#51: Job de boier în IT: Prompt Engineer; Tinerii români = 21% șomeri, oare de ce?; Cum recunoști un loc de muncă toxic?; Industria IT din România zice că nu simte criza; Firmele viitorului vor CAIO.
Bonus: Platforma AI Bard confirmă că șefii Google sunt nesimțiți; Concediații din IT pornesc noua generație de startupuri; Roboții casnici: folositori, dar discriminatori.
Servus! Ediția 51 ajunge în această dimineață la 5044 de abonați. Să vă fie de folos!
Cum știi dacă locul tău de muncă este toxic?
Toate discuțiile recente despre quiet quitting au provocat dezbateri mai profunde despre cultura toxică la locul de muncă și managementul defectuos. Sunt foarte mulți oameni care folosesc expresia și invocă astfel de cazuri, fără a putea defini sau explica în ce constă toxicitatea sau fără a putea indica metode și practici care să elimine sursele de tensiune și să asigure un mediu de lucru armonios, pozitiv, favorabil.
Atunci când întâlnesc colegi sau manageri care practică bullying, care consideră că presiunea psihică asupra colegilor este o practică acceptabilă ce generează motivație sau performanță, ori când jignirile, favoritismele, insultele, hărțuirea de toate felurile, discriminarea sau agresivitatea verbală sunt comportamente la ordinea zilei, oamenilor le devine limpede că lucrează într-o companie cu o cultură toxică.
Nivelul de toxicitate al culturii organizaționale crește dacă firma nu își construiește sisteme funcționale de sesizare a abuzurilor și disfuncționalităților, adică dacă oamenii nu au la dispoziție mijloace eficiente și accesibile care să le permită să sesizeze problemele, fără a risca să fie identificați, pedepsiți, reprimați sau judecați.
Iar gradul de toxicitate crește și mai mult, dacă managerii și deținătorii puterii executive nu sunt conștienți, preocupați și realmente implicați în a oferi sprijin, încredere, protecție și educație colegilor lor, eliminând proactiv sursele toxicității și cazurile de comportamente deplasate.
Răspunde sondajului nostru și scrie-ne situația mai pe larg în comentarii.
Sursă foto: Adobe Stock
Tinerii români, mai bine șomeri decât plătiți prost sau cu job neatractiv.
Tinerii europeni sunt afectați de șomaj în procent dublu față de populația generală. Conform datelor Eurostat din 2021, procentul de tineri șomeri în Europa era în medie de 16,6%, comparativ cu media europeană a tuturor vârstelor, de 7%. Printre țările “câștigătoare” la capitolul tinerilor fără locuri de muncă se aflau Grecia (35,5%), Spania (34,8%) și Italia (29,7%). România înregistra un procent de 21%.
Tinerii români între 18 și 24 de ani sunt în acest moment foarte activi pe piața muncii, din partea lor înregistrându-se în anul 2022 un număr de 2,4 milioane de aplicări la joburi, doar pe platforma eJobs. Numărul de aplicări al tinerilor români este de patru ori mai mare decât în anul 2019, dar procentul șomajului este încă foarte mare.
Județele care o duc cel mai bine (adică au puțini tineri șomeri) sunt Cluj (7,3%) și Timișoara (7,4%), iar de departe cea mai problematică situație este la Craiova (38,1%). Această problemă este pusă pe seama lipsei locurilor de muncă de interes pentru tineri în zonă, cum ar fi IT, servicii financiare sau outsourcing. Un motiv important pentru care tinerii nu se angajează este, cu siguranță, și oferta financiară a angajatorilor, care este neatractivă.
Photo by Oleg Ivanov on Unsplash
Am vrea să aflăm părerea ta despre acest subiect. Crezi că firmele nu profită suficient de potențialul de angajare al acestui segment? Crezi că ar trebui să le ofere mai multe șanse celor care nu au experiență, dar sunt dornici să muncească? Crezi că firmele ar trebui să formuleze oferte de angajare mai atrăgătoare, atât ca sarcini și oportunități, cât și ca salarizare? Lasă-ne opinia ta în comentarii.
