#149: Google își plătește angajații din „hardware” să-și dea demisia; Trump obligă funcționarii federali să se întoarcă la birou; Un ego mai mic = un lider mai bun.
Bonus: Munca poate fi un antidot împotriva depresiei; 1 din 5 americani își caută job de peste un an; AI nu se plânge de echilibrul casă-job.
Servus. Există viață după muncă? Noi zicem că da. Ia-ți o cafea, ignoră notificările și pretinde că acest e-mail e super important. Poate că îți va aduce mărirea de care ai nevoie – nu de salariu, ci de energie bună, din aia care te ajută să faci lucrurile mai bine.
Angajații Google, plătiți să demisioneze.
Google a anunțat un program de plecări voluntare pentru angajații din divizia „Platforms and Devices”, care include echipele Android, Chrome, Pixel și Nest. Decizia vine după ce peste 1.400 de angajați au semnat o petiție în care cereau mai multă siguranță la locul de muncă, venind cu propunerea demisiilor voluntare în locul concedierilor în masă. Google pare să fi acceptat ideea, iar angajații din Statele Unite pot aplica pentru un pachet de compensații până pe 20 februarie.
Unii angajați apreciază că firma a oferit o alternativă la concedieri, în timp ce alții rămân îngrijorați de instabilitatea locurilor de muncă, mai ales după ce Google a concediat deja 12.000 de oameni în 2023 și alți 1.000 în 2024. Deși segmentul hardware nu este la fel de profitabil precum cel de advertising, veniturile sale au crescut cu 28% anul trecut. Sindicatul consideră că această ofertă e un pas mic, dar însemnat, și o dovadă că presiunea colectivă poate aduce schimbări. Rămâne de văzut dacă Google va extinde această posibilitate și către alte departamente.
Coboară de pe piedestal! Echipa ta va aprecia.
Liderii modești nu doar că încurajează munca în echipă și construiesc încredere, ci trezesc ambiția celor din jur de a prelua roluri de conducere, arată un studiu publicat în The Journal of Organizational Behavior. Cercetarea, desfășurată atât în China, cât și în țări occidentale, arată că liderii care își recunosc greșelile, apreciază contribuțiile colegilor și sunt deschiși la feedback le oferă angajaților un sentiment mai puternic de respect și vizibilitate în organizație. Acest lucru îi motivează să își asume mai multe responsabilități și să aspire la poziții de leadership.
Concluzia? Liderii modești pot fi un motor puternic pentru dezvoltarea angajaților, dar organizațiile trebuie să completeze această abordare cu programe de dezvoltare adaptate tuturor tipurilor de personalități, astfel încât fiecare angajat să se simtă valorizat și motivat să se dezvolte.
😠 Șefu’ care taie chefu’: Te cheamă înapoi la birou în speranța că vei demisiona.
Donald Trump a semnat un ordin executiv care obligă angajații federali să revină la birou. Oamenii au primit un e-mail în care li se cere să aleagă până pe 6 februarie: fie se întorc la birou, fie acceptă o „demisie întârziată”, menținându-și beneficiile până la 30 septembrie. Procedura este simplă și impersonală: un simplu răspuns la e-mail cu subiectul „Resign”. O abordare care amintește de metoda folosită de Elon Musk la Twitter în 2022.
În paralel, Dell își recheamă angajații la birou, cinci zile pe săptămână, începând cu 3 martie 2025, cu excepția celor care locuiesc mai departe de o oră de sediu. Astfel, compania cu peste 120.000 de angajați la nivel global, se alătură altor giganți precum Amazon, AT&T, JPMorgan și Walmart, care au adoptat politici stricte de Return to Office (RTO).
Deși atât Dell, cât și POTUS invocă motive precum inovația sau performanța, datele arată că munca hibridă sau remote nu afectează negativ productivitatea. Așadar, adevăratul scop pare să fie nevoia de control și reducerea costurilor prin forțarea angajaților să demisioneze voluntar. O idee scoasă în evidență chiar de Musk, care estimează că 5-10% din cei două milioane de angajați federali ar putea pleca, generând economii de aproximativ 100 de miliarde de dolari. Practic, RTO devine metodă eficientă de a reduce numărul angajaților fără complicațiile legale sau știrbirea reputației din cazul concedierilor clasice.
