#122: Noul joc de mimă la birou: de-a mouse-ul și pisica; Asistentul anului e robot și ne poate salva o zi de muncă pe săptămână; 3 din 10 tineri ar da mărirea salarială pe mai mult timp cu cățelul.
Bonus: Patru din zece români vor bani mai mulți și pe sub mână; Laburiștii câștigă alegerile la britanici și mută puterea către angajați; Menopauza vine cu bufeuri de discriminare la job.
Servus! Ediția 122 e aici pentru tine. Dacă îți place mixul acesta informativ de vară pe care l-am preparat pentru tine, dă-ne mai departe, să afle și alți oameni buni de noi.
AI-ul pe cai mari: salvează peste 5 ore de muncă săptămânal, pentru jumătate din angajați.
Inteligența artificială devine rapid asistentul personal preferat (unde mai pui că ieftin, uneori chiar gratuit) al angajaților, potrivit noului raport AI at Work: Friend and Foe realizat de Boston Consulting Group. Azi, 43% dintre angajați folosesc regulat inteligența artificială generativă, comparativ cu doar 20% în 2023, conform celor 13.000 de respondenți din 15 țări.
Cel mai mare avantaj identificat de oameni este, de departe, economia de timp: 58% dintre angajați economisesc cel puțin cinci ore pe săptămână datorită AI. Tehnologia le permite să îndeplinească mai multe sarcini, să experimenteze noi tehnici și să se concentreze pe strategie mai mult decât pe execuție repetitivă.
Și percepția angajaților s-a schimbat major, după ce au resimțit efectele: 42% sunt acum încrezători în impactul pozitiv al tehnologiei asupra muncii lor, față de cei 26% de anul trecut.
Studiul dezvăluie și diferențe culturale. Angajații din Brazilia, India, Nigeria, Africa de Sud și Orientul Mijlociu sunt în general mai optimiști în ceea ce privește inteligența artificială, decât cei din țările nordice. De exemplu, 54% dintre indieni sunt încrezători în AI-ul generativ, comparativ cu doar 27% dintre japonezi și 34% dintre americani.
Mai mult, angajații din domeniul cunoașterii care utilizează AI își fac munca cu 25% mai repede și cu 40% mai bine decât cei care refuză să se folosească de noile instrumente. Deloc surprinzător, cele mai mari companii din lume le-au adoptat deja. De ce nu a-i face-o și tu? Încă te poți urca în tren, abia începe să-și tureze motoarele.
Ce e de făcut? Dacă ai putere de decizie într-o companie mare, să știi că e timpul pentru programe pilot în care echipele pot experimenta și învăța, construind încredere și competențe concrete. E nevoie de campioni AI în organizație, adică oameni pasionați care pot arăta și „traduce” pe limba oricui beneficiile tehnologiei, sprijinindu-i astfel și pe cei din jur.
La nivel de echipă, că ești lider ori ba, fii tu omul care-i inspiră pe colegi. Folosește tu AI în ședințe și arată-le colegilor beneficiile tehnologiei. Și noi avem la Hacking Work un AI geek, în persoana lui Ionuț, care ne arată o grămadă de AI tips&tricks, menite să ne ajute să muncim mai eficient.
Iar la nivel personal, uite aici 100 de modalități în care poți folosi AI. Dacă șeful tău e rigid și nu îți permite să te dezvolți în timpul programului de lucru, fă-o după program. Mai bine aloci o oră în plus din timpul tău liber pentru creștere, decât să pierzi trenul.
Munca remote: de-a mouse-ul și pisica.
Micromanagerii care vor să știe și de câte ori respiri într-o zi au reușit să dea naștere unui nou trend global: mouse shuffle. Pe scurt, angajații care lucrează hibrid sau complet de la distanță simt nevoia să pară mereu activi de teama de a fi urmăriți, prin diverse softuri de verificare. Așa că plimbă mouse-ul pe desktop sau instalează diverse aplicații care să facă asta în locul lor.
43% dintre angajați spun în 2024 că activitatea lor online e monitorizată, iar 25% dintre aceștia pretind că lucrează în timp ce-și ocupă timpul cu alte lucruri. Pe de altă parte, angajații sunt cu 12% mai predispuși să fie fericiți cu jobul lor atunci când primesc libertate și autonomie.
