#115: Presați de sărăcie și stres, 6 din 10 tineri români caută un job decent; Evaluarea CV-urilor, sinonimă cu datul cu banul; Angajații Dell care trag chiulul de la birou primesc steag roșu.
Bonus: Cafenelele închid ușa nomazilor digital; 44% dintre manageri nu știu cum folosesc angajații lor AI; Sectorul cultural, îngenuncheat de salarii mici, muncă neplătită și incorectitudine.
Servus. Ediția 115 este aici. Mulțumim că ne ajuți să ajungem cu cele mai valoroase informații și la prietenii sau colegii tăi. Aceasta este și va rămâne o resursă de informare gratuită, însă dacă găsești util ceea ce facem și dorești să ne susții, o poți face aici.
Zi-mi de câte ori ai venit la birou, să-ți zic ce steag primești.
Dell monitorizează prezența angajaților la birou și le atribuie steaguri colorate pentru a evalua cât de bine se conformează politicii de revenire la birou.
Angajații în sistem hibrid care trec pragul sediului trei zile pe săptămână, așa cum își dorește conducerea, primesc steaguri albastre, cei care vin din când în când primesc steaguri verzi sau galbene, iar cei care evită biroul primesc un steag roșu. Compania texană de tehnologie urmărește modul în care au fost utilizate cardurile electronice de acces și VPN-ul, pentru a ține evidența prezenței la birou. Angajații care sunt prinși că au venit doar pentru a se ponta, dar pleacă repede acasă, ori cei care sunt pontați în absență de vreun coleg, sunt, de asemenea, sancționați.
Deși nu este clar ce se întâmplă cu angajații care primesc un steag roșu, putem bănui ce nu: conducerea Dell a transmis clar că prezența la birou este esențială pentru avansarea în carieră.
Tu ce crezi despre această practică? Poftim încă o perspectivă:
Îți obligi angajații să meargă la birou? Îi împingi în brațele altui angajator.
36% dintre cei care caută un loc de muncă cu nivel ridicat de senioritate au fost influențați de obligativitatea prezenței la birou impusă de angajator, arată un sondaj recent. Unul din trei respondenți a renunțat la o ofertă de angajare pentru că potențialul angajator cerea prezența fizică la birou.
Directorii executivi par să fie mai receptivi la preferințele angajaților - doar 34% dintre liderii companiilor mari din Statele Unite se așteaptă ca toți angajații să se întoarcă la birou cinci zile pe săptămână în următorii trei ani. Companiile ar trebui să evalueze acum dacă plusurile la capitolul colaborare și inovare pe care le aduce prezența angajaților la birou sunt reale și dacă depășesc cu adevărat riscul de a pierde talente valoroase.
Jumătate dintre tinerii români sunt copleșiți de probleme financiare și stres.
Tinerii români din Generația Z se confruntă zilnic cu probleme legate de bani și responsabilități. În top se află constrângerile financiare și dificultatea de a economisi (52%), dar și stresul și presiunea responsabilităților (45%), conform studiului Portretul Gen Z realizat de RBL și MKOR.
În general, atunci când se simt copleșiți de stres și presiunea provocărilor cotidiene, jumătate dintre tineri ascultă muzică pentru a se relaxa, 38% preferă să discute cu un prieten, iar 35% își varsă oful unui membru al familiei. Doar 7% dintre aceștia apelează la sprijin specializat atunci când trec prin momente grele.
Jumătate dintre tineri spun că independența financiară este principala lor motivație, dar nu sunt dispuși să plătească pentru ea orice preț, fiind atenți și la propria sănătate. În topul preocupărilor se mai regăsesc împlinirea personală și succesul în carieră. Indiferent de ocupația lor, șase din zece tineri sunt în căutarea unui job. Mai puțin interesați de un potențial loc de muncă sunt doar cei care au deja o afacere.
Evaluarea HR-ului, la fel de concludentă ca datul cu banul.
Recrutorii au o precizie medie de doar 53% în evaluarea CV-urilor, prima lor părere asupra candidaților fiind practic cam la fel de relevantă ca pariatul pe fața unei monede (proces care măcar ar economisi timp).