🌶️ Sweet & spicy.

📜 Scurte și tari (I).
Înapoi la birou. Cu forța sau de plăcere? LUNI, 10 februarie, de la ora 18:00, ne vedem și auzim LIVE pe Youtube, Facebook și LinkedIn să dezbatem politicile „return to office”. Trimite-ne aici preocupările tale și temele pe care vrei să le discutăm.
___
Învață făcând: prinde un loc la BusinessDrive, program intensiv de tip miniMBA dedicat antreprenorilor, managerilor și celor care doresc să-și dezvolte abilitățile de leadership și luare a deciziilor. Timp de 5 zile, participanții vor gestiona afaceri virtuale într-un mediu competitiv, vor învăța despre finanțe, marketing, vânzări, producție, inovare, HR, logistică și distribuție, vor primi consiliere individuală de la Marius Ghenea și Dragoș Popescu și vor face networking cu profesioniști din toată țara. BusinessDrive are loc între 17 și 21 februarie, la Hotel Cumpatu, Sinaia, iar taxa de participare cu absolut tot inclus este de 1500 euro, cu discount de 5% pentru grupuri de minim 3 persoane. (P)
___
Te simți deprimat? Mergi la muncă, spune un psiholog de la Harvard. Munca poate fi un antidot împotriva depresiei, susține dr. Cortland Dahl, justificându-și îndemnul prin faptul că activitatea profesională oferă stabilitate emoțională prin rutină, interacțiune socială și un sentiment de scop. Studiile arată că persoanele care rămân implicate în muncă în perioade dificile au un risc mai scăzut de a se afunda în stări depresive severe. Cu toate acestea, dr. Dahl subliniază că munca nu este un substitut pentru tratamentul medical, ci doar un factor care poate contribui la starea de bine, și că toate beneficiile de mai sus funcționează doar dacă ai o muncă care-ți place și un șef care obișnuiește să fie atent (și) la cum te simți.
___
Poate inteligența artificială să înlocuiască psihologul? Un experiment util realizat de PressOne.
___
Peste 200 de companii din Marea Britanie au trecut permanent la săptămâna de muncă de patru zile, menținând nivelul salariilor. Această schimbare, implementată în domenii precum publicitate, IT, consultanță și ONG, oferă un program flexibil pentru peste 5.000 de angajați. Potrivit unui sondaj recent, 78% dintre britanicii cu vârsta între 18 și 34 de ani cred că acest model va deveni normalitatea în următorii cinci ani, iar 65% nu își doresc să revină la un program strict de birou.
___
Visului american îi pleacă viitorul – 50% dintre tinerii milionari americani iau în calcul mutarea în afara Statelor Unite. Printre principalele motive se numără impozitele ridicate, costul tot mai mare al vieții și incertitudinea politică. Destinațiile preferate sunt Portugalia, Emiratele Arabe Unite și Singapore, țări care oferă condiții fiscale mai avantajoase și o calitate a vieții mai bună. Acest exod poate avea un impact major asupra economiei americane, dat fiind faptul că acești tineri reprezintă viitoarea elită financiară a țării.
___
Peste 100.000 de cetăţeni extracomunitari muncesc în România, majoritatea din Nepal şi Sri Lanka, ca muncitori necalificați, conform unei analize făcute de Economica.
___
Sindicaliștii de la Uniunea Sindicatul Liber din Metrou (USLM) au declanșat pe 3 februarie o grevă japoneză pentru a atrage atenția asupra anulării creșterilor salariale și subfinanțării companiei. Aceștia cer măsuri urgente, iar dacă autoritățile nu răspund, o grevă de exces de zel va începe pe 10 februarie. Protestele sunt generate de impactul negativ al ordonanței-trenuleț asupra salariilor angajaților și bugetului companiei. USLM a mai organizat proteste în ianuarie și amenință cu intensificarea acțiunilor dacă revendicările nu sunt îndeplinite.
