#64: Criza economică lovește vara asta – ești pregătit?; 64% dintre noi plătim datoria digitală cu sănătate și timp; IT-ul românesc: încep disponibilizările în masă și firme mari își iau tălpășița.
Bonus: Venitul de bază garantat - soluția de compromis, în traiul cu roboții?; Învățământul intră în grevă; Orice Monday devine Blue; Vrei să devii și mai bun în ceea ce faci? Ia-ne cadourile!
Servus! Ediția 64 este aici. Mulțumim că ne ajuți să ajungem cu cele mai prețioase informații și la prieteni sau colegi. Să ne fie tuturor de folos!
Datoria digitală ne strivește creativitatea și ne înghite timpul.
Această problemă modernă s-a cronicizat și are toate șansele să devină subiectul anului, pe plan mondial, deoarece nu afectează doar un procent din populație, și nicidecum doar pe cei leneși. Fiecare dintre noi avem sute de e-mailuri nedeschise, de newslettere necitite, de conversații la care nu am răspuns și de taburi rămase deschise cu zilele, în speranța că vom ajunge și la ele. Studiile arată că 64% dintre oameni trăiesc, zi de zi, aceeași problemă – nu au timp fizic să își ducă la bun sfârșit task-urile, iar aceiași oameni sunt de trei ori și jumătate mai puțin creativi și incapabili de gândire analitică. Unde mai pui că sunt și mai bolnavi, mai stresați și mai ușor demotivați?
Asaltul informațional pe care îl simțim în viața privată se resimte și la muncă. Doar că în loc de prea multe știri și prea multe poze cu pisici, la job avem prea multe e-mailuri, ședințe, documente, platforme și task-uri. Iar asta se acumuleaza într-o masă amorfă de informație neprocesată care ne apasă conștiință și ne sufocă orice impuls de a fi creativi, proactivi și chiar productivi.
Cele 10.080 de minute ale unei săptămâni devin insuficiente, atunci când ai tot atâtea e-mailuri necitite în inbox.
Tu cât de apăsătoare îți simți propria datorie digitală? Răspunde-ne scurt în comentarii: câte e-mailuri ai necitite în inbox la acest moment?
IT-ul românesc, efect de domino; firme mari se închid, specialiști își pierd joburile.
Tehnologia din România a preluat cu efect întârziat trendul giganților mondiali, însă efectele dificultăților financiare din ultima perioadă, cumulate cu previziunile sumbre ale recesiunii ce ne bate la ușă, au creat contextul perfect pentru disponibilizări în masă și chiar falimente.
După ce Telenav a decis să pună lacătul pe sediul din România și se estimează că va renunța la aproximativ 300 de angajați până la finalul anului (din care primii 172 sunt disponibilizați chiar din luna iunie), se pare că și alte companii cu renume agonizează. Angajații trag concluzia că și Endava își creează contexte de a se scăpa de oameni, începând cu cei de pe bench - un întreg thread Reddit fiind dedicat acestui subiect, însă e departe de a fi singura firmă care își păstrează acum doar talentele absolut indispensabile.
Vin vremuri grele pentru toată lumea, dar e prima oară când industria software este prima lovită de o criză economică. Cele mai câștigate în perioada ce vine vor fi probabil companiile ceva mai mici, care își vor permite să „pescuiască” din piață talente valoroase, devenite brusc disponibile. Incertitudinea economică ar putea tempera, de asemenea, așteptările financiare ale specialiștilor, iar efectul de domino nu se oprește aici – cum forța de cumpărare din marile hub-uri tehnologice ale României (spre exemplu, Clujul) este principalul factor de influență pentru piața imobiliară din zonă, și prețurile din acest sector ar putea scădea.
Vara cu parfum de criză: „Nu am prezis nicio recesiune atât de timpuriu”.
