#140: Hushed Holidays - trendul toxic în care angajații se tem să-și ia pauză și de sărbători; Amazon închide o divizie din România; 1 din 10 adolescenți români face foamea, educația slăbește și ea.
Bonus: De ce evită managerii să angajeze tinerii din Gen Z?; Bunătatea la job crește performanța; 60% dintre angajații români speră la o reconversie profesională în 2025.
Servus! 🌞 Începem cu un soare, poate ai nevoie. De când ziua e tot mai scurtă și ne petrecem orele de lumină în birouri, parcă căutăm mai mult sens în munca noastră. Hai să vedem ce-i de făcut pentru a ne împrieteni cu jobul, șeful și colegii, ca să mergem la serviciu fără noduri în stomac.
Sărbătorile vin cu frica în ghete și concediu secret.
Hushed Holidays pare să fie trendul toxic care nu ne ocolește nici de sărbători. Ce înseamnă asta? Angajații aleg să-și ascundă zilele libere de teamă să nu fie percepuți ca fiind mai puțin dedicați. Această tendință, continuare a unor practici precum hush-cations (vacanțe secrete) și hushed hybrid (ignorarea subtilă a politicilor stricte de lucru hibrid), indică o problemă profundă: lipsa de încredere între angajați și angajatori.
Experții explică faptul că, dacă angajații simt că trebuie să se ascundă pentru a-și lua o pauză, aceasta reflectă o cultură „a fricii”, care prioritizează profitul în detrimentul oamenilor. De sărbători, când ritmul muncii încetinește în mod natural, presiunea de a rămâne „disponibil” accentuează stresul și riscul de burnout - dar și dorința oamenilor de a-și găsi alte joburi la început de an.
Doug Dennerline, CEO Betterworks, spune că o cultură „always-on” nu e sustenabilă pe termen lung. Angajații epuizați devin mai puțin productivi, iar organizațiile care încurajează astfel de comportamente riscă să piardă loialitatea și implicarea echipelor. Este un cerc vicios: companiile cer rezultate, dar ignoră că angajații bine odihniți își fac treaba mai bine.
Pentru a evita astfel de tendințe, liderii trebuie să ia proactiv măsuri. Politici clare și transparente privind zilele libere plătite, încurajarea unui echilibru între viața personală și profesională și conducerea „prin puterea exemplului”. Cum ar fi faptul că, dacă ne luăm liber de sărbători împreună, o percepem ca dovadă de sprijin, nu de control.
Amazon închide departamentul de Machine Learning din România.
Din informațiile pe care le-am primit ieri, circa 400 de oameni sunt afectați direct, fiind disponibilizați cel mai probabil de la 1 ianuarie 2025. Se negociază acum valoarea despăgubirilor plătite de firma celor concediați - firma a oferit un singur salariu compensatoriu, dar angajații fac presiuni pentru a obține mai mult.
Reprezentanții Amazon au confirmat această decizie: „După o analiză atentă, am anunțat că analizăm opțiunea de a închide operațiunile AGI Data Services din România. Am notificat deja angajații ale căror roluri ar putea fi afectate și ne angajăm să îi sprijinim pe parcursul tranziției."
Acest departament care se desființează, „AGI Data Services", gestiona și valida datele pentru a alimenta modelele și aplicațiile AI. Și departamentul de comunicare al Amazon ne-a confirmat oficial decizia de a închide integral operațiunile echipei AGI Data Services din România. Oficialii companiei nu au comunicat însă nimic despre numărul angajaților afectați, ori valoarea compensațiilor oferite.
Zeții nu vor roluri de conducere, dar le dau dureri de cap managerilor.
18% dintre managerii americani s-au gândit să renunțe la job din cauza stresului generat de coordonarea angajaților din generația Z. Mai mult, 27% dintre manageri ar evita să angajeze tineri din Gen Z, iar jumătate au concediat deja cel puțin un tânăr.