Niciun semn de criză în IT în România. ANIS anunță optimism și creștere.
În ciuda faptului că giganți din sectorul IT ca Microsoft, Google sau Facebook concediază echipe întregi, firmele românești preconizează creșteri ale cifrelor de afaceri și angajări substanțiale, conform unui studiu realizat de ANIS - Asociația Națională a Industriei de Software.
68,3% dintre companii estimează că vor finaliza 2023 cu o echipă mai mare decât în 2022, în timp ce 22,2% încă nu știu în ce măsură vor disponibiliza sau angaja în acest an, și doar 9,5% preconizează o reducere a echipei din România.
Și indiciile că România nu urmează trendul global nu se opresc aici: din studiul realizat de ANIS reiese că 61,9% dintre respondenți (manageri de companii software) apreciază că investițiile clienților în proiecte IT în acest an vor crește, în timp ce 38,1% estimează o scădere la acest nivel. Totodată, 65% dintre companiile respondente se așteaptă la creșterea cifrei de afaceri în 2023, doar 4,8% preconizează o scădere a veniturilor, în timp ce 30,2% se așteaptă la o cifră de afaceri similară cu cea din 2022.
La sondaj au participat aproape 50% dintre companiile membre ANIS: 23,8% sunt companii foarte mari, cu peste 20 milioane euro cifră de afaceri; 23,8% cu cifre de afaceri între 3 milioane euro și 20 milioane euro și 20,6% cu venituri între 1 și 3 milioane euro și 31,8% cu venituri sub un milion de euro. ANIS are 163 de firme membre, care adună 47.000 de angajați și generează 65% din veniturile sectorului IT din România.
Meserie de viitor: Prompt Engineer, un softist foarte soft.
În viitorul apropiat, o nouă profesie va fi în centrul atenției în industria tech: Prompt Engineer - sarcina sa principală fiind să descifreze și să antreneze modele de limbaj natural pentru sistemele de inteligență artificială. The Washington Post a dedicat un întreg articol acestui tip de specialiști capabili să converseze eficient cu Inteligența Artificială care, folosind strategii adaptate de comunicare cu chatboții, îi învață cum să livreze conținut mai corect sau reușesc să îi ghideze în realizarea unor creații text ori grafice impresionante și unice, adaptate contextului.
Accentul în această profesie nu se mai pune pe capabilitățile tehnice sau cunoașterea limbajelor de programare, ci foarte mult pe soft skills. Noua generație de programatori, care va integra în muncă roboții software, va avea nevoie nu doar de gândire algoritmică, dar și de un vocabular variat și nuanțat și de o cultură umanistă de excepție, pentru a-și dezvolta modalitățile de comunicare cu instrumentele AI.
Iar acești profesioniști, adaptați la nevoile viitorului și foarte rari deocamdată, vor deveni extrem de valoroși pe piața muncii, pentru că vor reuși să folosească capacitățile roboților la adevărata valoare, ușurând munca multor alți specialiști, la scară largă.
Altfel spus, cunoștințele generale solide, cititul de literatură de ficțiune, de poezie, de filosofie și informarea din surse cât mai ample, cât și o cunoaștere cât mai bună a vocabularului și structurii limbii (română, engleză și cât mai multe altele) au toate șansele să devină aptitudini cu valoare mare în noua economie, nu doar un hobby sau o opțiune individuală de petrecere a timpului liber.
Sursa: Getty Images
Ce fac cei concediați? Mulți înființează startup-uri.
După ce giganții din tehnologie i-au concediat fără urmă de empatie, mulți dintre cei disponibilizați au timpul și curajul de a pune bazele propriilor proiecte și idei. Acceleratorul de startup-uri Y Combinator a înregistrat o creștere a aplicărilor cu 20% în 2022.
