#148: 71% dintre lideri simt mai mult stres de când sunt la conducere; Visul american din IT-ul românesc poate deveni coșmar; Oamenii consideră companiile mai competente decât guvernele.
Bonus: Angajatul modern: în burnout, dar dedicat; Munca remote, în topul cerințelor angajaților; Delegațiile internaționale: ce e implicit și ce e recomandat?
Servus. În caz că îți căutai niște timp de trăit între muncă și alte obligații, acesta este semnul să acționezi. Ți-ai notat pe agenda de azi și niște lucruri pentru tine? Poate dai un telefon cuiva drag, uzi plantele, faci o plimbare în parc sau ieși la un film. Noi ne-am ocupat să te ținem informat din piața muncii, ca să mergi tot mai des la serviciu, și cât mai rar la scârbiciu.
De ce nu mai vor oamenii să fie lideri?
În ultimii ani asistăm tot mai des la demisiile managerilor - și nu pentru că afacerea merge prost, ci pentru că pur și simplu nu mai vor să fie lideri. Sunt obosiți, epuizați și nu mai găsesc satisfacție în rolul respectiv. Asta ne arată și Global Leadership Forecast 2025, unul dintre cele mai importante studii despre leadership din lume, realizat pe baza răspunsurilor a peste 10.000 de lideri. Iată „vedetele” lui 2025:
Risc de burnout. Liderii sunt foarte stresați: 71% spun că stresul s-a amplificat de când au preluat rolul de conducere, iar jumătate dintre aceștia sunt îngrijorați cu privire la riscul de burnout. Ba chiar 40% se gândesc să părăsească rolul de lider din cauza epuizării și presiunii.
Încrederea e la pământ. Doar 29% dintre angajați au încredere în managerii lor direcți, față de 46% în urmă cu doi ani. Generația 50+ e cea mai sceptică: doar 1 din 4 oameni mai crede în manager. Totuși, angajații care primesc sprijin în dezvoltarea carierei au de 11 ori mai multă încredere în liderul lor, iar cei care primesc feedback sincer din partea managerului (chiar dacă nu le place întotdeauna), au de 9 ori mai multă încredere în acesta.
În același timp, organizațiile se confruntă cu un exod al liderilor în devenire. Angajații cu potențial de lider au de 5 ori mai multe șanse să plece dacă nu găsesc sens în rolul lor, iar riscul crește de 4 ori și dacă nu au încredere în manager.
Raportul e foarte util atât pentru rezultate în sine, cât și pentru faptul că fiecare capitol se încheie cu câte o serie de potențiale soluții pentru rezolvarea problemelor semnalate. Dacă simți că ai nevoie, avem și noi un Manual de Leadership. E gratuit.
Scenariu tragic pentru industria IT: plecarea sau restrângerea activității firmelor americane din România.
Pare că urmează vremuri grele pentru industria de software din România, așa că acestea sunt trei dintre lucrurile despre care merită să vorbim:
Firmele americane din IT și alte sectoare tehnologice ar putea să își reducă operațiunile și locurile de muncă din România, ca urmare a politicilor de repatriere a joburilor promovate de Trump.
Două bănci americane de top urmează să închidă toate proiectele de development de soluții digitale pe care le au în Europa de Est, vor fi afectate direct cel puțin două dintre companiile mari de outsourcing din România.
România este văzută tot mai mult ca o zonă riscantă pentru investiții, din cauza contextului economic și geopolitic, dar mai ales a deciziilor proaste luate de guvern. Suntem aproape de "Junk", ceea ce face ca investitorii ori să ne evite, ori să ne părăsească.
Citește articolul integral scris de Doru Șupeală aici sau urmărește videoul:
Paradoxul angajaților: în burnout, dar implicați.
Burnoutul la locul de muncă a atins un nivel record în 2024: 82% dintre angajați sunt afectați, potrivit unui studiu la care au participat oameni din America de Nord, Asia și Europa. În mod paradoxal (sau nu), aceștia au continuat să fie implicați la locul de muncă. Specialiștii consideră că epuizarea nu vine doar din volumul de muncă, ci și din rutina prelungită, lipsa provocărilor și schimbările constante din mediul profesional.
