#120: Paradox: salariul românilor tot crește, dar rămâne mic; „Decât” 6 zile pe săptămână vor munci angajații din Grecia; Cu o cafeluță pe fugă nu se face prezența la birou.
Bonus: Pierdem 90 de zile de concediu pe parcursul vieții; Aproape 50% dintre angajații Dell fug de întoarcerea la birou; Am întrebat 100(+) de români ce-și doresc de la oferta de angajare.
Servus! Ediția 120 e aici. Te avertizăm, urmează conținut curajos pentru care merită să deschizi mailul și-n concediu (cu dedicație pentru colegii din vacanță). Dacă îți place cum gândim și muncim, dă-ne mai departe, să afle și alți oameni buni de noi.
Paradis pentru turiști, iad pentru angajați: Grecia introduce săptămâna de lucru de 6 zile.
Grecia le permite angajatorilor să implementeze săptămâna de lucru de șase zile începând cu 1 iulie 2024 pentru a face față lipsei angajaților, în sectoare precum construcțiile, retailul și agricultura. Pentru ziua suplimentară, angajații vor fi plătiți cu 40% mai mult. În plus, angajatorii le pot cere oamenilor să lucreze câte două ore suplimentare pe zi fără a fi plătiți, pentru o perioadă limitată de timp, în schimbul unei perioade mai mari de odihnă.
Lipsa angajaților nu este singurul motiv din spatele acestei decizii. Săptămâna de lucru de șase zile le oferă angajatorilor ocazia să facă economii (adică profit), având în vedere faptul că nu vor fi nevoiți să plătească un nou angajat și nici să suporte plata orelor suplimentare pentru cei deja existenți.
Această măsură vine în contextul în care grecii sunt fruntași în Europa la numărul de ore lucrate (41 de ore pe săptămână, în medie). Aris Kazakos, expert juridic, avertizează că această lege va agrava condițiile de muncă, crescând riscurile privind siguranța și inechitatea în relațiile de muncă, forțând mulți oameni să-și caute joburi în străinătate.
Dragoș Damian, CEO-ul Terapia, a comentat introducerea săptămânii de lucru de șase zile în Grecia, sugerând că această măsură ar putea fi luată în considerare și în România, în condițiile economice actuale:
„Grecia este prima țară din UE care recunoaşte că nu are suficientă resursă umană pentru cât este de muncă şi invită angajaţii, câţi mai sunt, să lucreze mai mult. Şi, la urma urmei, această reglementare aduce un pic de logică pentru cei care au două joburi la doi angajatori diferiţi, lucrând oricum 12 ore pe zi – vor putea să lucreze 12 ore la un singur angajator.”
Părerea noastră? Canicula poate afecta logica patronilor!
Ce-și doresc românii de la oferta de angajare?
Unul din patru români activi în piața muncii primește cel puțin o ofertă de job pe lună, conform unui studiu recent. Cifrele sunt în scădere comparativ cu anul trecut, când 39% dintre respondenți primeau astfel de oferte lunar.
Dar iată câteva date valoroase pentru orice angajator:
Ce contează pentru candidații români? Salariul, echilibrul dintre muncă și timpul liber, relația cu șefii și siguranța jobului. La nivel global, ierarhia se schimbă puțin, siguranța jobului fiind pe primul loc, urmată de echilibrul muncă-viață personală și salariu.
Aproape 70% dintre angajați ar refuza o ofertă dacă experiența interviului a fost neplăcută, respectiv 52% dacă procesul de recrutare le-a lăsat un gust amar. Deci nu contează cât de atractiv e jobul pe hârtie; dacă procesul lasă de dorit, oamenii își iau tălpășița.
41% dintre candidați ar refuza oferta dacă angajatorul nu oferă un mediu de lucru incluziv și 35% ar spune „pas” unui job care nu oferă muncă remote.
Alte lucruri care i-ar întoarce din drum pe români sunt absenţa beneficiilor extinse pentru toată familia sau a celor de wellbeing şi sănătate mintală.
Studiul a fost realizat în perioada octombrie-decembrie 2023 pe un eşantion de 150.000 de respondenţi din 185 de ţări, printre care şi România.
😠 Șefu’ care taie chefu’: Angajații companiei Dell pun piciorul în prag (ul de acasă).
În februarie 2024, Dell a introdus munca hibridă pentru a-i determina pe angajați să lucreze de la birou. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre angajații din Statele Unite au respins planul companiei și au continuat să lucreze de la distanță.
De ce au decis să înoate împotriva curentului cu riscul de a-și pierde șansele de promovare? „Echipa mea este răspândită în întreaga lume. Aproape 90% din echipă a continuat să lucreze de acasă, deoarece nu a existat niciun avantaj real pentru care să mergem la birou", explică unul dintre angajați pentru Business Insider.
