#48: Sărăcia ne ține împreună și la job, și în cuplu; Trecem prin Marea Trădare - dispare încrederea între angajați și angajatori. Cum e să fii concediat fără să știi?; Zeții sunt bolnavi de epuizare
Bonus: Azi: Ask Me Anything, live pe YouTube; Vrem freelancing, dar costă tot mai mult; Resurse prețioase pentru manageri sau profesioniști HR; Cadouri pentru tine, la aniversarea 1 an de Hacking Work
Servus! Ediția 48 e aici. Să îți fie de folos - și ție, și tuturor celor cu care alegi să o împărtășești.
Tocmai trecem prin Great Betrayal – Marea Trădare.
După Marea Demisioneală, a mai apărut un fenomen numit cu majuscule în industria muncii: Marea Trădare. Fenomenul Marii Trădări este trăit de angajații care își dau seama că stabilitatea și loialitatea la locul de muncă sunt o iluzie, angajatorii debarasându-se de mulți dintre ei, peste noapte, cu cea mai dură și cumplită răceală și dezinvoltură. Firme care altădată povesteau despre ”familia” formată de proprii angajați nu se sfiesc să îi concedieze peste noapte, decuplându-i de la sistemele informatice fără măcar a le trimite un e-mail.
Concedierile din ultimele luni au spulberat iluzia stabilității locului de muncă și au surpat fundația loialității față de un singur angajator. În timp ce concedierile din timpul pandemiei au fost văzute ca justificate de criza medicală și restricțiile de mobilitate, ultimul val de disponibilizări a venit la puțin timp după ce companiile s-au bucurat de profituri record. În aceste condiții, angajații înțeleg că este mai bine să parieze pe ei înșiși, să joace mai prudent și să-și ofere abilitățile pentru mai mulți clienți, pentru a nu se trezi descoperiți de azi pe mâine.
La trădarea angajatorilor, răspunsul angajaților este tot o trădare, astfel că Marea Trădare este un fenomen cu două faze: relația angajat-angajator este mai întâi șubrezită de companii, pentru ca apoi angajații să își construiască relații profesionale paralele și secrete, ca să nu rămână chiar pe drumuri dacă sunt concediați.
Mulți dintre angajați aleg libertatea și flexibilitatea de a lucra pe cont propriu în paralel sau chiar în detrimentul unui loc de muncă cu normă întreagă, după ce au văzut că angajatorii care vorbeau despre loialitate au aruncat oamenii ca pe măselele stricate. Angajații concediați care postează despre experiențele lor pe Glassdoor, LinkedIn și alte platforme se întreabă retoric dacă angajatorii lor sunt atât de loiali pe cât spun că sunt.
Numeroase companii vând noilor angajați povestea de a fi ca o mare familie, deși minciuna acestor promisiuni emfatice iese evident la suprafață în aceste vremuri tulburi. Gradul de încredere între angajați și angajatori atinge în aceste vremuri un minim istoric.
"Atunci când acest decalaj între a spune și a face crește, încrederea se dizolvă. Dacă ai fost ars de concedieri surpriză la o companie, vei întâmpina următoarea oportunitate mai ezitant, mai puțin implicat emoțional", menționează Angelique Bellmer Krembs, Residence CMO la A.Team.
Sursă foto: iStock
Traiul împreună – din iubire sau pentru a pune bani la ciorap?
Peste două treimi (63%) dintre persoanele care s-au mutat cu partenerul lor spun că situația financiară și logistica au fost motivațiile principale în luarea deciziei, conform unui raport recent al Realtor.com. 80% din Generația Z, 76% dintre Mileniali, 56% din Generația X și 44% dintre Baby Boomers s-ar muta cu un partener de viață pentru a economisi bani și a reduce costurile vieții. 70% dintre respondenții care s-au mutat cu un partener au reușit să economisească bani.
Totuși, 42% dintre aceștia au regretat decizia luată din mai multe motive: relația nu a funcționat (48%), au luat decizia în grabă (31%), și-au dat seama că nu se potrivesc și stresul de a locui împreună le-a afectat relația (22%). Deși ideea de a împărți chiria poate fi foarte atractivă, este important să te gândești, înainte de a face acest pas, cum va funcționa pe termen lung, dacă nu vrei ca peste niște ani să realizezi că singurul lucru care vă mai ține împreună e rata creditelor.
Sursă foto: Roselyn Tirado on Unsplash
Acum poți asculta newsletter-ul.