Acest trend demonstrează că organizațiile nu au încredere în oameni și s-ar putea să nu înțeleagă cum arată cu adevărat productivitatea într-un mediu modern de lucru. Astfel, angajații cad în cealaltă extremă, arătându-se prezenți online chiar și atunci când nu e cazul. Noi încadrăm astfel de acțiuni în sfera Hacking Surveillance – acțiuni pe care angajații le fac pentru a evita urmărirea și monitorizarea exagerată.
Numărul bugetarilor crește și cu angajările suspendate.
16 funcții de conducere şi 87 de funcţii de execuție au fost tăiate de la Ministerul Educației, ne anunța Agerpres pe finalul lunii trecute. Anunțul anticipa o mare reorganizare a ministerelor. Și noi am zis „Wow, bravo! Se reduce aparatul bugetar”. Mirajul a ținut până săptămâna asta, când o analiză realizată de Libertatea ne-a șters praful de pe ochi: Guvernul rămâne cu peste 100 de secretari și subsecretari de stat, iar numărul bugetarilor continuă să crească, deși angajările sunt suspendate.
În luna mai, 1.294.311 de oameni lucrau la stat în România, iar vreo 10.000 dintre aceștia au fost angajați în timpul Guvernului Ciolacu. Pentru că cei mai mulți dintre voi, cititorii noștri, veniți din mediul privat, vă spunem ce înseamnă și în bani aceste cifre: în primele cinci luni ale acestui an, statul a cheltuit 63,86 miliarde de lei (vreo 12,6 miliarde de euro) pe salariile bugetarilor, în creștere cu 20,9% față de perioada similară a anului trecut. O nimica toată, nu-i așa?
În era Laburiștilor, puterea se mută prin birou.
Partidul Laburist a câștigat alegerile din Marea Britanie și a securizat 412 mandate din cele 650 ale Camerei Comunelor. Nu vă gândiți că e chiar atât de social-democrată societatea britanică. Procentual, au luat 33,8% din voturi, dar acesta este efectul sistemului electoral First-past-the-post. Mai exact, Regatul Unit este împărțit în 650 de circumscripții (locuri în Parlament), iar la alegeri candidatul cu cele mai multe voturi (indiferent de procentaj) devine deputat. Dar lăsând calculele politice la o parte, Keir Starmer devine noul prim-ministru.
Ce înseamnă asta pentru angajați și angajatori:
Financial Times ne arată situația Louisei, care s-a trezit fără dreptul de a solicita indemnizația de maternitate, după ani de muncă, din cauza contractului de muncă cu zero ore. Angajatorul i-a tăiat orele exact când conta mai mult, demonstrând cum aceste contracte sunt de multe ori o capcană.
„În ultimii 50 de ani, în majoritatea cazurilor, puterea s-a înclinat în favoarea angajatorilor. Schimbarea a mers prea departe și e nefastă pentru economie și pentru oamenii care lucrează în ea.”, spune Steve Machin, profesor de economie la London School of Economics.
Ei bine, Laburiștii promit să reechilibreze balanța, prin programul „New Deal”, mutând protecția statului înspre angajați. Politicile pe care le propun includ dreptul automat la muncă flexibilă, o acoperire mai largă a concediului medical legal, putere mai mare pentru sindicate de a negocia cu angajatorii, ori salariu minim egal cu un salariu din care oamenii să poată pe bune trăi.
Schimbarea care îi sperie cel mai tare pe angajatori poate fi implementată imediat și se referă la o protecție mai bună a angajaților împotriva concedierilor abuzive din perioadele de probă. Asta nu înseamnă că noii angajați nu pot fi concediați în perioadele de probă, care de cele mai multe ori durează între 3–6 luni, ci că motivele angajatorilor trebuie să fie suficient de întemeiate încât să facă față unor posibile chemări în judecată. Angajatorii vor trebui să fie mai atenți la procesul de recrutare, dar cea mai mare temere este că se vor vedea obligați să scadă ritmul angajărilor.
Laburiștii și-au asumat că vor schimba legislația în primele 100 de zile de guvernare. Cum crezi că va ajunge să arate asta în realitate?