Această combinație ciudată de epuizare și implicare nu e ferită de riscuri pentru angajatori, mai ales într-un mediu în care angajații se simt blocați. Lipsa oportunităților de avansare și presiunea suplimentară asupra celor mai performanți angajați pot genera un ciclu toxic, care îi va împinge spre demisie oricând le iese vreo oportunitate în cale. Liderii trebuie să identifice care sunt cauzele epuizării și să le ofere claritate și sprijin angajaților, nu beneficii inutile.
🔎 Meserii sub lupă: psiholog canin.
Psihologul canin are grijă de rezolvarea problemelor de comportament ale câinilor, înțelege de unde vin și ce le-a cauzat. Astfel, alături de clienți și în funcție de istoricul și de mediul în care trăiește „pacientul”, găsește metode de rezolvare a problemelor. Expertul poate interveni atunci când câinele latră, mârâie sau manifestă agresivitate față de copii, bicicliști sau alți câini, distruge mobilierul din casă, este foarte fricos și anxios, latră incontrolabil sau trage tare de lesă.
Psihologia canină nu este o meserie reglementată în România, dar necesită calificări științifice și formare academică, iar tehnicile aplicate implică jocul, curiozitatea și mâncarea pentru a învăța animalul cum să se comporte și să fie echilibrat, fără a-i afecta calitatea vieții. În Statele Unite, salariul mediu al unui psiholog canin, începând cu ianuarie 2025, este de 25,24 dolari pe oră sau 52.499 de dolari pe an.
📜 Scurte și tari (I).
Te-ai întrebat vreodată cum influențează starea de bine a liderilor performanța echipelor? Prietenii de la Dare, care se preocupă de oameni, echipe și performanță, au inițiat un studiu pentru a găsi soluții practice care să sprijine liderii în rolurile lor. E mare nevoie să spui și tu ce crezi. Uite AICI poți completa chestionarul. Bonus: La final, vei primi un raport cu informații utile despre conexiunile dintre leadership, performanță și stare de bine.
___
Doar 1 din 10 angajatori intenționează să mărească salariul brut în contextul eliminării scutirii de impozit pentru angajații din IT, construcții și agricultură și se așteaptă la scăderea motivației angajaților și o fluctuație mai mare de personal, potrivit unui sondaj al PwC România. În 43% dintre cele 130 de companii participante la studiu, salariul brut va rămâne neschimbat până la următoarea revizuire salarială, în timp ce 30% dintre companii nu au luat încă o decizie.
___
Înalta Curte de Justiţie din regiunea de sud-est Murcia din Spania i-a acordat unei femei 32 de săptămâni de concediu pentru creşterea copilului, în loc de cele 16 săptămâni reglementate. Instanța s-a bazat pe o decizie a Curţii Constituţionale din Spania, care a stabilit în noiembrie 2024 că toţi copiii ar trebui să fie trataţi în mod egal şi a interzis discriminarea împotriva copiilor din familii monoparentale. Această situaţie justifică acordarea unui dublu concediu parental pentru mamele singure, toţi nou-născuţii trebuind să aibă aceleaşi drepturi, indiferent de componenţa familiei lor.
___
Un job în banking te pregătește pentru viață. După ce am aflat cu ce se mănâncă domeniul și cât te poate școli, atât personal, cât și profesional, ne-am dat seama că sintagma „bankingul e rigid” e doar un mit. Așadar, ne-am propus o treabă – să demontăm acest mit alături de Oana Preda, Director pe zona People and Culture la UniCredit Bank România.
___
Decalajul de salarizare între femei şi bărbaţi în consiliile de administraţie din companiile europene de servicii financiare a crescut de la 31% la 36% în intervalul 2019–2023, potrivit unui studiu recent. În sectorul serviciilor financiare din România, diferența de salariu dintre femei şi bărbaţi rămâne un motiv de îngrijorare: bărbaţii câştigă în jur de 8.700 de lei lunar net, în timp ce femeile câştigă cu aproximativ 25% mai puţin, adică 6.500 de lei.