Dacă nu ai timp să citești, află că poți asculta această ediție în timp ce faci sport, te plimbi sau te îndrepți spre casă de la muncă. Newsletter-ul audio este disponibil pe Youtube, Spotify sau Apple Podcasts.
Ne vedem live la 18.00!
Ești pregătit cu întrebări, idei și curiozități? În această seară, de la ora 18 ne vedem LIVE pe YouTube, unde sărbătorim un an de Hacking-Work. Încă mai ai puțin timp să ne trimiți întrebările tale pe mail, la news@hackingwork.ro.
Ce să faci ca să nu pierzi ediția specială? E simplu, intri pe canalul nostru și bifezi să te notifice. ✅ Ne vedem, daaaa?
Piața muncii din România: rămânem săraci și la bani, și la oameni.
În România, datele oficiale arată că avem doar 500.000 de șomeri, însă numărul persoanelor inactive este de 4 ori mai mare, fără a include aici elevii sau pensionarii, potrivit noului studiu Analiza Pieței Muncii în România, realizat de Confederația Patronală Concordia, în parteneriat cu KPMG. Numărul de persoane aflate în întreținerea altor persoane sau a statului, ori care se întrețin din alte venituri (chirii, dobânzi, ciubucuri și combinații etc.), precum și cel al persoanelor casnice, era la finalul anului 2021 de 2,412,290 persoane, adică aproximativ 21,9% din totalul populației inactive din România.
În ciuda faptului că ponderea populației cu nivel mediu de educație a crescut în 2021 la 43.5% (față de la 37.1% în 2011), iar a celei cu nivel superior de educație la 16% (de la 12.9% în 2011), pierdem 30% dintre ei la angajare. Rata de angajare în rândul proaspăt absolvenților cu vârstă cuprinsă între 20-34 de ani este de doar 70%, a treia cea mai scăzută din UE.
Iar spirala sărăciei e alimentată de discrepanțe grave și politici precare. Cel mai bine plătit angajat din România este bărbat și lucrează într-o companie privată cu capital străin din industria IT. La polul opus se află un angajat din HoReCa din Teleorman – sumele nu sunt incluse în raport, dar putem intui că diferența e însemnată.
Din același studiu aflăm că, deși rata de emigrare (plecarea românilor din țară) a stagnat în contextul pandemiei, numărul și nivelul de calificare al imigranților (muncitori veniți din alte țări, majoritar asiatice) nu reușesc să acopere scăderea prin emigrare. Soldul migrației internaționale în anul 2021 în România este unul negativ, cu un minus de aproximativ 16,100 persoane, ceea ce înseamnă că numărul românilor care pleacă din țară la muncă afară este mult mai mare decât al străinilor care vin să muncească la noi.
În timp ce automatizarea și digitalizarea vor umple unele dintre aceste goluri, vor și crea altele, pentru noi specializări, iar România e departe de a fi pregătită. Fără forță de muncă suficientă și calificată, în acest ritm, România își va atinge repede limita creșterii economice, resursele interne neputând compensa deficitul actual de profesioniști. Asta cu atât mai mult cu cât majoritatea românilor rămași pe plaiuri autohtone vor să se facă directori, IT-iști sau influenceri pe TikTok.
Burnout, cote alarmante.
Nivelurile de epuizare mentală și fizică din cauza stresului la locul de muncă au atins un nou record la sfârșitul anului trecut, după cum indică un sondaj global de la Future Forum. Situația actuală nu este deloc îmbucurătoare: din cei 10.243 de angajați cu normă întreagă intervievați, 42% au raportat că se simt epuizați.
Femeile (46%) sunt mai predispuse decât bărbații (37%) să spună că sunt epuizate. Cei sub 30 de ani (48%) au mai multe șanse să spună că se simt epuizați decât colegii care au peste 30 de ani (40%).
Potrivit studiului, angajații nemulțumiți de nivelul lor de flexibilitate la muncă au cu 43% mai multe șanse să spună că se simt epuizați decât colegii cu un grad de satisfacție mai ridicat. În timp ce aproape toți (93%) își doresc flexibilitate, 56% spun că au prea puțină libertate în a-și ajusta programul.
Sursă foto: Adrian Swancar on Unsplash
Generația Z – cea mai stresată generație la locul de muncă.
91% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 24 de ani susțin că sunt stresați – comparativ cu media de 84%, conform sondajului Cigna International Health din 2023. Stresul imposibil de gestionat afectează aproape un sfert dintre respondenții Generației Z (23%) și aproape toți (98%) se confruntă cu simptome de burnout.