Motivele? Lipsa experienței practice a noilor absolvenți, care au avut mai puține oportunități de a-și dezvolta abilități soft esențiale precum comunicarea și munca în echipă, mai ales în pandemie. În plus, mai mult de jumătate dintre manageri au resimțit frustrare și stres deoarece au nevoiți să-și schimbe stilul de management și să ofere mai mult feedback și sprijin angajaților tineri.
Pe de altă parte, 57% dintre tinerii din SUA nu-și doresc roluri de management, iar 60% preferă să se concentreze pe evoluția profesională individuală în locul să coordoneze o echipă. Principalul motiv este percepția că aceste funcții sunt prea stresante și oferă puține beneficii. Și au dreptate: 76% dintre liderii de HR spun că managerii lor se simt copleșiți de creșterea responsabilităților profesionale și 47% sunt în burnout.
Experții recomandă introducerea unor programe de training și dezvoltare pentru a-i ajuta pe tineri să se integreze în echipele multigeneraționale. Tu cum crezi că putem face generațiile să colaboreze mai bine?
🔎 Meserii sub lupă: ghostwriter pentru dating online
Trăim în era swipe-ului, dar nu toți suntem experți în arta autopromovării digitale. Aici intervine ghostwriterul pentru platforme de dating – o meserie inedită, care combină empatia, psihologia și un strop de marketing. Practic, autorul scrie descrieri atractive pentru cei care își caută perechea online.
Statisticile arată că 80% dintre utilizatori consideră autenticitatea esențială, însă dar numai 27% cred că descrierile reflectă cu adevărat personalitatea celor care le scriu. Aici apare oportunitatea: un ghostwriter poate transforma informațiile seci într-un text captivant, care îi crește utilizatorului șansele de a atrage atenția și de a genera conversații.
Veniturile unui astfel de creator de conținut variază în funcție de experiență, complexitatea serviciilor oferite și cererea pieței. În general, variază între 30 și 100 de euro pentru un profil bine scris, însă dacă adaugi și consultanță pentru selecția pozelor sau ajustarea textului în funcție de feedback, suma poate crește semnificativ. Platformele de freelancing sau site-urile specializate, precum Fiverr sau Upwork, au înregistrat o creștere cu 40% a cererilor de astfel de servicii în ultimii doi ani.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează.
📜 Scurte și tari (I).
Inflația anuală în România a atins 4,7% în octombrie, iar prognoza pentru sfârșitul anului a fost revizuită la 4,9%. Această ajustare se datorează în principal prognozelor mult prea „optimiste” de până acum, scumpirii alimentelor proaspete, afectate de seceta prelungită, și creșterii prețurilor la energie electrică. De asemenea, prețurile volatile ale alimentelor rămân ridicate, peste pragul de 10%, ceea ce reflectă impactul climatic și dezechilibrele din lanțurile de aprovizionare.
___
Siemens anunță concedieri masive - va elimina până la 5.000 de locuri de muncă la nivel global, pe fondul problemelor din divizia de automatizare a fabricilor.
___
Raportul PISA lovește din nou: 1 din 10 elevi români de 15 ani face foamea. Peste 12% dintre elevi au spus că n-au avut ce mânca (zilnic sau aproape zilnic) în luna dinaintea testării internaționale din 2022, din pricina lipsei banilor. Alți 20% dintre ei au sărit peste mese cel puțin o dată în aceeași perioadă. România ocupă astfel antepenultimul loc în Europa în ceea ce privește nesiguranța alimentară, comparabil cu Bulgaria, Uzbekistan sau Filipine, în timp ce depășim doar Kosovo (16,1%) și Albania (13,5%). Teama de-a nu avea ce mânca afectează direct performanțele școlare: datele OCDE confirmă că elevii privați constant de nutrienții esențiali au rezultate mai slabe la învățătură, ceea ce agravează și mai mult decalajele educaționale.