Este o afirmație puternică, venită din partea lui Ed Hyman, președinte al firmei de consultanță în investiții Evercore. El preconizează începutul unei crize economice până la vară, cu efecte până la mijlocul anului următor. Semnele rău-prevestitoare pe care le aduce în discuție sunt următoarele:
Băncile centrale din SUA și Europa iau măsuri agresive în privința politicilor monetare;
Măsurile luate vor avea impactul scontat abia peste 16 luni;
Dacă decizi să împrumuți guvernul SUA, rata dobânzii va fi mai mică peste 10 ani (3,578%) decât peste 2 ani (4,241%). Această situație este notorie în prevestirea unei viitoare recesiuni;
Șansele ca SUA să intre în recesiune sunt de 68%, conform Indicelui Federal de Probabilitate a Recesiunii din New York.
Există și o veste pe care, comparativ, o putem privi drept bună în toată povestea: Hyman nu se așteaptă la un scenariu la fel de sumbru ca în 2008.
Inteligența artificială va schimba piața muncii și conceptul de salariu. Se cere intervenția guvernelor!
Mustafa Suleyman, co-fondatorul companiei DeepMind, avertizează că autoritățile trebuie să intervină și să ofere reglementări clare în sectorul noilor tehnologii, dar și o formă de ajutor, cum ar fi venitul universal de bază (UBI) necondiționat, susținând că inteligența artificială va afecta o mare parte din angajații care lucrează în domeniul cunoașterii, dintre care primii loviți vor fi cei din Statele Unite și Marea Britanie.
În martie, Elon Musk, Yuval Noah Harari și Steve Wozniak se numărau printre liderii care cereau amânarea cercetării avansate în domeniul inteligenței artificiale. Acum, un lucru devine tot mai clar - progresul tehnologic nu poate fi oprit și nici măcar încetinit, însă legi adaptate acestei situații fără precedent și eticii AI ar trebui „inventate”, dezbătute și implementate în scurt timp.
Tu ce părere ai despre acest subiect - care crezi că ar trebui să fie măsurile luate de autorități pentru asigurarea unui echilibru necesar pe termen lung?
Limbi străine în CV: engleză, franceză și Chat GPT.
82% dintre manageri spun că angajații lor vor avea nevoie de noi competențe pentru a fi pregătiți în inteligența artificială, conform unui studiu realizat de Microsoft. Ponderea anunțurilor de angajare pe LinkedIn din SUA care menționează GPT a crescut cu 79%.
Nu este niciun secret că asistenții AI pot accelera sarcinile repetitive și pot elibera timp oamenilor pentru o muncă mai profundă, dar nu e ușor să-ți găsești resurse să explorezi, să înveți autodidact și să descoperi cea mai bună modalitate de a utiliza tehnologia în avantajul tău. Utilizatorii care nu sunt familiarizați cu aceste instrumente ar putea deveni rapid frustrați, atunci când durează prea mult să obțină rezultatul corect, sau când văd că chatbot-ul „bate câmpii”.
„Calitatea inteligenței pe care o veți obține prin intermediul inteligenței artificiale va fi pe măsura capacității de a o instrui, pe baza a ceea ce cunoașteți voi”, a menționat Haris Butt, șef de strategie și design de produs la ClickUp. Este esențial ca angajații să învețe când să folosească inteligența artificială, cum să scrie sugestii potrivite, cum să evalueze munca creativă și cum să verifice dacă există prejudecăți.
Accenture concediază alți 19.000 de oameni și îi somează să păstreze tăcerea.
După ce a renunțat la zeci de mii de locuri de muncă de la începutul anului și până azi, se pare că Accenture începe noi runde masive de disponibilizări la nivel global. Iar asta nu e totul: compania a luat din nou calea controversei, avertizându-și angajații să nu dezvăluie informații despre proces ori metodele de compensare financiare alese, în presă sau pe rețelele sociale.
Oamenii au privit-o ca pe o încălcare a drepturilor lor, astfel că au reacționat fix așa cum era de așteptat: au sfidat avertismentele. Surse interne au confirmat pentru Business Post că Accenture India se pregătește să concedieze încă aproximativ 19.000 de angajați, adică 2,5% din totalul forței de muncă globale, lunile următoare, și încă 404 angajați din Irlanda, aceste cifre putând fi interpretate drept un nou semn al recesiunii: „datele indică un mediu foarte dificil în viitor pentru firmele de consultanță”.