Totuși, aceste startup-uri pășesc într-o piață în care ratele dobânzilor cresc, investitorii sunt sceptici și nu mai aruncă cu banii în stângă și-n dreapta, iar finanțările în faze inițiale au scăzut cu 35% la sfârșitul anului 2022. Deși se vorbește de recesiune, să nu uităm că startup-urile care au schimbat lumea din temelii au luat ființă în vremuri grele.
Sursă foto: Mika Baumeister on Unsplash
Dacă firma ta nu are încă un CAIO, ar fi bine să caute cât mai curând.
Ideea că roboții vor produce o revoluție a profesiilor devine tot mai limpede, iar creșterea rapidă a pieței globale de inteligență artificială crează spațiu pentru apariția unor noi roluri legate de AI, chiar și la nivel de top management.
Blogul Workplace vorbește pe larg despre rolul de Chief AI Officer, care începe să apară în tot mai multe companii. Un Chief AI Officer (CAIO) este un executiv responsabil pentru dezvoltarea și implementarea strategiilor de utilizare a inteligenței artificiale în organizație și are rolul de a ghida compania către inovație ori eficientizare, deoarece inteligența artificială va juca un rol tot mai evident în optimizarea proceselor de afaceri și creșterea eficienței operaționale.
În prezent, acest rol există în mare parte la companiile care lucrează deja în domeniul AI sau al tehnologiei, brandul de retail Levi's fiind excepția, având un CAIO încă din 2019. Mai multe companii au numit deja un Chief AI Officer, printre acestea numărându-se JPMorgan Chase și Microsoft, iar tot mai multe își caută în mod activ unul.
Photo by Daniel K Cheung on Unsplash
Platforma AI Bard confirmă acuzațiile angajaților la adresa conducerii Google.
Nemulțumiți că le-a fost solicitat de către management să utilizeze în scop de optimizare platforma Bard timp de 3-4 ore pe zi, angajații de la Google au folosit chiar instrumentul AI creat de companie pentru a-și exprima nemulțumirile față de deciziile luate de CEO-ul Sundar Pichai.
Aceștia l-au întrebat pe Bard dacă este adecvat ca un CEO să solicite angajaților să se joace cu platformele AI timp de 3-4 ore, în timp ce aceștia se confruntă cu o supraveghere strictă a activității lor, într-o perioadă în care mai bine de 12.000 de angajați Google au fost dați afară recent.
Mai mult, Bard a fost întrebat despre concedierile decise de instrumente robotizate, nu de către oameni sau făcute prin e-mail, fără nicio formă de mulțumire sau rămas-bun personalizate. Pe baza ambelor „exerciții de imaginație”, instrumentul AI a confirmat că tipul de comportament demonstrat de CEO-ul Google nu este adecvat.
Aceste conversații sugerează că angajații Google caută răspunsuri și exprimă nemulțumiri față de modul în care compania este administrată, iar Bard a devenit un instrument ingenios, tratat chiar ca un „aliat”, pentru aceștia.
Idei valoroase pentru organizații sănătoase, oferite de MedLife:
O firmă indiană își trimite oamenii acasă la încheierea programului, folosind tehnologia.
O mică companie IT din Indore a găsit o metodă neobișnuită de a se asigura că angajații săi mențin un echilibru sănătos între muncă și viața personală - creând un software care să le reamintească când este timpul să plece acasă. Acesta se activează imediat ce programul de lucru al angajatului s-a încheiat, blochează ecranul și emite un avertisment că "biroul se va închide în 10 minute", cerându-i respectuos să plece acasă.
Softgrid Computers și-a asigurat angajații că acest program nu va afecta salariul sau opțiunea de a lucra peste program, la nevoie, ci își propune doar să încurajeze un echilibru sănătos între muncă și viața personală. Potrivit rapoartelor, acest program a ajutat la creșterea productivității și la reducerea stresului pentru angajați, dar și la promovarea organică a companiei.
Într-un mediu de afaceri competitiv, în care organizațiile se luptă pentru a atrage și a păstra angajații talentați, cele care încurajează un echilibru sănătos între muncă și viața personală pot obține un avantaj competitiv solid. Softgrid Computers demonstrează că această abordare poate fi implementată cu succes într-o companie IT și poate duce la o creștere a productivității și a satisfacției angajaților.