___
Roboți, AI și case automate în supermarketurile locale. Retailerii din Marea Britanie investesc tot mai mult în automatizare pentru a face față creșterii costurilor cu forța de muncă, generate de majorarea salariilor și a contribuțiilor la asigurările sociale. Printre noile tehnologii implementate se numără etichetele electronice pe rafturi, care permit schimbarea rapidă a prețurilor, și casele de marcat automate, care reduc timpul petrecut de angajați la casele de plată. În plus, roboții sunt folosiți pentru a ambala produsele, iar inteligența artificială ajută la gestionarea stocurilor și la prognozarea cerințelor clienților. Această tranziție spre automatizare promite economii semnificative, însă va duce și la scăderea numărului de locuri de muncă din sectorul retail.
___
Ironia sorții - ChatGPT și-a pierdut „locul de muncă”. Pe 27 ianuarie 2025, DeepSeek, o companie de AI din China, a lansat modelul R1, care a zguduit Nvidia, provocând o pierdere record de 600 de miliarde de dolari într-o zi. Modelul e comparabil cu ChatGPT sau Gemini, iar întregul sector AI a pierdut peste un trilion de dolari în urma lansării lui. Deși rezultatele par impresionante, Tudor Galoș ne avertizează că „sistemul în sine este un coșmar din punctul de vedere al protecției datelor personale”.
____
Densitatea globală a roboților în fabrici s-a dublat în șapte ani. Roboții au început să fie folosiți din ce în ce mai mult în fabrici, iar numărul lor a crescut semnificativ în ultimii ani. În 2023, erau în medie 162 de roboți la fiecare 10.000 de angajați, de mai bine de două ori mai mult decât acum șapte ani, când numărul era doar 74. Aceste date provin din raportul World Robotics 2024, realizat de Federația Internațională de Robotică (IFR), care a și analizat distribuția roboților în fabrici pe țări:
🧠 Idei valoroase pentru organizații sănătoase oferite de MedLife.
3 idei prin care să-ți sprijini angajații când îi trimiți în delegație.
Liderii trimiși de multinaționale pentru a implementa strategii pe piețele globale joacă un rol crucial în succesul pe termen lung. Totuși, companiile se confruntă adesea cu demisii și neîndeplinirea sarcinilor din partea acestor angajați, lucruri care se transpun în costuri mari și scăderea productivității.
O cercetare realizată pe 192 de manageri generali din industria hotelieră a evidențiat trei factori esențiali pentru succesul acestora. Angajații cei mai de succes – cei care doreau să-și ducă misiunea până la capăt și care erau dedicați companiei – lucrau pentru firme care acordau importanță tuturor celor trei elemente:
Autonomie în luarea deciziilor: Libertatea de a lua decizii adaptate la specificul zonei în care lucrează și la cerințele pieței locale este importantă, mai ales în medii culturale diferite și dinamice. De exemplu, Marriott International le permite managerilor să adapteze experiența clienților la cultura locală, de la meniuri până la designul camerelor.
Reguli și proceduri clare: Acestea asigură că lucrurile se fac într-un mod consecvent și că toată lumea știe ce are de făcut. Totuși, e nevoie de o atenție sporită pentru ca acestea să nu împiedice inovația și să încetinească lansarea noilor produse.
Posibilitatea de a colabora cu colegi din alte țări și de a împărtăși cunoștințe: McKinsey & Company are o platformă online unde consultanții din întreaga lume pot împărtăși studii de caz și bune practici, iar Unilever le permite angajaților să acceseze informații despre inițiativele de la nivel global.
Munca remote, în topul cerințelor angajaților.
Cererile pentru muncă remote sunt cele mai frecvente solicitări de acomodare la locul de muncă, potrivit unui sondaj AbsenceSoft. Tot mai mulți angajați cer să lucreze de acasă, în timp ce marile companii (precum JP Morgan, Amazon sau Goldman Sachs) cer tot mai des prezență fizică la birou.
Angajatorii sunt obligați prin lege să ofere măsuri de acomodare rezonabile persoanelor cu dizabilități, însă mulți angajați își duc direct cererile la manageri, care nu sunt mereu pregătiți să le gestioneze corect. Din acest motiv, aceste cereri ar trebui să fie coordonate de HR, dacă există pregătirea necesară.
Procesul de acomodare implică un dialog transparent: angajatul prezintă documentație medicală și explică nevoile, iar HR-ul analizează dacă cererea este fezabilă. Fiecare caz trebuie analizat individual, iar angajatorii nu pot respinge din start munca remote. HR-ul trebuie să clarifice cerințele de prezență la birou în fișele postului, dar trebuie să fie deschis la compromisuri și să respecte legea în procesul de luare a deciziilor.