În total, până acum, în anul 2023, Accenture a concediat 25.000 de angajați. Aceasta este cifra dezvăluită de companie în martie, motiv pentru care oamenii o numesc, ironic, „cadoul special de Anul Nou” primit de angajați.
Concediații și demisionații nu pleacă niciodată singuri.
Ca angajat, îți pui inevitabil întrebări atunci când vezi că alți colegi părăsesc firma – indiferent dacă e vorba despre concedieri sau demisii. Iar anumite circumstanțe te pot determina să îți faci și tu bagajele. Aceste circumstanțe au fost analizate de profesorul Sima Sajjadiani de la University of British Columbia. Iată la ce concluzii a ajuns:
În cazul demisiilor, următorul val de persoane care pleacă benevol urmează după aproximativ 3 luni. Dacă vorbim despre concedieri, perioada se scurtează la sub o lună;
Plecarea voluntară a performerilor este un semn de „se poate mai bine” pentru restul angajaților. Ei vor căuta pasiv oportunități mai bune;
Concedierea unor performeri fără motive clare îi determină pe restul să plece din proprie inițiativă;
Concedierea celor leneși, abuzivi, sau care îi deranjează pe restul, crește șansele ca oamenii cu adevărat valoroși să rămână în echipă.
Tu ai demisiona(t) în astfel de circumstanțe? Dacă da, te rugăm să ne oferi puțin context, ca să-i ajutăm și pe alții să evite un potențial scârbiciu. Dacă dorești să rămâi anonim, ne poți scrie și pe news@hackingwork.ro, menționând acest lucru.
Tinerii români muncesc prea mult pentru prea puțin.
Candidații Gen Z, adică tinerii cu vârsta între 18 și 24 de ani, aplică predominant la internship-uri și joburi entry-level, în domenii precum vânzări, marketing, financiar și IT, iar 40% dintre ei declară că primul job nu a fost în domeniul pe care l-au studiat, conform celui mai recent sondaj BestJobs. Prima lor impresie despre piața muncii este că salariile pentru nivelul lor de experiență sunt foarte mici, după cum declară 64% dintre respondenții Gen Z ai sondajului BestJobs. În plus, tinerii consideră că mediul de lucru este unul stresant pentru ei (52%), că șefii au așteptări prea mari (34%) și că volumul de muncă este substanțial (27%).
An de an, tinerii Generației Z reprezintă un procent tot mai mare din populația aptă de muncă, astfel că ajung să influențeze tot mai pregnant modelul de muncă actual, deși rata de șomaj în rândul acestora s-a menținut la 22,2% în primele 3 luni ale anului 2023, potrivit Institutului Național de Statistică. Totodată, pe platforma de recrutare online BestJobs, tinerii cu vârsta între 18 și 24 de ani reprezintă 20% din totalul candidaților și realizează aproximativ 100.000 aplicări lunar.
Birourile rămân goale, chiar dacă nu suntem forțați de împrejurare.
Spațiile de birouri din orașele americane suferă din cauza faptului că munca poate fi făcută mai nou de aproape oriunde – spațiul de birouri utilizat s-a redus între 20% și 40%, conform firmei de consultanță de management McKinsey & Company. După izolarea totală din timpul pandemiei, care în martie 2020 a lăsat birourile goale, se constată o creștere a utilizării acestora până la 50% din capacitatea din perioada dinainte de pandemie. Și prețurile clădirilor au scăzut drastic – o clădire de birouri din San Francisco care era evaluată până nu demult la 300 de milioane de dolari, azi valorează doar 60, astfel că lista de probleme care au căzut pe capul proprietarilor de spații de birouri e cuprinzătoare.
Pandemia a scos la iveală preferința angajaților pentru lucrul remote și nevoia lor de flexibilitate - pe care mulți nici nu o conștientizau înainte - iar oamenii nu s-au mai oprit nici până azi din a-și cere dreptul pe care pare că l-au câștigat pe termen (încă) nedeterminat și de a spune răspicat că munca într-un spațiu de birouri nu le e prima opțiune.
Definiția productivității, mărul discordiei la birou.