Sursă foto: profil LinkedIn Tanvi Khandelwal, angajat Softgrid Computers
Roboții fac tot mai multe activități casnice, dar adâncesc prăpastia inegalității sociale.
Roboții ar putea face 39% dintre activitățile casnice în următorii 10 ani, spun experții. Realizarea cumpărăturilor a fost activitatea percepută ca fiind cel mai ușor de automatizat (59%), iar îngrijirea copiilor cea mai dificil de automatizat (21%), conform experților în Inteligență Artificială incluși în studiu.
Cu toate acestea, noile tehnologii vor fi accesibile doar gospodăriilor bogate sau celor din clasa de mijloc – oferindu-le și mai mult timp liber – și ar putea reprezenta o amenințare pentru unele profesii cu venituri mai mici, pe care le-ar putea chiar înlocui. Oamenii din familiile care nu își pot permite aceste tehnologii vor petrece mai mult timp pentru activitățile casnice, asta agravând și mai mult inegalitățile economice și sociale.
Sursă foto: iStock
Angajații Meta așteaptă un nou val de concedieri.
Mark Zuckerberg își pregătește angajații pentru o nouă rundă de concedieri în masă, după ce managementul companiei a acordat angajaților mii de evaluări slabe de performanță. Meta a acordat pentru aproximativ 10% dintre angajații săi calificative slabe de performanță profesională în cadrul unei runde recente de evaluări, un posibil semn că intenționează să concedieze încă o mare parte din personal.
În ciuda faptului că a luat măsuri drastice de reducere a costurilor în mai multe domenii ale companiei sale, Zuckerberg a investit recent 4 milioane de dolari în plus pentru a-și consolida securitatea personală. Un nou exemplu de ipocrizie la vârf în companiile de top: pe de o parte vorbim despre nevoia de a fi atenți cu cheltuielile și a tăia din costuri, dar pe de altă parte nu ne refuzăm niciun moft.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Scurte și tari.
Marea Britanie își cheamă pensionarii înapoi la muncă. În Marea Britanie, numărul locurilor de muncă disponibile a ajuns la un milion. Guvernul britanic a lansat o campanie cu scopul de a-i convinge pe cei 630.000 de oameni care s-au pensionat anticipat în perioada 2019-2022 să se întoarcă în câmpul muncii pentru a ajuta țara să lupte împotriva recesiunii. Creșterea economică a regatului a avut cel mai scăzut nivel dintre țările dezvoltate, conform datelor de la Fondul Monetar Internațional.
___
Românii muncesc din greu în Danemarca și sunt respectați de companiile daneze. Asta spun consilierii pentru migranți ai autorităților daneze, iar principalele motive ale plecării din România pe care aceștia le aud cel mai des sunt corupția și neîncrederea în autorități. 35.397 de migranți originari din România și 5.433 de descendenți ai acestora trăiau în Danemarca la 1 aprilie 2022, potrivit Ambasadei României în Regatul Danemarcei. Echipa Teleleu, alături de care am filmat un episod de podcast pe care-l vom difuza în curând, a petrecut o lună într-o comunitate de români din Danemarca și a împărtășit o parte din poveștile acestor români.
___
Tot mai multe firme folosesc ChatGPT. 77% dintre acestea îl folosesc pentru a scrie anunțurile de joburi, 66% pentru a scrie cod, iar 58% pentru copywriting și creare de conținut. Conform sondajului realizat de platforma ResumeBuilder.com având drept respondenți 1000 de lideri de companii, 55% susțin că rezultatele pe care chatbot-ul le oferă sunt excelente. Mai mult, unele companii își înlocuiesc deja angajații, deși compania OpenAI a avertizat că nu trebuie să ne bazăm 100% pe chatbot.