Alți angajați nu au dorit să renunțe la beneficiile personale și financiare pe care le oferă munca de la distanță, ori nu au un birou la care să se întoarcă:
„Cu cât trebuie să petrec mai mult timp la birou, cu atât am mai puțin timp, bani și spațiu personal pentru familie, hobbyuri și prieteni. Îmi pot face treaba la fel de bine de acasă”;
„Cu salariul pe care îl primim, o întoarcere la birou ar face o groapă uriașă în bugetul nostru”, a spus un angajat, amintind costul navetei și al meselor de la job;
„Dell a închis în 2020 sediul la care lucram, așa că nu am niciun birou la care să mă întorc”;
„Nu voi lucra opt ore de la birou și alte trei ore de acasă pentru că am întâlniri cu colegi din India sau Malaezia”.
Un alt angajat a subliniat că, indiferent de politica de lucru, oportunitățile de promovare ale companiei au fost limitate în ultimii ani:
„Cunosc câțiva oameni care probabil ar fi fost descurajați să continue să lucreze de la distanță din cauza diminuării șanselor de promovare, dar din moment ce aceste oportunități nu au existat, au văzut-o ca pe o amenințare fără sens”.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
📜 Scurte și tari.
Deși e cald afară, nu toate sarcinile ard. Învață să prioritizezi eficient cu metoda ABCDE, via Edenred România.
___
S-au ieftinit banii: suntem fruntași la inflație pentru a cincea lună la rând. România este ţara cu cea mai ridicată inflaţie (5,8%) din Uniunea Europeană, fiind urmată de Belgia (4,9%) şi Croaţia (4,3%), conform Eurostat. La celălalt pol se află Lituania, Finlanda şi Italia. Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a urcat în mai la 2,7%, de la 2,6% în aprilie.
___
România trece la salariul minim european. Proiectul a fost votat săptămâna trecută în Guvern și prevede ca salariul net să nu fie mai mic de 50% din salariul mediu brut. Aceasta decizie ar aduce o creștere de aproximativ 260 lei în buzunarele românilor. Totuși, economistul Cristian Năsulea avertizează că această măsură poate duce la pierderea unor locuri de muncă și la creșterea inflației, provocând dezechilibre economice.
___
E lege: fără comisioane pentru încasarea salariului pe card. De luna aceasta, prin Legea 406/2023, îți poți crea un cont bancar de încasare a salariului, fără comisioane (de deschidere, administrare și închidere cont; depunere; plăți online și retragere de bani) la orice bancă. Ce trebuie să faci? Să soliciți băncii crearea unui cont de bază, fără comisioane. Excepție: nu vei fi scutit de comisioane dacă faci plăți cu cardul pentru jocurile de noroc.
___
Trei elevi români au fost premiați la International Science and Engineering Fair, cea mai importantă şi prestigioasă competiție de ştiință şi inginerie din lume, dedicată celor sub 21 de ani. Proiectul elevilor de la Liceul Internațional de Informatică Bucureşti constă într-o aripă de avion capabilă să crească manevrabilitatea aeronavelor, să reducă consumul de carburant cu până la 5% şi să inducă proprietăți de invizibilitate. La ediția de anul acesta au participat peste 1.800 de elevi din 76 de țări.
___
Generația fără clasă pregătitoare. Peste 60.000 de elevi care au început clasa I acum 12 ani nu s-au înscris anul acesta la bacalaureat. „Faine” contraste!
___
Gen Z: „Vrem să protejăm mediul, dar nu știm cum”. Tinerii își doresc joburi prietenoase cu mediul, dar numai unul din 20 deține abilitățile și cunoștințele necesare pentru a face față crizei climatice. Principalele bariere în calea joburilor verzi (în engleză „green jobs”) sunt lipsa oportunităților (63%), a experienței (52%) și a competențelor (40%), conform Linkedin. În realitate, tinerii nu pot avea joburi verzi pentru că le lipsesc competențele necesare (în engleză ”green skills”) și, paradoxal, nu vor le dobândi până nu obțin un astfel de job.
___
Cât costă salariul giganților din tech? Meta ocupă primul loc, cu un salariu mediu de 379.050 dolari, fiind urmată de Alphabet, cu 315.531 dolari și Nvidia, cu 266.939 dolari. La coada clasamentului (săracii bogați) se află Tesla și Amazon. Nu putem să nu remarcăm diferențele uriașe de salariu dintre directorii generali și angajați, pe modelul „cine-mparte, parte-și face”. *Datele sunt de anul trecut și presupunem că anul ăsta a fost și mai generos.
