperi idei inovatoare și vei interacționa cu antreprenori și investitori de top.
Ce mai aștepți? Atenție, codul va funcționa pentru un număr limitat de bilete, astfel încât te sfătuim să te grăbești și să profiți de această oportunitate fantastică. Dacă ne-ai luat bursa, scrie-ne și în comentarii că ne vedem acolo!
Un ONG construiește lângă Cluj o școală de meserii.
În România, școlile profesionale (de meserii) sunt văzute ca un loc pentru elevii slab pregătiți, căpătând o conotație negativă: ajungi acolo doar dacă nu îți iei examenele sau nu ai medie destul de mare pentru liceu. Mai mult, avem școli profesionale puține, cu ateliere prost dotate și cu profesori blazați.
Doar 2 din 10 elevi au optat pentru învățământul profesional în anul școlar 2021-2022: din 89.983 de elevi înscriși în licee, 10.086 au ales educația profesională. Pentru a produce o schimbare, organizația non-profit Beard Brothers construiește o școală de meserii.
În cel mai recent episod al Hacking Work Podcast discutăm cu Lucian Șteț, lider și membru fondator al ONG-ului Beard Brothers, despre stadiul în care se află proiectul și modul în care vor avea acces la această formă de educație persoanele din medii defavorizate și cele din centre de plasament.
IQ Digital Summit Cluj: afli cum Inteligența Artificială ne va transforma viitorul.
Cum va arăta viața de zi cu zi? Dar cea de la birou? Ne vom putea adapta la „lumea nouă”? Evenimentul IQ Digital Summit Cluj reunește speakeri globali renumiți, experți locali cunoscuți, antreprenori tech și lideri ai unor mari companii pentru a oferi mai multă claritate cu privire la utilizarea și implementarea noilor tehnologii care au împărțit lumea în două.
Evenimentul va avea loc în sala Operei Naționale Române din Cluj și se adresează publicului larg, nu doar specialiștilor din lumea tech. Participarea este gratuită – dar necesită înscrierea în prealabil, accesând acest link: www.iqdigital.ro/cluj.
#Știațică: Un bărbat paralizat poate merge din nou, cu ajutorul tehnologiei.
Un bărbat care a rămas paralizat în urma unui accident de ciclism în 2011 a reușit să se ridice în picioare și să meargă din nou, după ce medicii i-au implantat un dispozitiv care îi citește undele cerebrale și trimite apoi instrucțiuni coloanei vertebrale, pentru a pune în mișcare mușchii potriviți. Altfel spus, reconectează creierul cu musculatura.
„Podul digital” este cel mai recent proiect dezvoltat de o echipă de neurologi din Elveția, care își propune să folosească semnale în scopul reconectării creierului cu mușchii care sunt afectați de distrugerea nervilor din măduva spinării.
„Ceea ce am reușit să facem este să restabilim comunicarea între creier și regiunea măduvei spinării care controlează mișcarea picioarelor, printr-o punte digitală. Sistemul va putea capta gândurile pacientului și va transpune aceste gânduri în stimularea măduvei spinării pentru a restabili mișcările voluntare ale picioarelor”, a spus profesorul Grégoire Courtine de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne.
În timp ce proiectul se află într-un stadiu incipient, cercetătorii speră că dispozitivele miniaturizate viitoare vor ajuta pacienții cu accidente vasculare cerebrale și persoanele paralizate să meargă, să-și miște brațele și mâinile și să controleze alte funcții, cum ar fi vezica urinară.
Un scenariu demn de Caragiale împiedică funcționarea celei mai mari centrale nucleare din lume.
Tokyo Electric Power Company (TEPCO) își sapă groapa singuri, după ce un angajat a pierdut un teanc de documente importante într-un scenariu comico-tragic. Le-a uitat pe acoperișul mașinii, a plecat, iar până s-a întors, ele dispăruseră – cel mai probabil, luate de vânt. Angajatul și managementul au primit avertismente, iar compania se află în treasure hunt după 38 de pagini de documente esențiale.
Acest incident amână și mai mult repornirea celei mai mari centrale nucleare din lume, Kashiwazaki-Kariwa, operată de TEPCO. O serie de deficiențe de siguranță au generat prima amânare, cu o săptămână înainte, iar acum, e foarte posibil ca acest incident să erodeze și mai mult încrederea autorităților în companie. Lacunele de siguranță și procesul de reglementare strict au împiedicat Japonia să repornească majoritatea reactoarelor nucleare închise în urma dezastrului de la Fukushima din 2011.
Tu ce tragicomedii ai mai cules de la muncă?
Sweet & Spicy – bunătăți oferite de Tata Vlad.
Dacă și ție ți se pare că așa arată politicile de diversitate prin companii, caricatura lui Randy Glasbergen va pica fix la țanc, cât să ne facă să nu ne mai întrebăm cum ar arăta și incluziunea.
„Avem 22 de tipuri diferite de cafea, 8 tipuri de lapte și 5 feluri diferite de îndulcitori.
Se pune drept diversitate, nu?”
Rubrica de bunătăți umoristice vă este oferită de batoanele naturale din fructe uscate de la Tata Vlad. Gustoase și făcute cu suflet, în inima Clujului.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work: Izabella, Ioana, Daiana, Andreea și Doru, ajutați de voluntarii noștri implicați: Ana, Sergiu, Mihai și Cosmin. Ionuț este meseriașul nostru în producție audio-video și grafică.
Echipa Parametru realizează producțiile video ale episoadelor de podcast, iar în prelucrarea episoadelor ne este de ajutor soluția software de transcript Vatis Tech, asigurând cea mai bună acuratețe în limba română (95%+). Toate platformele web Hacking Work se bucură de serviciile excepționale de găzduire și mentenanță oferite de Hosterion.
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.