Productivitatea e strâns legată de munca de la birou - ori cel puțin asta e părerea unanimă a celor mai mari CEOs de la nivel mondial. Aceștia se așteaptă ca angajații să fie la birou minim 40 de ore pe săptămână; atât Musk cât și Zuckerberg au postat tweet-uri în acest sens. Mai mult, 85% din lideri afirmă că le e greu să aibă încredere în oameni în acest context al muncii la distanță. Angajații nu sunt însă de aceeași părere: 87% raportează că sunt productivi și de acasă.
Iar asta se întâmplă deoarece oamenii au o altă definiție a productivității, care n-are nicio legătură cu spațiul: 56% dintre respondenți au afirmat că productivitatea este sentimentul de a fi realizat ceva. Iar cea mai bună modalitate de a obține acest sentiment e să luăm în considerare părerile tuturor despre eficiență și să încercăm să le îndeplinim, conform unui studiu realizat de ClickUp. Aparent, pe toate, mai puțin pe cele care implică 40 de ore pe săptămână la birou.
V-am întrebat și noi săptămâna trecută cum lucrați mai bine și când vă simțiți mai productivi. Iată rezultatele sondajului:
Dintre respondenții sondajului nostru, 716 persoane lucrează mai bine de acasă, iar 618 preferă modelul hibrid. Din cele 1.607 răspunsuri cumulate, pe LinkedIn și Substack, doar 249 se simt mai motivați și mai creativi când sunt la birou.
Pentru tine ce înseamnă productivitatea?
Idei valoroase pentru organizații sănătoase, oferite de MedLife:
Blue Monday nu mai e doar o dată pe an. Ce facem ca să nu mai urâm ziua de luni?
23% dintre angajații americani lipsesc de la serviciu sau ajung foarte târziu lunea, conform unui studiu aparținând Workforce Institute. Și timpul de răspuns între primirea unei comenzi de achiziție și expedierea acesteia este cu 9,68% mai mare în zilele de luni decât în celelalte zile ale săptămânii.
O alternativă la acest Blue Monday permanent, pentru cei care o resimt la un nivel acut, poate fi Bare Minimum Monday, care presupune să faci doar strictul necesar - adică nimic mai mult decât ceea ce ești plătit să faci, în fiecare luni. Și nu, asta nu înseamnă să lenevești ori să-ți ignori responsabilitățile, ci doar să păstrezi în centrul atenției grija de sine, fără obiective nerealiste și fără liste lungi de task-uri opționale în to do, până dispar efectele neplăcute ale începutului de săptămână.
Pare însă că generațiile reacționează diferit la această situație: „Profesioniștii activi de toate vârstele au propria lor abordare în a-și asigura un început de săptămână potrivit. Dar ceea ce este lăudabil la Generația Z este faptul că sunt mai vocali cu privire la nevoile lor și, având în vedere că acest grup demografic va fi în curând o forță de muncă dominantă, este meritoriu să recunoaștem o schimbare atât de necesară, care funcționează pentru toată lumea”, menționează Shefali Sharma Garg, Co-Chief Talent Officer pentru Publicis Sapient India.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Scurte și tari.
Marsh McLennan deschide în România principalul centru IT din Europa și recrutează peste 100 de oameni. Mai vin și vești bune, din această direcție. Principalul hub IT al companiei din Europa se va deschide la Cluj, cu scopul de a accelera inovația pentru cele patru afaceri ale gigantului american de consultanță: Marsh, Guy Carpenter, Mercer și Oliver Wyman. Extinderea include un nou spațiu de birouri de 1.300 de metri pătrați, iar majoritatea oportunităților de carieră se îndreaptă către ingineri software, ingineri de date în Cloud, analiști de sistem și manageri de proiect în domeniul IT.
___
Vin legile pentru AI, doar că nu se chiar grăbesc. Doar 6% dintre companiile care utilizează instrumentele AI au implementat practici responsabile care să vizeze aceste noi tehnologii, la nivel mondial. 42% au declarat însă că intenționează să o facă până în 2024, conform unui sondaj Accenture din 2022, realizat cu implicarea a 1.600 de executivi și lideri în știința datelor.
___
ChatGPT, la zi. Utilizatorii care plătesc pentru ChatGPT Plus vor avea acces la o funcție de navigare pe internet care va furniza informații actualizate. În versiunea gratuită, ChatGPT prezintă limitări cu privire la răspunsurile pe care le poate oferi, fiind antrenat doar pe date de până în 2021.