26% au susținut că salariul lor nu le-a permis un trai decent, comparativ cu media de 20%, iar efectele deja apar: Generația Z economisește semnificativ mai puțini bani, iar 34% dintre tinerii americani nu vor avea niciodată o locuință proprie.
Tinerii cu vârste între 18 și 25 de ani sunt cei mai puțin încrezători dintre toate generațiile în locul de muncă sau rolul lor actual, conform LinkedIn. Sunt, de asemenea, mai îngrijorați decât orice alt grup demografic de stabilitatea angajării lor – 45% din generația Z comparativ cu 40% din toți respondenții, conform McKinsey. Pe termen lung, stresul și epuizarea vor influența performanța la locul de muncă, cariera și va crește probabilitatea ca aceștia să renunțe. La nivel global, 77% dintre Zeți sunt în căutarea activă a unui nou loc de muncă, conform McKinsey.
Relațiile interpersonale, socializarea la locul de muncă și limitele profesionale sunt alte surse de stres, fiind necunoscute pentru mulți dintre Zeți. Aceștia se luptă cu medii de lucru ostile, probleme de sănătate mentală și fizică și chiar incapacitatea de a fi ei înșiși la locul de muncă. Mulți au fost forțați să-și termine studiile în medii izolate, complet virtuale, în mijlocul unei situații economice precare și a unor condiții neobișnuite la locul de muncă.
Sursă foto: Wes Hicks on Unsplash
Tu cum afli dacă ai fost concediat?
E o întrebare caraghioasă, dar pertinentă în zilele noastre. Poate mulți angajatori nu au fost atât de direcți ca Musk când le-au spus oamenilor să-și facă bagajele. Printre cele mai inedite metode de concediere despre care vorbesc angajații se numără: „M-am trezit că portarul mă trimite acasă”;„Colegul mi-a dat mesaj cât timp eram în vacanță să-mi spună să nu mă întorc la birou”; „Mail-ul de concediere de la Google a fost marcat drept spam de Gmail”.
Pe cât de interesantă a fost maniera de concediere a acestor oameni, pe atât de puține știm despre ce s-a întâmplat cu ei după ce și-au publicat noul statut profesional și mesajele de despărțire de colegi pe LinkedIn.
S-au reangajat în alte companii tech care angajează acum când toți concediază? S-au săturat de industria tech și au schimbat domeniul? Au început să construiască ceva al lor? Singura certitudine pe care o avem despre ei este că, fie văd concedierea ca pe un moment eliberator, fie ca pe o traumă personală care le-a șubrezit încrederea în orice angajator, pe termen lung.
Tu cum te-ai simți dacă ai fi victima concedierilor mâine? Lasă-ne răspunsul în comentarii.
LinkedIn devine rețeaua socială numărul 1 a celor afectați de concedieri.
LinkedIn a devenit platforma preferată pentru profesioniștii din domeniul tehnologiei, traficul lunar crescând cu peste 60% din ianuarie 2020 până în ianuarie 2023 și cu 17% din decembrie 2022 până în ianuarie 2023, conform SimilarWeb. Practic, a înregistrat un record de activitate a utilizatorilor și o creștere cu 10% a veniturilor, de la an la an.
La începutul lunii februarie 2023, 18,6 milioane de oameni au adăugat rama „open to work” la fotografiile lor de profil, față de 6 milioane în februarie anul trecut. LinkedIn nu mai este doar o platformă dedicată realizărilor profesionale, ci a devenit o rețea a confesiunilor, oamenii împărtășind acolo experiențele personale (despre concedieri și nu doar), cu vulnerabilitate și empatie.
Hai la SPOR Leadership Camp 2023.
Antreprenori, lideri de organizații și instituții, între 20 și 23 aprilie 2023 învățăm împreună despre Leadership și Cultură Organizațională construite pe baze științifice moderne, alături de cinci mentori extraordinari în paradisul de la Breb la tabăra SPOR Leadership Camp 2023: Ideas for Today. Science for Tomorrow.
Ghidați de Dorin Bodea, Silvia Fierăscu, Andreia Mitrea, Dragoș Călin și Doru Șupeală învățăm cum să dezvoltăm organizații sănătoase și performante. Dezbatem, ne conectăm și descoperim un mod nou, modern și foarte uman, de a conduce, crește și inspira oamenii, dar ne și relaxăm pe iarbă verde, la poalele Crestei Cocoșului. Înscrie-te aici până în 30 martie și beneficiezi de prețul early bird. Ne vedem la Breb!