Oamenii nu mai știu în cine să creadă – Neîncrederea ne costă stabilitatea globală.
6 din 10 oameni cred că guvernele și afacerile îi dezavantajează și favorizează elitele, arată cel mai recent studiu Edelman Trust Barometer. Frica de discriminare a atins un nivel record (63%), iar încrederea în lideri politici, de afaceri și jurnaliști este tot mai scăzută, 69% dintre respondenți considerând că aceștia îi induc în eroare. Pe lângă asta, doar 36% cred că viitorul va fi mai bun pentru generația următoare, cu niveluri extrem de scăzute în țări precum Franța (9%) și SUA (30%).
Nemulțumirile cresc și din cauza unei diviziuni de încredere între clasele sociale – cei cu venituri mici au mai puțină încredere în instituții decât cei cu venituri mari – și a confuziei legate de informațiile credibile. Aproape jumătate dintre respondenți, în special tinerii, aprobă forme de activism ostil, cum ar fi dezinformarea sau violența, văzute ca metode de schimbare într-o societate tot mai polarizată.
Companiile sunt văzute ca fiind mai competente decât guvernele, dar implicarea lor în probleme sociale este controversată. Pe de altă parte, ONG-urile, guvernele și media au roluri esențiale: ONG-urile trebuie să unească oamenii, guvernele să livreze rezultate palpabile, iar media să prioritizeze informația de calitate. Reducerea nemulțumirilor necesită efort comun între ONG-uri, guverne și media pentru a aborda teme precum sustenabilitatea și informația de calitate.
📜 Scurte și tari (II).
Generația Alpha (2010-2024) va reprezenta 23% din populația globală până în 2035, conform proiecțiilor, astfel că generațiile tinere devin motorul principal al societății globale. Generația Z (1995-2009), care în prezent reprezintă 23%, va scădea ușor până la 20%, iar milenialii (1980-1994) vor ajunge la 19%. Generația X (1965-1979) va reprezenta 14%, în timp ce Baby Boomers (1946-1964) vor scădea semnificativ, de la 13% la doar 8%. Generația Beta (2025-2039), adică cei care se nasc începând cu acest an, va crește rapid și va reprezenta 16% din populația globală până în 2035. Aceste schimbări reflectă o tranziție abruptă de la generațiile mai în vârstă către o societate dominată de cei născuți după 2000, care va remodela piețele muncii, educația și obiceiurile de consum, cerând guvernelor și companiilor să-și adapteze strategiile pentru a sprijini tinerii.
___
Walmart crește veniturile managerilor până la 620.000 de dolari pe an, pentru a-i păstra. Cel mai mare angajator privat din lume a anunțat creșteri salariale și bonusuri pentru 440 de manageri. Salariul de bază al acestora va crește de la 130.000 la 160.000 de dolari, iar bonusurile și acțiunile vor propulsa pachetul total undeva între 420.000 și 620.000 de dolari pe an. Măsura face parte dintr-un plan mai amplu de a păstra oamenii, după ani de critici pentru salariile mici care au făcut ca mulți angajați Walmart să fie eligibili pentru ajutoare sociale oferite de stat. Acum compania speră ca banii în plus să reducă rata mare de plecări și să îmbunătățească performanța echipelor, chiar într-un moment critic, în care experții prognozează pentru 2025 un „declin al managerilor”, pe fondul epuizării.
___
Dau cu zaru’ șase-cinci, n-am nevoie de servici’. Românii cheltuie cei mai mulți bani în online pe jocuri de noroc, nu pe vacanțe, electronice sau îmbrăcăminte. Conform datelor Băncii Naționale a României, românii au cheltuit 12,5 miliarde de lei (2,5 miliarde de euro) pe jocuri de noroc online într-un singur an, prin cele 84 de milioane de tranzacții cu cardul. Aceste cheltuieli reprezintă 17% din totalul plăților online din România. Astfel, România contribuie semnificativ la piața globală a jocurilor de noroc online, estimată la 80 de miliarde de euro.