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
📜 Scurte și tari.
Statul nu crește adulți independenți și plini de bani. Tinerii care ies din sistemul de plasament ar trebui să fie învățați să își gestioneze banii (indemnizația lunară de 3000 de lei) și să devină adulți funcționali, care se integrează ușor în societate. Realitatea arată însă că avem un stat nepăsător, care nu-și asumă responsabilitatea și se joacă de-a aruncatul mâței între instituții.
___
Topul celor mai accesibile (financiar vorbind) țări pentru expați, din 2024.
___
McKinsey & Company a publicat lista anuală cu TOP 9 cărți de afaceri recomandate pentru 2024.
___
„Patru din zece angajați ar accepta un salariu mai mare, știind că banii ar fi plătiți la negru sau gri.” Aflăm asta de la Daniel Enescu, fondator Daedalus New Media Research. Recunoaștem, suntem mari fani studii, statistici, cifre și opinii emise de experți.
___
Bonul fiscal trebuie să conțină și cod QR. Dacă ești antreprenor și eliberezi bonuri fiscale, ai la dispoziție doi ani să te pui la punct (și) cu această extravaganță. Sperăm că ți-ai scos contabilul/a la o cafea dacă a ieșit la protestul împotriva haosului din legislația fiscală.
___
Luni a avut loc protestul „Fără haos în legislația fiscală” inițiat de contabili, economiști și antreprenori, împotriva măsurilor fiscale adoptate de guvern fără consultare publică, dar care au un impact major asupra întregii societăţi. Reprezentanții protestatarilor au declarat că „la Guvern am fost ascultaţi. Revenim cu nişte soluţii punctuale, tehnice, foarte tehnice. La Ministerul Finanţelor nici măcar nu ni s-a permis să vorbim în prima oră de discuţie.” Organizatorii au inițiat și o petiție online, care a fost semnată de peste 60.000 de oameni.
___
„No cash, only card.” Numerarul dispare din tranzacțiile globale. Cardurile de debit/ credit și portofelele digitale (Apple Pay, Google Pay) au cucerit lumea, alimentate mai întâi de temerile din pandemie și mai apoi de boom-ul tehnologic. Deși încă domină (dar nu la distanță mare) în câteva țări din America de Sud și Asia de Est, numerarul e deja o raritate în Canada, Noua Zeelandă, Australia și majoritatea țărilor nordice. Până în 2027, se prevede că Franța, Singapore, Coreea de Sud, Marea Britanie și SUA vor avea mai puțin de 10% din tranzacții în numerar. Și în Nigeria, tranzacțiile cash au scăzut de la 90% în 2019 la doar 55% astăzi.
___
Un robot asigură întreținerea căilor ferate în Japonia. Cu o înălțime de 12 metri, robotul este controlat de un angajat și este folosit pentru sarcini de mentenanță cu risc crescut. Această soluție va oferi o întreținere mai fiabilă și mai eficientă a liniilor de cale ferată, putând reduce cu 30% numărul angajaților necesari pentru majoritatea sarcinilor. Între timp, întârzierile din primele 8 luni din 2023 ale trenurilor CFR depășesc 4.6 ani.
___
63 de idei de mici afaceri de care te poți apuca. Poate te impulsionează.
___
UiPath intenţionează să concedieze 10% din totalul angajaților (aproximativ 420 de persoane), într-o mișcare de reducere a costurilor. Nu știm exact ce compensații le vor oferi celor vizați, dar își asumă responsabilitatea de a nu-i lăsa de izbeliște. „Aceasta nu a fost o decizie uşor de luat, iar noi suntem recunoscători şi apreciem contribuţiile pe care aceşti oameni talentaţi le-au adus la UiPath şi ne angajăm să avem grijă de ei în această perioadă.", spune Daniel Dines, CEO şi fondator, UiPath.
___
Arde! Uite cum arde fiecare sarcină dată de șefu’! Ai auzit de termenul „fabricated urgency”? În română înseamnă urgență inventată sau vezi că arde asta (și asta, și asta, dar și asta), apucă-te acum de treabă! Dar mai bine dă un play aici (nu-i urgent acum) să vezi de ce nu-i ok să muncești mereu într-un mediu „fierbinte”.