Avantajele freelancerilor: flexibilitatea și câștigurile dinamice
82% dintre persoanele care au devenit freelanceri și lucrează în colaborare pe proiecte au ales să lucreze astfel pentru a câștiga flexibilitate, conform unui studiu care analizează dezvoltarea fără precedent a fenomenului Gig Economy în Statele Unite. Statistici recente arată că aproximativ 39% din populația activă a Statelor Unite este implicată în activități profesionale de freelancing, ceea ce indică o schimbare serioasă de paradigmă.
Conceptul Gig Economy definește freelancingul, munca de colaborare pe proiecte, dar și munca ocazională facilitată de platformele de colaborare precum Fiverr, Upwork, Toptal sau Guru. 40% dintre freelanceri susțin că statutul de angajat le îngrădea libertatea, 19% nu ar mai putea lucra într-un mediu convențional de birou corporatist, 11% au menționat probleme etice cu America Corporatistă, iar alți 10% nu s-ar vedea lucrând pentru o corporație.
Acest model de lucru de tip freelancing le oferă un stil de viață și de muncă ideal, 63% considerând flexibilitatea motivul principal pentru care acest stil de lucru este potrivit pentru ei. 46% au optat pentru acest mod de lucru datorită flexibilității financiare. "Îmi fac singur programul și tarifele" și "Se pare că sunt mai fericit ca liber profesionist, iar câștigurile nu sunt cu mult diferite" au fost cele mai întâlnite răspunsuri în rândul persoanelor chestionate.
Sursă foto: Standsome Worklifestyle on Unsplash
Freelancerii lucrează din cafenele și baruri ca să economisească bani.
În ciuda dorinței puternice a freelancerilor și angajaților de a lucra hibrid, beneficiile potențiale ale acestui model sunt în pericol din cauza creșterii costurilor vieții, conform unui studiu realizat de Sky Connect, divizia de telecomunicații B2B a companiei Sky, efectuat asupra lucrătorilor de la distanță din Marea Britanie.
Potrivit cercetării, 87% dintre freelanceri sunt îngrijorați de impactul muncii lor de acasă asupra facturilor, în timp ce peste trei sferturi, adică 78%, au afirmat că perioada rece a făcut condițiile de lucru inconfortabile, văzându-se nevoiți să mențină temperatura în locuințe la un nivel mai scăzut decât cel optim, pentru a face economie. Studiul a fost realizat de Censuswide, pe un eșantion de 1.007 britanici care sunt fie freelanceri și nu au acces la un birou, fie angajați care lucrează în mod remote full-time.
Sky Connect a descoperit că aproape jumătate dintre respondenți (48%) s-au simțit nevoiți să lucreze de la o altă locație, cum ar fi o cafenea sau o bibliotecă, cel puțin o dată, pentru a se strădui să facă economii. În topul motivelor alegerii unor astfel de spații atipice de lucru, oamenii clasează dorința de a reduce astfel costurile de încălzire (57%), facturile de energie electrică (70%), evitarea costurilor de navetă (27%) și pe cele necesare închirierii unui spațiu de coworking (27%).
În contextul creșterii costurilor de trai din întreaga lume, cei care lucrează de la distanță și freelancerii își vor căuta activ modalități tot mai ingenioase de a-și reduce costurile, deși la noi s-ar putea ca mult mai avantajoase să fie variantele de spații de coworking, cu atât mai mult cu cât majoritatea cafenelelor au instituit politici „fără laptop”. În Cluj, cafenelele Meron, Sisters și Roots au instituit deja astfel de reguli, ceea ce a dus la recenzii negative ale clienților care altădată puteau lucra de acolo.
Sursa foto: GettyImages/ Fortune
Aniversăm un an de Hacking Work cu cadouri faine pentru voi.
Pentru că aniversăm 1 an de Hacking Work, împreună cu prietenii de la Curtea Veche Publishing și Editura Publica vă facem niște cadouri valoroase, care să vă fie de folos:
La Editura Publica folosiți codul de discount HW10 care vă dă un discount suplimentar de 10% pe lângă reducerile de 20% deja active pe site până la final de februarie. Așadar, folosiți codul HW10 și luați cărțile grozave cu 30% discount total.
La Curtea Veche Publishing până pe 8 Martie (asta da idee de cadou pentru șefa de la HR) folosiți codul de reducere HackingWork (scris legat!) și aveți 25% reducere de preț pentru cartea Employer Branding 100%, scrisă de Doru Șupeală.