___
Stripe a trimis din greșeală o imagine cu o rățușcă atunci când a anunțat concedierea a 300 de angajați, provocând confuzie. Imaginea, atașată ca PDF, arăta o rață galbenă cu pene maro pe aripă și textul „US-Non-California Duck”. În plus, compania a trimis și o dată incorectă de încetare a contractului. Stripe a concediat 300 de angajați, reprezentând 3,5% din forța de muncă, majoritatea din departamentele de produs, inginerie și operațiuni. Reprezentanții companiei au confirmat greșelile și au trimis ulterior notificări corecte.
___
Meseria de medic veterinar este cea mai bine cotată în 2025, în SUA, conform Indeed. Studiul analizează joburile care oferă cele mai mari salarii, stabilitate și flexibilitate. Datorită generației Z, care cheltuiește generos pentru a le oferi animalelor lor de companie cele mai bune condiții, medicii veterinari au ajuns pentru prima dată pe primul loc în lista celor mai bune profesii, de când se adună date, din 2019.
___
Americanii spun „pas” muncii suplimentare. 65% dintre angajați din Statele Unite refuză sarcinile suplimentare, tendința fiind mai accentuată la tinerii sub 25 de ani (77%), arată un studiu recent. Această atitudine e o oglindă a burnoutului angajaților care se luptă să echilibreze munca și viața personală, deseori presați de revenirea la birou. Bărbații (69%) spun „nu” cu mai multă ușurință decât femeile (62%), iar tinerii, deși refuză mai des, 26% dintre aceștia se simt și vinovați (26%), nu doar ușurați (45%).
___
Cea mai simplă, clară și expresivă definiție pentru cultura organizațională, redată printr-o întâmplare amuzantă.
💡 Uite ce fain:
Angajatorii care includ salariul în anunțurile de angajare au observat o creștere semnificativă a vizibilității și a numărului de aplicații, cu până la 40% mai multe comparativ cu cei care nu menționează această informație. Aceștia beneficiază, de asemenea, de un plus de încredere din partea candidaților, chiar și atunci când salariile oferite nu sunt neapărat mai mari decât media pieței. Am aflat asta de la Laura Culiță, șefa departamentului de comunicare la eJobs România.
📆 Ce-am mai publicat zilele trecute:
🎥 (08:18) 5 piloni esențiali ai liderilor care își doresc echipe unite și performante în 2025.
Liderii de azi nu mai pot fi doar experți tehnici. Au nevoie de ceva mai valoros: integritate, empatie, agilitate, influență și conștientizare de sine activă – cei cinci piloni ai leadershipului modern, conform psihologului Cameron Nott.
Tu ce crezi? Care dintre aceste calități lipsește cel mai des liderilor din ziua de azi? Sau poate crezi că mai lipsește ceva?
___
🎥 (1:08:37) Lipsa digitalizării din România e o oportunitate uriașă pentru afaceri.
Ce faci când România e pe ultimul loc în digitalizare? Doina Vilceanu, cofondator ContentSpeed, vede o oportunitate uriașă: „Cine pune acum bazele unui business online sănătos va fi liderul viitorului”.
În acest episod, Doina povestește cum a construit o echipă care rezistă de 15 ani, alegând oameni fără experiență, dar cu dorința de a învăța, cum a transformat greșeli majore în lecții valoroase despre strategie și cum folosește tehnologia pentru a conecta procesele unui business (de la stocuri la marketing) într-un mod integrat și eficient.
📖 Cartea câștigătoare.
Arta nu e un lux sau un moft, e o soluție deseori subestimată pentru starea noastră de bine.
În cartea „Creierul sub influența artei”, Susan Magsamen și Ivy Ross, ne oferă rezultatele unor cercetări concludente care arată că doar 45 de minute de implicare într-o activitate artistică reduc nivelul de stres și o singură experiență artistică pe lună ne poate prelungi viața cu zece ani.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletterul este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Lore, Cristina, Ionuț, Tibi, Flavian și Doru.
Platformele web ale proiectului Hacking Work sunt găzduite de Hosterion.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești. Dacă ai ajuns până aici, cel mai probabil ești un fan adevărat, așa că ne poți susține aici.
iti multumesc pentru info! Este o parte din lectura mea de dimineata, inainte de job. Uite asa mai creste motivatia :)
Si un indemn pentru lume: iesi din limitele banalului! ;)