___
Europa are bani, dar nu are cultura organizațională necesară pentru a adopta AI. Conform unui raport Gallup, europenii sunt în urmă în privința adoptării inteligenței artificiale, cu doar 13% din forța de muncă europeană angajată activ - sub media globală de 23%. Studiul arată că 6 din 10 lideri consideră că organizațiile lor nu sunt pregătite să adopte AI eficient și doar 1 din 10 consideră că sunt complet pregătiți. În plus, 54% dintre lideri au comunicat un plan clar pentru adoptarea AI generativă, dar 7 din 10 spun că managerii lor nu susțin utilizarea acesteia de către echipe.
___
Angajații din generația Z nu se tem să-și părăsească locurile de muncă pentru salarii mai mari. Un raport recent arată că Gen Z este mai inovatoare și mai înțeleaptă financiar decât generațiile mai în vârstă, iar asta vine la pachet cu o creștere a veniturilor: tinerii americani au înregistrat anul trecut cea mai mare creștere a veniturilor dintre toate generațiile, câștigând cu 30% mai mult în 2023 față de 2022. „Ei descoperă că nu trebuie să se limiteze la programul tradițional de la 9 la 5 pentru a obține stabilitate financiară - ca urmare, vedem mult mai multă varietate și dinamism în forța de muncă a Gen-Z”, spune Latasha Randle, manager de strategie și programe pentru întreprinderile mici la H&R Block.
___
60% dintre angajații români își doresc o reconversie profesională în 2025. Motivele principale pentru care românii plănuiesc să-și schimbe domeniul de activitate sau să facă o reconversie profesională în următorul an sunt: un salariu mai bun (77,4%), perspective mai bune de dezvoltare (43,4%) și un stil de lucru flexibil (38,5%). Conform sondajului realizat luna trecută de eJobs și Skillab, aproape un sfert dintre angajați au un plan de dezvoltare profesională, iar 33% au un plan, dar nu îl pun încă în aplicare.
___
Zeci de copii și adulți exploatați în Ungaria de către membrii unei grupări de crimă organizată. Autoritățile din România și Ungaria au destructurat o rețea de trafic de persoane formată din cinci bărbați și o femeie din județul Covasna, alături de un alt complice din Ungaria. Gruparea, activă încă din 2013, recruta persoane vulnerabile, în special din centre de plasament, și le promitea locuri de muncă bine plătite în Ungaria. Conform DIICOT, victimele erau private de documente, cazate în condiții inumane și obligate să lucreze în fabrici de deșeuri până la epuizare, „între 12, 18 ore şi chiar 24 de ore, 7 zile pe săptămână”, fără odihnă. În plus, erau supravegheate permanent, abuzate fizic și nu aveau acces la hrană suficientă sau asistență medicală.
___
550 de copii se luptă pe un pat de paliație. Peste 22.000 de copii cu boli incurabile au nevoie de îngrijire paliativă, dar doar 40 de paturi sunt disponibile în România – astfel că 550 de copii se luptă pe un pat. HOSPICE construiește Spitalul Speranței, centrul de ingrijire paliativa de care au nevoie. Redirecționează 20% din impozit pe hospice.ro/20hospice și ajută-ne să le oferim alinare! (P)
🧠 Idei valoroase pentru organizații sănătoase oferite de MedLife.
Spune-mi ce personalitate ai, ca să-ți spun ce job să vrei.
Un studiu recent realizat de cercetători din Scoția și Estonia, publicat în „Journal of Applied Psychology”, a analizat date despre personalitățile a peste 70.000 de adulți estonieni din peste 250 de profesii pentru a înțelege ce trăsături de personalitate sunt asociate cu fiecare job.
Aceștia au folosit celebrul model „Big 5” pentru a arăta cum principalele trăsături de personalitate (deschiderea la experiențe, conștiinciozitatea, extrovertismul, agreabilitatea și stabilitatea emoțională) ne influențează succesul în carieră.