___
În satele din România, mulți locuitori cumpără pe datorie, trecând produsele pe „caietul sărăciei”. Aceste înregistrări informale sunt esențiale pentru supraviețuirea lor, iar magazinele locale le folosesc pentru a sprijini comunitățile sărace. Deși ilegale, aceste practici le permit oamenilor să trăiască până când primesc pensia sau ajutorul social, când își pot plăti datoriile acumulate.
🧠 Idei valoroase pentru organizații sănătoase, oferite de MedLife.
Femeile sunt afectate de inechitățile în sănătate – iar economia globală resimte consecințele.
Reducerea inechităților în sănătatea femeilor ar putea adăuga 1 trilion de dolari la PIB-ul global anual până în 2040, conform unui raport al Forumului Economic Mondial și McKinsey Health Institute. În prezent, femeile trăiesc cu 25% mai mulți ani în condiții de sănătate precară decât bărbații, ceea ce le afectează semnificativ calitatea vieții.
Studiul evidențiază nouă afecțiuni majore care contribuie la o treime din acest decalaj, printre care bolile cardiovasculare, cancerul de col uterin, cancerul de sân, menopauza, migrenele și endometrioza. Tratarea acestor probleme ar putea adăuga 27 de milioane de ani de viață sănătoasă și 400 de miliarde de dolari la economia globală anual.
Pentru a reduce acest decalaj, este necesară îmbunătățirea colectării datelor privind sănătatea femeilor, creșterea finanțării pentru cercetare și dezvoltarea unor tratamente mai eficiente. Raportul propune un plan de acțiune pentru guverne, companii și organizații, și subliniază că o sănătate mai bună a femeilor nu doar salvează vieți, ci și stimulează creșterea economică globală.
🚸 Parenting Hack: Organizează-ți familia și transformă tehnologia într-un aliat.
Te-ai gândit vreodată: „Copilul ăsta nu face nimic din proprie inițiativă” sau „Nu are nici măcar responsabilități, nici lecțiile nu le face”? Întrebarea mea este: i-ai delegat responsabilitățile? Vă organizați o dată pe săptămână, ca familie, pentru a nota ce e de făcut și a distribui rolurile?
Family Wall este o aplicație de management al familiei, utilă și ușor de folosit. Cu un design intuitiv, te ajută să împrietenești copiii cu tehnologia – nu doar pentru joacă. În loc să-i bați la cap cu liste de sarcini, folosește Family Wall pentru a organiza totul. Copiii primesc notificări și învață să-și asume responsabilități fără conflicte.
De ce să folosești Family Wall?
Oferi un model de acțiune: Îi înveți să se organizeze și că tehnologia poate fi folosită constructiv.
Reduci frustrarea și conflictele: Transformi delegarea într-un exercițiu de autonomie și reduci tensiunile din familie. Aplicația depersonalizează procesul și face organizarea un efort colaborativ, chiar și după o zi plină plină la serviciu.
Crești șansele de reușită: Implicând tehnologia, le faci procesul mai prietenos și atrăgător și crești șansele de reușită.
La mine merge super cu Family Wall. Ne așezăm cu toții la masă (nu renunțăm la interacțiunea socială), notăm ce e de făcut în aplicație și stabilim cine și până când face. Săptămâna următoare, tehnologia preia rolul de a reaminti sau de a bifa ce s-a realizat.
Ce mai aștepți? Fii model pentru copiii tăi, organizează-te fără stres și lasă tehnologia să te ajute să creezi o rutină eficientă și armonioasă în familie!
Rubrica Parenting Hack e scrisă de Oana Cojuhovschi – consultant de business, inițiatoarea programului „Parenting-Friendly Organisations” și autor al cărții „Din sala de ședințe, la locul de joacă”. Din fiecare rol, Oana rămâne dedicată misiunii sale: aceea de-a ajuta angajatorii să construiască culturi organizaționale incluzive de sprijin pentru familii, astfel încât toți să trăim și să muncim mai bine și mai fericiți.
Găsirea unui job în Statele Unite, noul maraton al răbdării.