___
Oamenii nu-și doresc să revină la săptămâna cu 5 zile de muncă. Asta concluzionează un studiu care a inclus 61 de companii din Marea Britanie, dintre care doar trei organizații au decis să întrerupă experimentul. Odată cu noul program, oamenii au fost mai puțin stresați și obosiți, iar sănătatea și viața lor personală au avut de câștigat. Timpul alocat de bărbați îngrijirii copiilor s-a dublat comparativ cu cel al femeilor. Niciunul dintre cei 2.900 de participanți nu dorește să renunțe la a munci patru zile în loc de cinci, iar 15% au spus că nicio sumă de bani în plus nu i-ar putea determina să se întoarcă la cinci zile de lucru.
___
10 instrumente bazate pe AI să-ți îmbunătățești productivitatea. Pe lângă ChatGPT sunt și alte instrumente bazate pe Inteligență Artificială care îți pot fi de ajutor în munca de zi cu zi: Canva’s Magic Write, GPT pentru Google Sheets, Eleven Labs, Midjourney, Usechannel.com, Papercup.com, Tome, Rationale, OtterPilot și Jasper.ai.
___
China oferă concediu de căsătorie plătit de până la 30 de zile. Potrivit noilor politici, începând din această lună, cuplurile care se căsătoresc au dreptul la până la 30 de zile de concediu plătit, acordat în funcție de provincia în care locuiesc, o creștere semnificativă față de standardul anterior de 3 zile. Această măsură face parte din planul guvernamental de a stimula natalitatea și creșterea demografică, într-un moment în care populația Chinei este în declin și îmbătrânește rapid. Populația Chinei a scăzut anul trecut pentru prima oară în ultimii 60 de ani, în același timp în care rata natalității din China a fost cea mai scăzută din istorie (6.77 nașteri la 1000 de persoane), iar această tendință reprezintă o preocupare majoră pentru autorități.
___
Google le cere angajaților să împartă biroul, pentru a reduce necesarul de spațiu. După ce a ajustat masiv locurile de muncă, Google continuă să diversifice metodele de reducere a costurilor, astfel că acum le cere angajaților să își împartă birourile și să alterneze zilele cu colegii lor de birou, invocând "eficiența imobiliară", potrivit CNBC. Conform unui document intern, acest nou model de împărțire a birourilor se va aplica începând cu trimestrul următor în cele mai mari cinci birouri din SUA ale diviziei Google Cloud.
Sursă foto: S O C I A L . C U T on Unsplash
___
Clujeanul Vlad Pop a încheiat cel mai greu maraton din lume, 6633 Arctic Ultra. Vlad a ajuns la linia de sosire pe 3 martie, la ora 8, după ce a pornit în cursă pe data de 23 februarie. Clujeanul a străbătut 620 de km la -50°C pentru a încuraja strângerea de fonduri pentru bursele educaționale oferite copiilor bolnavi de cancer de la Asociația Magic.
Uite ce FAIN: Angajatorul american nu-ți poate închide gura cu bani.
Companiile din Statele Unite vor avea nevoie de aprobarea Autorității Naționale a Relațiilor de Muncă (NLRB) înainte de a putea modifica politicile de despăgubire pentru angajați. Decizia favorizează angajații și influențează direct experiența celor concediați: dacă compania ți-a acordat o despăgubire, aceasta nu poate să te oblige să-i păstrezi secretele în schimb. Altfel spus, acum le e interzis prin lege să îți „cumpere tăcerea”.
Această decizie se aplică tuturor angajatorilor din Statele Unite, cu excepția celor din sectorul public și a contractanților independenți. Decizia emisă de agenția federală independentă americană revine asupra a două decizii anterioare din era Trump, care au concluzionat că oferirea unor astfel de acorduri de despăgubire către angajați nu era ilegală în sine. Una dintre decizii afirma că o clauză de confidențialitate poate exista în acordul de despăgubire, dacă angajatul l-a semnat "voluntar" și nu a fost concediat ilegal. Modificarea vine la momentul potrivit, în contextul în care tot mai mulți angajați își fac vocea auzită și își apără drepturile la locul de muncă, mai ales în urma valului recent de concedieri.