Rezultatele arată că persoanele deschise tind să exceleze în profesii creative, cum ar fi arta sau cercetarea, iar extrovertismul este esențial pentru joburile în PR sau organizarea de evenimente. Pe de altă parte, managerii au în comun conștiinciozitatea ridicată și nevroza scăzută, iar profesiile din sănătate sau religie sunt dominate de oameni agreabili.
Cercetătorii au creat și un test gratuit care îți indică ce locuri de muncă ți s-ar potrivi în funcție de personalitatea ta. Studiul subliniază importanța potrivirii între trăsături, job și sugerează că succesul vine din alegerea unei cariere care îți reflectă personalitatea, nu dintr-un „job ideal” universal.
Lucrezi în HR? Oamenii au nevoie de tine. Hai în Master Program Transformative HR!
Dacă ești pasionat de lucrul cu oamenii și vrei să faci mai mult decât să „administrezi”, acum e momentul să iei parte la un program care schimbă cu adevărat jocul în HR. Alătură-te unei comunități de oameni de HR ce țin pasul cu dinamica fără precedent din piața muncii: Master Program Transformative HR – o experiență intensivă de 12 luni construită de Andra Pintican, care îți oferă toate instrumentele necesare ca să devii un strateg care schimbă lumea din jurul lui.
✅ Vei învăța să creezi branduri de angajator autentice, să îți optimizezi și ghidezi corect echipele și să-ți construiești influența în boardroom cu soluții bazate pe date.
✅ Ai acces la o comunitate întreagă de mentori luminoși și profesioniști care cred în transformarea muncii prin relevanță umană.
🎁 Ai și un discount de 100 euro dacă te înscrii din comunitatea Hacking Work! Cum faci? E simplu, după ce-ți rezervi locul, comunică codul #hackingwork Community Managerului care va lua legătura cu tine.
Te poți înscrie până în 10 decembrie, dar locurile sunt limitate la doar 70, deci te sfătuim să te grăbești. Transformarea ta începe aici.
Angajații miros companiile care investesc în „niște” cultură organizațională.
În timp ce 84% dintre executivi și 81% dintre liderii HR sunt convinși că organizațiile lor investesc în cultura internă, doar 49% dintre angajați sunt de acord cu această evaluare, conform unui studiu realizat de platforma de HR Dayforce.
Aproape jumătate dintre angajați (48%) au declarat că au demisionat din cauza unui mediu organizațional toxic, iar 70% dintre respondenți ar refuza un job dacă nu le place cultura companiei, procentajul fiind chiar mai mare (75%) în rândul tinerilor sub 34 de ani.
Transparența și comunicarea pot transforma o cultură negativă într-una sănătoasă. Angajații care sunt informați și implicați sunt mai optimiști, mai productivi și mai dispuși să contribuie la dezvoltarea organizației. Concluzia cercetării arată că investițiile în cultura internă și adaptarea inițiativelor la nevoile reale ale angajaților pot deveni un avantaj competitiv esențial pentru atragerea și păstrarea talentelor.
Vrei să fii un antreprenor mai bun? Școlește-te inteligent.
Te așteptăm pe 27 noiembrie la un workshop dedicat antreprenorilor din IMM-uri care vor să își îmbunătățească abilitățile de leadership, vânzările și managementul resurselor umane, organizat de Trend Consult. Vei învăța soluții aplicabile pentru dezvoltarea echipelor, creșterea performanței în vânzări și optimizarea proceselor de HR, explorând teme precum Modelul Stell*R de leadership, Sales Engine și People Engine. După workshop, vei pleca cu strategii clare și pași concreți pentru a-ți duce afacerea la următorul nivel.
Evenimentul va avea loc la The Office, Cluj, între 09:00 și 17:30, iar pentru că faci parte din comunitatea noastră, ai 30% reducere dacă folosești codul spor30.