Nu uitați că joi, 23 februarie, de la ora 18 sărbătorim împreună un an de Hacking Work, cu primul nostru Live pe YouTube. Vom răspunde tuturor întrebărilor, propunerilor și provocărilor voastre.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
Scurte și tari.
Românii nu mai vor munca „de jos”, așa că angajăm din afara UE. 51.580 de oameni din afara UE aveau permise de şedere în ţara noastră, în scop de angajare, la sfârşitul anului 2022, potrivit informaţiilor comunicate de oficialii Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI). Cei mai mulţi străini care lucrează în ţara noastră provin din Nepal, Turcia şi Sri Lanka și au între 18 şi 60 de ani. Peste 64% dintre străinii care muncesc în România sunt încadraţi în posturi de muncitor necalificat.
___
Foștii angajați Google curtați de OpenAI. Înainte de lansarea ChatGPT și DALL-E startup-ul OpenAI a angajat zeci de oameni care au plecat de la Google. Doi dintre foștii angajați au declarat că s-a schimbat cultura, nivelul birocrației este mult mai mare, iar inițiativele nu mai sunt încurajate. Astfel că OpenAI este locul potrivit pentru cei puși pe fapte mari.
___
Care sunt salariile la SRI? Cei care visează la un loc de muncă în cadrul Serviciului Român de Informații au șansa de a candida și de a avea un salariu de minim 4.000 de lei, dar și plata parțială a chiriei, bonusuri de performanță și mese zilnice. Sunt căutați specialiști IT&C sau buni vorbitori de limbi străine, dar și ofițeri operativi, analiști sau luptători antitero.
___
(Și) Tesla filează angajații. Compania urmărește apăsarea tastelor de către angajați pentru a se asigura că aceștia lucrează. Se pare că Tesla face asta de câțiva ani pe fondul obiectivelor mărețe de producție ale lui Elon Musk și al suspiciunilor managerilor că angajații care lucrează de la distanță pierd vremea în fața ecranelor. Aproximativ opt din cei mai mari zece angajatori privați din SUA urmăresc productivitatea personalului, urmărind atingerea mouse-ului, apăsarea tastelor sau făcându-le fotografii aleatorii, conform New York Times.
___
KPMG concediază aproape 700 de angajați (2% din forța de muncă din Statele Unite). Reducerile au fost anunțate intern pe 15 februarie de Carl Carande, vicepreședintele companiei KPMG din SUA, pe fondul alinierii forței de muncă la cererea actuală. Compania îi sprijină pe concediați cu un pachet care include despăgubiri, asistență medicală, sprijin emoțional, consiliere în carieră și oportunități de învățare și dezvoltare.
___
Fii campion în managementul diversității.
Lucrezi în resurse umane, CSR, comunicare, sustenabilitate sau managementul diversității? Înscrie-te la Certificarea Workplace Inclusion Champion 2023 până pe 28 februarie 2023. Vei parcurge 7 module de training în format blended learning care îmbină experiența interactivă online cu elemente clasice care țin de transferul învățării, fiecare modul fiind urmat de o sesiune facilitată de un specialist.
La finalul călătoriei vei deține cunoștințe și competențe care te vor ajuta să implementezi diversitatea și incluziunea în organizația ta și vei avea o direcție mai clară a programelor și acțiunilor de management al diversității pentru a accelera incluziunea și promova diversitatea. Workplace Inclusion Champion este dezvoltată de Carta Diversității din România, Slovenia și Croația și este sprijinită de Platforma Europeană de Diversitate.
___
De ascultat: Ai un job bun și pentru copiii tăi? Experiența ta la locul tău de muncă îi afectează direct pe copiii tăi. Presiunile și cerințele sunt tot mai complexe la muncă, iar timpul pe care îl alocăm interacțiunilor cu ceilalți membri ai familiei este tot mai puțin. Cât de mult îi afectează pe copiii tăi modul în care te simți la muncă? Află din noul episod Hacking Work Radio.
Tu cum gestionezi relația cu familia și cât de mult te lași influențat de problemele de la job?
#Știațică: Cu cât vei călători mai mult, cu atât vei fi mai fericit?
Oamenii au tendința de a călători în aceleași locuri, mai exact în aproximativ 25 de locuri, cu toate că avem la dispoziție foarte multe opțiuni, conform unui studiu realizat în rândul a 40.000 de persoane.