___
Atenție, vin compozitorii. Aflăm din newsletter-ul lui
că Google a lansat MusicLM, un program de inteligență artificială generativă care creează piese muzicale unicat, pe baza unor indicații text (prompts), pe același principiu pe care ChatGPT știe să scrie. Utilizatorii pot specifica instrumentele pe care le doresc într-o piesă, precum și genul, vibe-ul sau starea de spirit, ori îi pot cere asistentului AI să scrie o partitură pentru o anumită scenă sau situație, fără a se folosi însă de indicații care includ anumiți artiști sau fragmente de muzică deja create, protejate de drepturile de autor. Dacă ești curios și vrei să te înscrii pe lista de așteptare, o poți face aici, iar înainte poți asculta și câteva mostre de creații MusicLM.___
Greva generală din Educație începe luni în toată țara. Toate cadrele didactice din sistemul de învățământ din România intră în grevă generală comună, începând cu data de 22 mai, pentru o perioadă nedeterminată. Peste 70% dintre profesori au votat pentru greva generală într-un referendum, iar pe primul loc în topul cerințelor stă creșterea salariilor. Profesorii avertizează că, în cazul în care cerințele nu le vor fi întrunite, există riscul ca grevele repetate să afecteze și desfășurarea examenelor naționale.
___
Google va șterge conturile neutilizate, ca parte a eforturilor de a preveni amenințările la adresa securității. Acțiunea va începe din luna decembrie, și vizează conturile Google inactive și conținutul neutilizat în ultimii doi ani din Google Workspace, ce include Gmail, Docs, Drive, Meet și Calendar, precum și YouTube şi Google Photos. Modificarea politicii se aplică numai conturilor Google personale, nu și celor pentru organizații, precum școli sau companii.
___
Adio, visul frumos s-a terminat. Anul acesta Microsoft nu va majora salariile pentru angajații cu normă întreagă și va reduce bugetul pentru bonusuri și premii în acțiuni, deși anul trecut compania promitea creșteri salariale pentru toată lumea.
___
Norvegienii caută muncitori români. O companie din Norvegia este în căutarea de 70 de muncitori sezonieri care să se ocupe de primirea, sacrificarea, procesarea și ambalarea crabului proaspăt care, ulterior, este vândut pe piețele internaționale. Compania oferă bani de chirie, două mese pe zi, dar principala condiție este ca angajații să cunoască limba engleză.
___
Hai să ne bucurăm împreună de concedieri. Ready? Vodafone a anunțat concedierea a peste 11.000 de angajați. Disponibilizările vor fi realizate treptat, pe o perioadă de 3 ani. Motivul principal al concedierilor este reprezentat de o scădere de 1,5 miliarde de euro pe care compania o prevede în acest an.
___
Brandingul personal e încă un mister pentru tine? Câștigă una dintre cele 3 burse gratuite pe care ți le oferim la cursul intensiv "LEARN HOW TO CREATE A PROFITABLE PERSONAL BRAND - the 5-day personal branding incubator" susținut de Claudia Miclăuș. Cursul are loc în perioada 22-26 mai 2023, în fiecare seară, de la ora 19.00 ora României, pe Zoom. Poți afla cum să creezi un brand personal profitabil, aliniat cu valorile, viziunea, punctele tale forte și stilul de viață, extinzându-ți totodată rețeaua internațională de networking, într-un curs care reunește specialiști și tineri antreprenori din întreaga lume. Concursul e aici, și durează doar până mâine, dar și dacă nu câștigi, îți mai lăsăm un pont: aplică codul BADASS99 la check-out și poți achiziționa cursul cu doar 99 de euro, ceea ce tot e foarte bine. În loc de baftă, îți urăm inspirație și curaj!
#Știațică: Izolarea socială are efecte comune cu lipsa hranei?
Opt ore de izolare socială pot provoca o scădere a nivelului de energie echivalentă cu a fi privat de hrană pentru aceeași perioadă de timp. Cercetările efectuate atât în laborator, cât și în timpul perioadelor de carantină din pandemie au descoperit că persoanele incluse în studii au avut un grad ridicat de oboseală după opt ore de izolare socială.