Rubrica de curiozități vă este oferită de FAIN, brandul românesc de cosmetice naturale atent meșteșugite, care îmbrățișează și mângâie pielea oricui.
FAIN îi tare fain pentru oamenii faini.
Vrei angajați loiali? Descoperă adevărata Responsabilitate Socială.
Nu e rocket science faptul că angajații vor să fie plătiți corect și să beneficieze de flexibilitate la locul de muncă. Dar aceste avantaje nu mai sunt suficiente ca să asigure loialitatea și motivația angajaților.
Dacă firma ta nu se ocupă de problemele macro din mediu și societate, este foarte probabil ca angajații tăi să te ia la bani mărunți. Iar unii dintre ei chiar vor demisiona. Aceste teme sunt în special importante pentru generația Z, care refuză angajarea sau își dau demisia foarte repede dacă văd că firmele nu au preocupări reale în aceste direcții.
Într-un studiu realizat pe 4000 de angajați din SUA și UK, aproape jumătate dintre aceștia iau în considerare demisia, iar 35% dintre ei au spus deja la revedere companiilor, tocmai deoarece aceste valori la care țin au fost încălcate. Paul Polman, omul din spatele studiului, vorbește despre o depersonalizare a modului în care firmele își tratează angajații. Ei nu sunt văzuți ca oameni cu vise, valori și speranțe, ci mai degrabă ca numere ce generează rezultate.
Dacă managerii și decidenții de top s-ar uita mai atent și mai empatic la oamenii lor, ar putea afla că peste 75% dintre angajați sunt preocupați de probleme majore la nivel global, cum ar fi starea economiei, schimbările de mediu și inegalitatea economică. Comparativ, doar puțin peste 30% consideră plata cheltuielilor lunare un motiv de îngrijorare.
Nu în ultimul rând, angajații văd companiile și conducătorii ca fiind mult mai interesați de câștigul personal decât de rezolvarea problemelor din mediu. Trei sferturi și-ar dori o implicare mai mare din partea firmelor în acest sens. Aceasta este și prima recomandare pentru companii, alături de o comunicare mai vizibilă a ceea ce realizează concret și pozitiv în sfera responsabilității sociale și oferirea oportunității de implicare a angajaților pentru a produce astfel de schimbări.
Cartea câștigătoare.
Suntem noi, oamenii, o specie atât de superioară? „Dacă Nietzsche ar fi fost un narval” răstoarnă tot ce cunoșteam despre inteligența umană și ne arată ce ne poate învăța cogniția animală despre propriile limite mentale.
Cum acționează propria inteligență împotriva noastră și ce putem învăța de la alte specii? Afli citind cartea scrisă cu umor de Justin Gregg, Senior Research Associate în cadrul Dolphin Communication Project și profesor la St. Francis Xavier University.
ProVorbe.
„Poți lua o pauză când:
câștigi una, în culturile toxice;
ai nevoie de una, în culturile bune;
vrei una, în culturile vibrante.”
Nu putem să contrazicem asta când, în continuare, angajatorii exploatează oamenii până la epuizare fără nici o urmă de empatie.
Ilustrația este realizată de Marissa Solomon Shandell sau researchdoodles.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Dă forward și unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work:, Izabella, Ioana, Daiana, Andreea și Doru, ajutați de voluntarii noștri implicați: Ana, Sergiu, Mihai și Cosmin. Ionuț este meseriașul nostru în producție audio-video și grafică.
Echipa Parametru realizează producțiile video ale episoadelor de podcast, iar în prelucrarea episoadelor ne este de ajutor soluția software de transcript Vatis Tech, asigurând cea mai bună acuratețe în limba română (95%+). Toate platformele web Hacking Work se bucură de serviciile excepționale de găzduire și mentenanță oferite de Hosterion.
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Îți mulțumim că ne citești sau ne asculți, în versiunea audio. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută real – la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.
Ai ceva important să le spui cititorilor noștri? Scrie-ne: news@hackingwork.ro.
Ne recitim joi! Servus!