___
Zeții și Milenialii, pradă ușoară pentru hackeri. 53% dintre angajații din Statele Unite își fac griji cu privire la faptul că organizația în care lucrează ar putea fi ținta atacurilor cibernetice. Această neliniște este des întâlnită în rândul angajaților din Generația Z și Mileniali. Aceștia și-au pierdut încrederea în capacitatea lor de a identifica atacurile de phishing, doar 31% fiind „foarte încrezători" că pot recunoaște amenințările. Mai mult, 72% dintre tineri spun că au accesat linkuri „suspecte" la job. Promitem că acest mail nu e pe lista celor suspecte.
___
Indemnizațiile de șomaj în 39 de țări. La nivelul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, țările cu cele mai mari indemnizații de șomaj sunt Luxemburg (87%), Belgia și Danemarca (78%). La polul opus, angajații din Ungaria și Statele Unite primesc 9% din venitul lor anterior după un an de inactivitate. România se situează la mijlocul clasamentului, cu 38%. „Bonus”: Avem cea mai mică rată a locurilor de muncă disponibile în zona euro (0.7%).
___
Telenovela e-TVA continuă. Vezi aici ultimul status (care e tot incert).
___
Șmecherii fac bani cu lopata exploatând migranții, când nu-i vede nimeni. Așa-i că viața bate filmul zilnic? Hai să vezi cum arată o rețea care se ocupă cu făcutul banilor (de pe spatele muncitorilor străini aduși în România să lucreze și să trăiască în ilegalitate). Cum era vorba aia? Habibi, come to Romania for muncit pe minimul pe economie? Aici ancheta Rise Project.
___
FIFA introduce concediul de maternitate plătit. Pare că începem să luăm în serios fotbalul feminin și decizia jucătoarelor de a-și întemeia o familie.
___
În România, tații angajați prin contract de muncă au dreptul la 10 zile de concediu paternal. Ca să fie egalitate, luăm în serios și rolul bărbaților în viața de familie.
___
Revenim cu alte știri din sport: Luăm aurul în Europa la sedentarism. Doar 20% dintre români (+15 ani) fac sport cel puțin o dată pe săptămână. Probabil procentul e mai mare, dar ne-a fost lene să răspundem chestionarului.
___
Reminder: Scoate puiul din congelator și pune vinul la rece! Din seria „skills nice to have”: acum poți învăța online #desprevin. Wineology are un curs în format video în care descoperi mai multe despre valoarea vinurilor, degustare, tehnici de vinificație și nu doar atât. Poate nu e de pus în CV, dar cu siguranță e de ajutor când vrei să-ți impresionezi prietenii.
___
Ghidul Prosumatorului Sustenabil – un document excelent pentru cei care vor să-și monteze panouri fotovoltaice, lansat de prietenii noștri de la EFdeN.
🧠 Idei valoroase pentru organizații sănătoase oferite de MedLife.
6 din 10 americani susțin diversitatea, echitatea și incluziunea la locul de muncă.
Aproape 60% dintre americani consideră că programele DEI (diversitate, echitate, incluziune) sunt benefice pentru companii, arată un studiu recent. Susținerea este mai mare în rândul grupurilor minoritare și al democraților, crescând semnificativ odată ce oamenilor li s-a oferit o definiție mai detaliată a programelor DEI (de la 61% la 69%).
Cei mai mulți respondenți sprijină oportunitățile de mentorat pentru grupurile subreprezentate, iar alte trei sferturi susțin inițiativele anti-discriminare. Cu toate acestea, 75% dintre angajați nu își doresc ca directorii să primească bonusuri mai mari dacă obiectivele privind diversitatea sunt îndeplinite.
Companiile își exprimă în continuare interesul față de politicile DEI, dar ritmul investițiilor a încetinit în ultimul an. Studiile sugerează că unii lideri ezită să-și dubleze eforturile în acest sens din cauza reacțiilor negative.
Totuși, firmele pentru care inițiativele DEI sunt mai mult decât un „trebuie” au multe de câștigat:
Echipele diverse aduc perspective și abordări variate, stimulând inovația și rezolvarea eficientă a problemelor.
Firmele cu echipe diverse obțin rezultate financiare mai bune, au angajați mai loiali și mai fericiți.
O companie pentru care diversitatea, echitatea și incluziunea sunt importante este responsabilă social și va atrage oameni talentați.
Coșmarul american: cele mai puține zile de concediu într-un an.
Visul american s-a transformat într-un coșmar pentru angajați: primesc, în medie, doar 12 zile de concediu pe an, arată un studiu realizat de Expedia. Mai mult, doar jumătate dintre ei intenționează să își folosească tot timpul liber alocat. Motivele? Sunt prea ocupați, iar o vacanță necesită multă planificare și implicare.
La polul opus, francezii se pot bucura de aproximativ o lună de concediu pe an, dar (culmea) nu o fac. Conform studiului, Franța are un nivel mai ridicat de privare de vacanță (69%) decât SUA (65%). Doar în Hong Kong angajații își folosesc toate zilele de concediu.