Cu cât vom vizita locuri mai necunoscute și vom explora medii și culturi diferite cu atât vom fi mai fericiți, fiindcă creierul nostru are nevoie de experiențe noi, chiar dacă uneori ne temem să ieșim din zona de confort. Viața bună nu include doar plăcere, muncă și realizări, ci înseamnă și bogăție psihologică, spun psihologii. Așa că nu sta pe gânduri și descoperă lucruri noi în fiecare zi.
Sursă foto: Eddy Billard on Unsplash
Sweet & Spicy – bunătăți oferite de Tata Vlad.
Poți privi noua ilustrație de la
cum vrei – ori ca pe-un „protest” la adresa proceselor de inspirație corporatistă care au îngreunat comunicarea interumană la locul de muncă, ori ca pe un training ultrarapid de cum să te scapi de solicitări nedorite.Tu alegi, nu te influențăm de care parte să te situezi, dar te întrebăm în schimb cum se întâmplă comunicarea de acest gen în organizația din care faci parte și ne-am bucura să ne scrii în comentarii.
Rubrica de bunătăți umoristice vă este oferită de batoanele naturale din fructe uscate de la Tata Vlad. Gustoase și făcute cu suflet, în inima Clujului.
Șefu’ care taie chefu’: Cum să îți arăți ”puterea” în fața celor vulnerabili?
Aflăm povestea unui student care povestește pe platforma Reddit despre experiența cu un manager abuziv. Din descriere ne dăm seama că studentul ocupă poziția de specialist în Customer Service, iar în momentul în care s-a confruntat cu o situație mai dificilă la telefon cu un client care nu vorbea limba engleză, ”duamna” manager a ridicat vocea cu 3 octave mai sus decât e prevăzut în fișa postului. Ba mai mult, a folosit remarci cum ar fi "nu te mai purta ca un prost și nu mai pierde timpul" sau "trebuie să-ți folosești creierul”.
Ceilalți oameni din echipă sunt tratați la fel, ba chiar i-au pus o poreclă șefei: ”The Devil” (Diavolul). Unii angajați au plecat după 2-3 luni, iar compania angajează constant oameni, majoritatea studenți. Orele suplimentare nu se plătesc, iar atmosfera e una foarte neplăcută. Angajații comunică cu managerul în funcție de dispoziția ei, astfel că în CV ar putea să își adauge o abilitate în plus, cea de ”mood guesser” (ghicitor de bună dispoziție).
Dacă te-ai confruntat cu situații abuzive la locul de muncă, așteptăm povestea ta pe adresa de e-mail news@hackingwork.ro și o vom publica în mod anonim.
Tu ești mulțumit de stilul tău de viață?
Starea de sănătate nu înseamnă doar absența bolii, ci și o stare generală de bine, care înglobează atât sfera emoțională, cât și pe cea fizică. Schimbarea vine prin noi, însă trebuie să fim dispuși să ne schimbăm stilul de viață, crede Anca Hâncu, medic generalist, nutriționist, președintă a Asociației Medicale de Prevenție prin Stil de Viață Sănătos.
În noul episod Hacking Work Podcast aflăm cum alegerile micuțe ne pot schimba în bine starea de sănătate și cum putem preveni bolile, inclusiv stresul sau burnoutul.
Șocul automatizării: ce joburi și meserii vor supraviețui?
Aflăm care sunt profesiile amenințate de instrumentele bazate pe Inteligența Artificială, dar și care sunt meseriile viitorului și competențele de care vom avea nevoie în era automatizării în cel mai recent articol de blog.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Dă forward și unui prieten!
Newsletter-ul Hacking Work este scris de echipa Hacking Work: Izabella, Ioana, Daiana și Doru, ajutați de voluntarii noștri implicați: Andreea, Ana, Sergiu și Cosmin. Ionuț este meseriașul nostru în grafică.
Echipa Parametru realizează producțiile video, iar în prelucrarea episoadelor ne este de ajutor soluția software de transcript Vatis Tech, asigurând cea mai bună acuratețe în limba română (95%+). Toate platformele web Hacking Work se bucură de serviciile excepționale de găzduire și mentenanță oferite de Hosterion.
Ne găsești pe 🟠Youtube 🔵Spotify 🟠Google Podcast 🔵Apple Podcast 🟠RSS 🔵Substack 🟠Facebook 🔵Linkedin 🟠Instagram 🔵Twitter și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Îți mulțumim că ne citești sau ne asculți, în versiunea audio. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută real – la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.
Ai ceva important să le spui cititorilor noștri? Scrie-ne: news@hackingwork.ro.
Ne recitim luni! Servus!