📜 Scurte și tari (II).
România la doctor: mai răruț că-i mai drăguț. Românii merg la doctor, în medie, de 5 ori pe an, mult mai rar decât în alte țări europene. Accesul limitat la medicii de familie, costurile mari și dependența de alți specialiști în îngrijirea sănătății sunt printre cauze. În Germania și Ungaria, media este de 10 vizite pe an, însă cei mai frecvenți vizitatori ai medicilor sunt sud-coreenii, cu 16 vizite anual, urmați de japonezi și slovaci, cu 11 vizite fiecare. Ironia face ca România să fie pe locul 5 în Europa la producția de mere – poate că un măr pe zi chiar ține doctorul departe!
___
Nou semnal de alarmă privind importanța securității cibernetice: Datele personale a 216.000 de candidați au fost expuse de o firmă de recrutare IT. Alltech Consulting Services a lăsat complet neprotejată baza de date care conținea informații personale importante, printre care nume, numere de telefon, adrese de e-mail, numere de pașaport, ultimele patru cifre ale numărului de securitate socială și informații despre vize de muncă. Problema a fost descoperită de cercetătorul în securitate Jeremiah Fowler, care a și semnalat incidentul. Firma nu a răspuns notificărilor sale, dar a securizat ulterior baza de date.
___
Buffer și formula transparenței salariale: prin „Open Salaries”, publică salariile tuturor angajaților și metodele de calcul. Sistemul lor ia în considerare factori precum tipul jobului, experiența, gradul de senioritate și locul de unde se lucrează, cu salarii care pornesc de la 45.000 de dolari pentru roluri de suport și ajung până la 75.000 de dolari pentru managerii executivi, ajustate pentru orașe scumpe (+22.000 de dolari, spre exemplu, în San Francisco). Scopul declarat este eliminarea inechităților și creșterea încrederii în echipă, plus reducerea discrepanțelor de gen.
___
Anxietatea față de matematică în rândul elevilor români de 15 ani a scăzut în ultimul deceniu, fiind chiar printre cele mai mari scăderi din lume (0.22 puncte față de 2012), conform unui raport UNESCO. Astfel, România se află pe locul trei la nivel global, după Coreea de Sud și Iordania, în ceea ce privește scăderea anxietății față de matematică. Paradoxal, deși elevii români par că nu se tem de cifre, țara noastră a obținut al doilea cel mai mic punctaj din UE și al treilea cel mai slab rezultat din istoria testelor internaționale standardizate.
___
Riscurile de a înființa un start-up lângă marile companii. Un studiu recent a arătat că startup-urile care se stabilesc în „clustere tehnologice” – zone dense cu talente, adesea datorită prezenței marilor companii – se confruntă cu dificultăți în a-și crește afacerea. Atunci când marile firme își măresc recrutările, startup-urile trebuie să ofere salarii cu 10% mai mari pentru a atrage talente, iar acest lucru le încetinește creșterea cu 36%. Deși aceste regiuni sunt atractive datorită talentului disponibil, concurența acerbă poate împiedica dezvoltarea afacerilor la început de drum.
___
Uzina de mașini electrice Ford din Koln intră pe modul economic. Angajații fabricii Ford din Koln vor lucra alternativ o săptămână da, una nu, până la finalul anului, din cauza cererii scăzute pentru mașini electrice. Deși Ford a investit 2 miliarde de euro pentru transformarea uzinei într-un centru complet electric, eliminarea subvențiilor guvernamentale pentru vehicule electrice în Germania a afectat semnificativ cererea. Totuși, în România, uzina din Craiova, acum deținută de Ford Otosan, pregătește lansarea a trei modele electrice, produse pe aceleași linii ca versiunile pe combustie.