___
Servicii de sănătate gratuite pentru persoanele neasigurate. Indiferent de statutul profesional, statul a decis să nu ne părăsească (chiar de tot) și să contribuie la demersurile pentru depistarea cancerului (în caz că ai vreo suspiciune pentru orice afecțiune oncologică). Intră pe Avocatoo să vezi ce și cum.
___
Încă un lucru la care te ajută Inteligența Artificială: training intern. Te ajută să afli ce competențe au deja angajații și la ce pot deveni mai buni; e de ajutor în a rezuma, recomanda și personaliza conținutul educativ pentru angajați.
___
Competiția se strecoară și în culturile colectiviste. Poate credeai că un regim socialist ne-a transformat într-o mare familie unită în care nu simțim gustul competiției sau al invidiei pentru reușita celuilalt. Realitatea arată că lupta se duce prin metode ascunse: secretizare, comparații constante cu ceilalți și „tunnel vision” (există o singură cale pentru a avea succes). Găsiți și alte informații frumos interpretate de antropologul Radu Umbreș pe pagina lui.
___
„Am anunț de angajare cu 6.000 de lei pe lună și nu sună nimeni de trei luni”. Pare că e criză de angajați la Iași.
🧠 Idei valoroase pentru organizații sănătoase oferite de MedLife.
Menopauza la job: motiv de stigmatizare sau de sprijin?
Femeile din Statele Unite aflate la menopauză sunt catalogate ca fiind mai puțin productive și mai puțin stabile emoțional la locul de muncă. Menopauza este o etapă naturală a vieții care atinge aproximativ 20% din totalul angajaților din SUA, dar 76% dintre femei spun că angajatorul lor nu le oferă sprijinul de care ar avea nevoie.
Aproape jumătate dintre femei spun că menopauza le-a afectat performanța la job, iar 42% simt că simptomele menopauzei au avut impact negativ asupra ambiției lor. Femeile mai tinere – cele care suferă de perimenopauza – s-ar putea confrunta cu unele dintre cele mai mari probleme. Cele sub 50 de ani s-au simțit mai des „lipsite de speranță" și insuficient pregătite pentru a face față debutului menopauzei. În plus, impactul asupra performanței lor a fost cu 27% mai mare în cazul femeilor mai tinere.
Cum pot veni organizațiile în întâmpinarea nevoilor angajatelor? Uite câteva direcții:
Sesiuni de informare pentru angajați și managementul menopauzei;
Flexibilitate în program și adaptarea mediului de lucru pentru a face față simptomelor;
Acces la consiliere psihologică și îngrijire medicală specializată;
Crearea unei culturi organizaționale incluzive, promovarea grupurilor de suport;
Implementarea politicilor clare cu privire la acest subiect deloc tabu.
„De banii ăștia, îmi plimb câinele”.
34% dintre Mileniali ar refuza un loc de muncă mai bine plătit pentru mai mult timp cu prietenii lor blănoși, în timp ce o treime din GenZ ar accepta o reducere a salariului pentru un job cu program flexibil. Mai mult de jumătate dintre angajații care au animale de companie sunt dispuși să-și schimbe jobul pentru aceiași bani, dar mai multe beneficii prietenoase cu animalele.
Unii angajatori sunt atenți la dorințele angajaților: jumătate dintre directorii intervievați de Banfield Pet Hospital intenționează să le permită angajaților să-și aducă animalele de companie la birou, alăturându-se companiilor precum Google, Amazon și Uber. Totuși, cealaltă jumătate refuză ferm prezența animalelor la job. Rămâne de văzut cum se vor adapta companiile nevoilor angajaților, pentru ca aceștia să le rămână loiali.
✨ InSPORation: Micromanagement vs. încredere – „M-am săturat să aud asta de la angajații mei”.
Mesajul lui Rob Dance, CEO al companiei britanice ROCK, a devenit viral printr-o răsturnare inspirată de cuvinte și perspectivă, pornind de la solicitări comune ale angajaților:
„Lucruri pe care m-am săturat să le aud de la oamenii mei:
Pot pleca mai devreme astăzi?
Voi întârzia mâine dimineață.
Copilul meu e bolnav, pot pleca mai repede?