Această reacție a fost însă influențată de trăsăturile de personalitate ale participanților. Dovezile indică faptul că absența interacțiunii sociale poate provoca un răspuns similar cu foamea în creierul nostru, determinându-ne să căutăm din nou conexiunea socială.
Această idee este susținută de teoria „homeostaziei sociale”, care propune că există un sistem homeostatic specializat în a regla nevoia noastră de interacțiune socială. Cercetătorii spun că energia scăzută poate fi răspunsul nostru homeostatic la lipsa contactului social și un potențial precursor al unor efecte mai dăunătoare ale izolării sociale pe termen lung.
Sweet & Spicy – bunătăți oferite de Tata Vlad.
Așa-i că și tu ai momente în care te simți liber, descătușat de orice obligație, ca și cum ai fi singurul responsabil de cum decurge viața ta, ca și cum ai fi autorul și stăpânul propriului tău destin, ca și cum ai deține dreptul de a-ți planifica existența și ai avea liber arbitru?
Și-apoi ajungi la birou.
lovește din nou (unde doare).Rubrica de bunătăți umoristice vă este oferită de batoanele naturale din fructe uscate de la Tata Vlad. Gustoase și făcute cu suflet, în inima Clujului.
Piața muncii din viitor – Dezvoltarea de noi competențe digitale și munca alături de roboți.
Inteligența artificială va transforma toate industriile și profesiile. În cel mai recent episod al podcastului Hacking Work am discutat cu Florentin Bota, co-fondator CodexWorks Technologies, despre implicațiile etice ale inteligenței artificiale și am analizat modalitățile în care societatea poate face față acestor provocări, inclusiv adaptarea la noile realități ale pieței muncii și necesitatea dezvoltării de noi competențe.
Care sunt perspectivele optimiste și pesimiste legate de rolul inteligenței artificiale în modelarea viitorului muncii?
Urmărește noul episod și spune-ne cum vezi tu viitorul, din punct de vedere profesional.
Vrei să negociezi eficient? Nu ai nevoie de talent.
Din fericire, abilitățile de negociere pot fi deprinse, exersate și îmbunătățite. Pentru asta, Soft Fight au creat un program dedicat companiilor software, pe care ți-l recomandăm cu mare încredere.
Negotiation Skills for Optimal Outcomes in Software Projects este un training de o zi, care are loc pe 6 iunie, la Xponential Transylvania Coworking din Cluj. Gândit pentru antreprenori, manageri și team leaders din companii software, programul este util tuturor celor care interacționează cu clienții în roluri cu responsabilitate în proiecte și care își doresc să învețe cum să-și îmbunătățească capacitatea de negociere și planificare, maximizându-și rata de succes.
Cursul este susținut de Emanuel Martoncă și combină teorie, concepte practice, studii de caz specifice industriei software și dinamicii dintre furnizorii de servicii și clienți, iar grupele sunt limitate la maxim 10 participanți, astfel încât experiența să-ți fie cât mai utilă.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Dă forward și unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work: Izabella, Ioana, Daiana, Andreea și Doru, ajutați de voluntarii noștri implicați: Ana, Sergiu, Mihai și Cosmin. Ionuț este meseriașul nostru în producție audio-video și grafică.
Echipa Parametru realizează producțiile video ale episoadelor de podcast, iar în prelucrarea episoadelor ne este de ajutor soluția software de transcript Vatis Tech, asigurând cea mai bună acuratețe în limba română (95%+). Toate platformele web Hacking Work se bucură de serviciile excepționale de găzduire și mentenanță oferite de Hosterion.
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.
Un topic foarte bun. Oricât de mult ai dedica muncii, parcă niciodată nu ajungi la final cu task-urile (email-uri necitite, tab-uri ramase deschise). Trăiești și cu frustrarea că deși la sfârșitul celor 8 ore ești surmenat, rămân lucruri nefinalizate.
Noul FOMO - Fear of Missing Out - a devenit digital. Ești tentat să citești cât mai multă informație relevantă, doar că intri într-un vortex pe care nu îl mai poți controla.