___
Primul tablou pictat de un robot umanoid, vândut la licitație pentru 1 milion de dolari. Un portret al matematicianului englez Alan Turing, realizat de Ai-Da, unul dintre cei mai avansați roboți umanoizi din lume, a fost vândut recent la o licitație din New York pentru suma impresionantă de 1,08 milioane de dolari.
România, printre țările cu cele mai mici taxe pe venit.
Taxele pe venit din Europa diferă major: țările cu rate mari, precum Danemarca (55,9%), Franța (55,4%) și Austria (55%), finanțează rețele sociale extinse, în timp ce statele cu rate mici, precum România și Bulgaria (10%), prioritizează competitivitatea economică.
Media ratei maxime în țările OCDE europene este de 42,8%, iar țările din afara organizației, cum ar fi Moldova și Ucraina, preferă adesea un sistem de impozitare unic, menținând rate scăzute. România rămâne printre cele mai avantajoase țări din Europa pentru contribuabili, datorită impozitului redus, în contrast cu statele nordice, care aplică taxe ridicate pentru a susține servicii publice generoase.
Datele, furnizate de Comisia Europeană și PwC prin Tax Foundation, arată ratele maxime ale impozitului pe venit, incluzând taxe centrale, locale și suprataxe, dar fără a include contribuțiile sociale.
💡 Uite ce fain: Investiția în bunătate crește echipele.
Bunătatea la locul de muncă reduce stresul, ne crește starea de bine, încrederea și sentimentul de apartenență, conform unui nou studiu publicat în PLOS ONE. Cercetătorii au descoperit că angajații care primesc constant gesturi de bunătate sau generozitate sunt mai predispuși să răspândească aceleași comportamente pozitive, ceea ce creează un ciclu de incluziune și sprijin în echipă.
Într-un sondaj realizat pe 182 de angajați din mediul academic, s-a demonstrat că acțiunile care promovează demnitatea, incluziunea și recunoașterea personală – precum încrederea, autonomia și acceptarea – au efecte pozitive imediate asupra moralului echipei. Aceste concluzii întăresc ideea că liderii empatici și mediile de lucru care pun accent pe relații interumane sănătoase pot transforma nu doar organizațiile, ci și comunitățile, la scară mai largă.
📆 Ce-am mai publicat zilele trecute:
🎥 (06:16) Adela Moldovan: Furia la locul de muncă: cum ne gestionăm emoțiile?
Dacă ești angajat și nu vorbești despre nemulțumirile tale, ele vor mocni până vor escalada într-o izbucnire plină de furie. Și de multe ori în spatele ei stă pitită nevoia ca munca ta să fie văzută și apreciată sau vreo limită depășită. Adela Moldovan, doctor în psihologie și psihoterapeut ne explică ce facem cu furia la job:
___
Cum muncim în România: O radiografie a oboselii și stresului pe care le ignorăm cu desăvârșire. De ce facem lucrurile în modul în care ne-am obișnuit, cât e automatism, cât e traumă și ce putem schimba? În legătură cu jobul și relația noastră cu munca, Andra Pintican a găsit răspunsuri într-un studiu pe care l-a desfășurat recent.
📖 Cartea câștigătoare.
La 48 de ani, Marco Hoessl este un lider care a redefinit standardele în business prin rigoare, autenticitate și implicare. Cu un stil relaxat – tricou și sacou casual – o viziune pe termen lung și pasiunea pentru sustenabilitate, Marco impresionează nu doar prin rezultate, ci și prin dedicarea sa pentru voluntariat.
„Marco Hoessl. OMUL DIN SPATELE CEO-ULUI” ne arată, cu o perspectivă modernă, cum pasiunea, munca și viziunea pot transforma lumea afacerilor.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletterul este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Lore, Cristina, Ionuț, Tibi, Flavian și Doru.
Platformele web ale proiectului Hacking Work sunt găzduite de Hosterion.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești. Dacă ai ajuns până aici, cel mai probabil ești un fan adevărat, așa că ne poți susține aici.