Am o programare la doctor mâine, e în regulă dacă vin mai târziu?
Voi întârzia la prânz, am ceva de rezolvat.
Nu-mi pasă. Te-am angajat pentru un lucru și am încredere totală că îl vei face. Nu am nevoie să-mi dai socoteală pentru fiecare oră. Timpurile s-au schimbat, iar locul de muncă este diferit acum. Oamenii sunt sătui să fie tratați ca niște copii. Tot ce ar trebui să conteze este ca toată lumea să fie fericită și ca munca să fie făcută.
→ Sfatul meu pentru companii: Tratează-ți angajații ca pe niște adulți. Atât, acesta este marele secret.
Oferă-le autonomie
Respectă faptul că au vieți în afara muncii
Nu-i manipula să-ți fie recunoscători în fiecare zi pentru faptul că nu i-ai concediat.
Productivitatea ar trebui să conteze mereu mai mult decât orele.”
Ești de acord?
___
Cum să-ți impresionezi prietenii în vacanță, în patru pași simpli. Dacă vrei să faci impresie vara asta, uite cum: (1) intri pe desprevin.ro, (2) alegi cursul de vinuri în format video, (3) îl parcurgi și (4) te bucuri de admirația prietenilor când alegi #vinulbun de la raft.
😠 Șefu’ care taie chefu’: „De ce nu ați contribuit pentru ziua mea de naștere?”.
Doi angajați ai Curții de Conturi au decis să rupă tăcerea și au reclamat-o pe șefa lor, consilier de conturi, pentru abuz de putere și corupție. Sesizarea avertizorilor de interes public (denumire dată persoanelor responsabile să semnaleze încălcări ale legii în interiorul instituțiilor publice) a rătăcit timp de patru ani de la o instituție la alta, fără ca cineva să ia măsuri.
Mai mult, sesizarea a stat închisă într-un sertar al Direcției Naționale Anticorupție vreme de trei ani (pe pauză), timp în care femeia a ieșit la pensie. Acum primește lunar 22.170 lei, însă dosarul se pare că a atras în sfârșit atenția procurorilor.
Reclamația dezvăluie cum, încă din 2016, Carmen Stănescu îi obliga pe subalterni să contribuie financiar la aniversările ei. Refuzul nu era o opțiune, iar presiunea era constantă, pentru o sumă care ajungea în total și la 8000 de lei anual. În plus, din datele incluse într-o investigație mult mai amplă, consiliera dispunea controale la instituții publice în interes propriu și avea pretenții constante de „tratament preferențial”, inclusiv pentru autorizații.
___
Direcția de Asistență Socială, sub lupă: la Piatra-Neamț, din 342 de angajați, doar 12% sunt calificați în asistență socială. Chiar și fără a lua în calcul asistenții personali pentru persoanele cu dizabilități (care de cele mai multe ori sunt membri ai familiei), procentul crește abia la 22%. Presa locală acuză corupția, disfuncționalitățile majore din sistem, angajările pe pile, și solicită DAS să ia măsuri imediate pentru a evita un scandal de anvergură. Din comentarii, rezultă că situația nu e una izolată.
📖 Cartea câștigătoare.
Tu ce alegi: a da, a lua sau a construi împreună? Timp de generații, am fost obișnuiți să fim atenți doar la factorii individuali care ne aduc mai aproape de succes: pasiunea, munca, talentul ori norocul. Dar succesul este din ce în ce mai dependent de modul în care interacționăm cu ceilalți.
Cum obținem succesul prin modul în care interacționăm cu clienții și colegii noștri? Ne spune Adam Grant în cartea „A da și a lua”. Pont: Ai ocazia să-l întâlnești pe Adam Grant în cadrul BRAND MINDS 2024 (24 și 25 septembrie 2024). Folosește codul HW12 pentru 12% reducere la fiecare bilet achiziționat. Ne vedem acolo!
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletterul este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Ionuț, Lore, Cristina, Tibi și Doru.
Platformele web ale proiectului Hacking Work sunt găzduite de Hosterion. Materialele audio-video sunt pregătite cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești. Dacă ai ajuns până aici, cel mai probabil ești un fan adevărat, așa că ne poți susține aici.