La nivel global, 90 de zile de vacanță rămân nefolosite pe parcursul vieții unui angajat (45 de ani de muncă, în medie). Păcat că nu sunt transferabile celor care au nevoie urgent de o pauză.
Coffee badging: Condica de prezență semnată cu o cafeluță (pe fugă) la birou.
Imaginează-ți că îți începi ziua de muncă cu o vizită la birou: îți bei cafeaua, schimbi câteva vorbe cu colegii și apoi te faci nevăzut/ă. Cam asta este esența „legitimației de cafea”, practica prin care angajații își îndeplinesc obligațiile de la birou, dar petrec cât mai puțin timp acolo.
De ce se întâmplă asta? Pentru că unele companii, mai ales din SUA, încearcă să readucă oamenii la birou, cerându-le să fie prezenți un număr minim de zile săptămânal. Angajații vin, dar atunci când consideră că și-au câștigat insigna imaginară de prezență, pleacă. Un studiu al companiei de tehnologie Owl Labs arată că 58% dintre angajați „gustă” această practică.
Angajatorii susțin că prezența fizică la birou crește productivitatea și colaborarea, dar studiile îi contrazic: „Munca hibridă este o soluție win-win-win pentru productivitatea, performanța și loializarea angajaților", spune Nicholas Bloom, economist la Stanford. Până și două zile de lucru de acasă îmbunătățesc satisfacția la locul de muncă și reduc fluctuația angajaților, în comparație cu cei care lucrează la birou cinci zile pe săptămână.
„Cafeluța cu scandal” este un semnal clar din partea angajaților că piața muncii nu mai e aceeași cu cea de acum 10 ani. Companiile moderne țin cont de aceste semnale și se adaptează la nevoile oamenilor.
💡 Uite ce fain: Le poți oferi copiilor de la sat un alt fel de start în viață.
După 80 de școli și grădinițe renovate în ultimii patru ani, Bookland trece la pasul următor: nu se ocupă doar de clădirile în care învață copiii din mediul rural, ci și de educația lor propriu-zisă.
Astfel, începe construirea primului Campus Preuniversitar Profesional în Sistem Dual în comuna Vulturești, județul Argeș. Copiii vor avea acces la educație de calitate, își vor descoperi vocația, vor cunoaște cele mai căutate meserii din județ, vor face practică la angajatorii din regiune, iar la finalul anilor de studiu se vor putea angaja în cadrul companiilor unde au făcut practica.
Cum poți da o mână de ajutor? Donând 2 euro/lună printr-un SMS la 8845 cu textul CONSTRUIM.
✨ InSPORation: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, prilej de prietenie.
Prietenia este tema celei de-a 31-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS, 21-30 iunie), iar UniCredit Bank, partener al festivalului de peste două decenii, ne-a surprins în cel mai inedit și creativ mod:
A lansat campania outdoor intitulată „Prietenii FITS”. Altfel spus, a făcut o declarație de prietenie celorlalte cinci bănci care sprijină festivalul, prin intermediul unor mesaje răspândite în tot orașul.
Tema festivalului ne-a inspirat o campanie frumoasă în care ne adresăm cu prietenie celorlalte bănci partenere la FITS. Proiect cultural important pentru România, FITS este susținut de ani buni de șase bănci, realizare unică, dacă ne gândim la evenimentele culturale organizate la noi. Festivalul ne aduce împreună și este contextul potrivit în care putem fi prieteni.”, a spus Anca Ungureanu, Director identitate și comunicare la UniCredit Bank.
📖 Cartea câștigătoare.
Ce îi determină pe oameni să nu aibă încredere în adevărurile acceptate, să adopte realități alternative și chiar să îmbrățișeze teorii ale conspirației? Se pare că dezinformarea face apel la ceva înnăscut în noi toți, și numai înțelegând această psihologie putem să-i atenuăm efectele.
În cartea „Misbelief”, Dan Ariely dezvăluie elementele cheie care îi conduc pe oameni în pâlnia informațiilor false și a neîncrederii, arătând cum, în circumstanțele potrivite, oricine poate deveni o persoană cu convingeri iraționale. Spor la citit! 😊
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletterul este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Ionuț, Lore, Cristina, Tibi și Doru.
Platformele web ale proiectului Hacking Work sunt găzduite de Hosterion. Materialele audio-video sunt pregătite cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești. Dacă ai ajuns până aici, cel mai probabil ești un fan adevărat, așa că ne poți susține aici (atât cât îți permite inflația).
domnul Damian pare genul care sună angajatul în concediu sau în zi liberă să îi spună o chestie...săptămâna cu 6 zile de lucru e pistol cu apă pt domnia sa.