Piața muncii nu arată prea bine pentru americanii care își caută job: aproape 20% dintre candidați fac asta de mai bine de 10-12 luni, iar unii aplică la zeci de posturi fără să primească un răspuns. Deși rata șomajului e scăzută, procesul de recrutare s-a complicat: angajatorii postează joburi care nu există („ghost jobs”), cer CV-uri mai lungi și fac complică procesul de angajare (unii candidați parcurg mai mult de cinci etape). Pe de altă parte, și candidații au așteptări ridicate – mulți nu acceptă salarii sub 81.500 de dolari pe an sau își aleg foarte atent ofertele.
În plus, aproape 30% dintre Gen Z și mileniali dispar fără explicații după interviurile finale. Între timp, recrutorii fac același lucru cu candidații, lăsându-i fără răspuns după luni de așteptare. Într-un astfel de peisaj, căutarea unui loc de muncă devine un maraton al răbdării, timp în care e tot mai greu să rămâi motivat și să nu îți pierzi încrederea.
Specialiștii spun că flexibilitatea și deschiderea spre noi oportunități pot face diferența, dar e destul de limpede că și angajatorii trebuie să-și simplifice procesele și să fie mai oneste dacă vor să atragă și să păstreze talente.
Ești chiar tu, viitorul nostru coleg?
Dacă-ți place de noi și crezi în misiunea pe care ne-am asumat-o, te vei bucura probabil să afli că am pornit în căutarea unui nou coleg în echipa de freelanceri care se ocupă de proiectele Hacking Work & PozitiVești. Pe scurt, vrem un creator de conținut multimedia modern, cu pasiune pentru marketing și talent în comunicare, meseriaș în creare și gestionare de conținut.
Am făcut un fel de „fișa postului”, pe care o abordăm însă destul de flexibil – o poți vedea AICI, alături de restul informațiilor și metodelor prin care poți să aplici.
Iar dacă nu simți că ești tu colegul pe care îl căutăm, dar știi pe cineva potrivit, ajută-ne – trimite-ne recomandarea ta și/ sau dă-i și lui de veste că poate aplica până pe 10 februarie.
📜 Scurte și tari (II).
„0,07% din PIB pentru Cultură. 0,09% din PIB pentru pensii speciale.” Văzută la Pătrășcan.
___
Doar 2,2% dintre copiii din clasele a III-a și a IV-a nu au un cont pe o rețea de socializare, arată un studiu realizat de Centrul pentru Jurnalism Independent. Mai mult, 95,7% dintre elevii de liceu, 83,5% dintre elevii de gimnaziu și 60,1% dintre elevii din clasele a III-a și a IV-a folosesc internetul în fiecare zi. Dintre cei care au conturi în social media, doar 29% știu să raporteze postările care îi sperie, supără sau deranjează și 28% știu să seteze conturile să fie private sau disponibile doar pentru prieteni/familie.
___
Te temi că devii irelevant profesional? „Fă-ți un plan, dar fii pregătit să te abați de la el, s-ar putea ca sprintul pe care-l ai de făcut să nu fie cel pentru care te-ai pregătit.”, spune Oana Preda, Head of People & Culture la UniCredit Bank România. Mai mult, ne-a oferit niște idei numai bune de dat mai departe prietenilor și colegilor, ca să știe la ce să fie atenți, dacă nu vor să bâjbâie în viitor.
___
Trico Wipers, producător american de ştergătoare auto, va închide fabrica de la Ariceștii Rahtivani, Prahova. Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă a primit săptămâna trecută o notificare prin care compania anunță intenția societății de concediere colectivă a aproximativ 400 de angajați. Concedierile vor avea loc în tranșe, până în trimestrul al III-lea al acestui an, cu aplicarea unor măsuri pentru atenuarea consecințelor concedierilor și compensații financiare acordate în funcție de vechime.
___
Peste 1.000 de angajați de la șase firme din Brașov vor fi concediați. Potrivit AJOFM Brașov, domeniile de activitate afectate sunt industria automotive, fabricarea de încălțăminte, precum și fabricarea produselor din mase plastice. Se estimează că cel mai mare număr de angajați rămași fără job este înregistrat la compania germană Preh (600 de persoane din totalul de 2.075 de angajați). Concedierile vor avea loc anul acesta, în perioada aprilie – septembrie.
___
Cum te poți proteja de dezinformare? Scena9 a întrebat șase specialiști în combaterea dezinformării și a falsurilor pentru a afla cum să nu cazi în plasa minciunilor de pe internet.
___
40% dintre fondatorii de start-upuri consideră normal ca angajații să lucreze peste program, iar în companiile noi acest procent ajunge la 45%, arată un sondaj din Marea Britanie. Spre deosebire de alte țări europene, Marea Britanie și SUA nu au reglementări care protejează angajații în afara orelor de muncă. În acest context, HR-ul simte presiunea culturii „always-on” din start-upuri, iar rolul său este diferit față de companiile tradiționale. Ce-i de făcut? Stabilirea unor așteptări clare încă din procesul de recrutare și implementarea unor „perioade de recuperare” după perioade intense de muncă. Într-un mediu unde ritmul rapid este norma, HR-ul trebuie să găsească soluții flexibile pentru a crea un loc de muncă sustenabil și motivant.
___
La nivel global, ponderea țărilor cu venituri mici a scăzut de la 30,7% în anul 2000 la doar 11,9% în prezent. În prezent, 86 de țări sunt considerate cu venituri mari, adică 39,4% din totalul țărilor la nivel mondial (25,4% în 2000). Statele din Europa de Est au trecut la statutul de țări cu venituri mari datorită reformelor de piață și creșterii economice.
___
Start-upul tech Artisan a lansat o campanie publicitară în San Francisco care a stârnit controverse cu mesaje precum „AI nu se plânge de echilibrul dintre casă și job” și „AI nu vine mahmur la muncă”. Unii cred că e un avertisment despre viitorul muncii, alții o văd doar o strategie de marketing. Tu ce crezi?

📆 Ce-am mai muncit:
🎥 (06:56) Ai 35-40 de ani și nu ți-ai găsit calea? Uite ce să faci.
Vocația NU te găsește. Trebuie să o cauți. Să încerci. Să eșuezi. Și să continui. Ai 30, 35, 40 de ani și simți că nu ești unde trebuie? Atunci ideile lui Ionuț Andrei pot fi lecția de care ai nevoie.
___
🎥 (37:42) Fii mai mult decât un profesionist.
Știi ce se spune despre bine? E ca o prăjitură – cu cât o împarți, cu atât ai mai mult. Alex Oancea nu doar vorbește despre schimbare, ci o face posibilă. Mai mult, e unul dintre oamenii care își oferă timpul și energia pentru a dezvolta soluții folositoare pentru societate, dar și pentru a îi ghida pe începători înspre profesiile atrăgătoare din industria de software.
💡 Știați că: 6 din 10 americani au coșmaruri legate de locul de muncă.
Piața muncii poate fi un coșmar, uneori la propriu. Probabil și tu ai visat, măcar o dată, că ai întârziat la birou sau că ai uitat să trimiți un e-mail sau un raport. Studiile arată că 6 din 10 americani au coșmaruri legate de muncă. În timpul somnului, creierul nostru face detox emoțional și procesează emoțiile și experiențele de peste zi. Așadar, dacă visezi că întârzii la birou sau că te ceartă șeful, poate ar fi bine să fii atent/ă la semnalele de stres de peste zi.
Bineînțeles, nu toate visele sunt negative. Uneori, ne ajută să găsim soluții creative la problemele de la muncă. Creierul nostru e mai flexibil când dormim, așa că ideile pot veni din cele mai neașteptate locuri. Totuși, dacă ai coșmaruri recurente legate de muncă, poate ar fi bine să discuți cu un specialist sau să ceri ajutor.
Ce pot face angajatorii? În primul rând, să fie atenți la semnalele de stres ale angajaților și să creeze un mediu de lucru sănătos, care nu-i bântuie noaptea pe angajați.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletterul este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Lore, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Platformele web ale proiectului Hacking Work sunt găzduite de Hosterion. Materialele audio-video sunt pregătite cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.
Legat de campania start-upului tech Artisan, cam arogantel, asa, as zice. Este o campanie de marketing, evident, care scoate in evidenta avantajele AI-ului pentru angajator. Si tot evident, un owner de afacere o sa scoata in evidenta lucrurile pozitive pentru orice il ajuta pe el sa securizeze profitul.
În legătură cu Artisan: nu este doar o campanie de marketing, este direcția în care merg lucrurile.