Diferențele dintre modurile în care au performat recrutorii din agenții, recrutorii interni și HR managerii nu au fost semnificative, toți obținând rezultate cam la fel de slabe: 54%, 52%, respectiv 48%. Rezultatele studiului demonstrează încă o dată ineficiența procesului tradițional de evaluare a CV-urilor și provoacă la găsirea unor moduri mai ingenioase de cunoaștere a candidaților.
Tu la ce te-ai uita întâi, dacă această primă evaluare ar sta în mâinile tale?
„Folosim AI” nu se traduce prin „am dat banii pe un soft”.
Implementarea reușită a inteligenței artificiale în mediul de afaceri nu se rezumă la achiziționarea de software, ci implică o transformare culturală profundă, bazată pe încredere.
O piedică importantă constă în lipsa de cunoștințe a liderilor: 44% dintre lideri nu știu de fapt cât de des utilizează angajații lor inteligența artificială pentru a-și îndeplini sarcinile, conform Gallup. Pe de-o parte, lipsa de transparență, pe de altă parte, decalajul major, duc la implementarea unor strategii bazate pe reguli, în loc de scop. Pe lângă asta, liderii cred că angajații lor sunt mult mai nepregătiți să utilizeze inteligența artificială decât se simt aceștia.
75% dintre angajați și 72% dintre managerii HR americani cred că inteligența artificială va reduce numărul de locuri de muncă în următorii ani. Cu toate acestea, doar 12% dintre lideri și 14% dintre angajați cred că jobul lor va fi eliminat în următorii cinci ani. Vorba ceea, „nouă nu ni se poate întâmpla”.
Liderii pot obține echilibrul optim între control și încredere prin măsurarea utilizării efective a instrumentelor AI, împuternicirea managerilor și implementarea unei strategii bazată pe scopuri și date, nu pe presimțiri.
Proiectul Hacking Work ajunge la voi grație sprijinului pe care îl primim de la DevNest, compania de software pasionată de oameni, idei și expertiză digitală, unde descoperi ce te interesează și aprofundezi ce te pasionează. Vezi că angajează, scrie-le și se aranjează 😊.
📜 Scurte și tari.
Nomazii digital au speriat Europa. Cafenelele iau măsuri restrictive – în Spania, unele cafenele au oprit Wi-Fi-ul sau interzic munca remote în anumite intervale orare. În Paris, Berlin și Lisabona, utilizarea laptopurilor este fie interzisă, fie implică o taxă pe oră. Supărarea proprietarilor vine din faptul că cei care lucrează din cafenele ocupă pentru mai multe ore o masă pentru prețul unei singure cafele. Și în România, unele cafenele au restricționat sau chiar au interzis complet utilizarea laptopurilor în weekend, în timp ce altele au început să ofere facilități contra cost pentru cei care vor să-și desfășoare activitatea într-un coworking space atipic.
___
Felicitări, acum ești antreprenor, muncești non-stop. Într-un thread popular de pe Reddit, antreprenorii sunt întrebați dacă încă mai disprețuiesc ideea de a avea un job clasic, cu program 9:00-17.00, după ce au văzut cum stă treaba cu „libertatea” de a conduce propria afacere. Concluzia pare a fi aproape unanimă: „Ne plângem de joburile de la 9 la 17, dar acum lucrăm de la 9 la 21". Ca efect al dificultăților și stresului continuu cu care se confruntă antreprenorii, unii dintre ei se întorc, până la urmă, la a fi angajați.
___
România e pe locul trei în UE în ceea ce privește discrepanța de ocupare profesională între sexe – doar 54% dintre femei lucrau, comparativ cu 71% dintre bărbați, conform ultimului studiu din 2022. Această diferență este mai mare decât media europeană, și doar Grecia și Italia au un procent mai mare de femei care nu lucrează. Mai mult, numărul femeilor active pe piața muncii din România a scăzut în ultimii ani, în timp ce în Europa tendința este de creștere.
___
19% dintre angajați sunt atât de nefericiți la locul de muncă încât lucrează împotriva angajatorului. Un documentar despre când începe munca să fie lipsită de sens.
___
Pentru generația Z, TikTok este noul LinkedIn. Tinerii care își caută un loc de muncă au așteptări diferite față de cei mai în vârstă, și vor angajatori mai amabili și generoși cu avantajele și salariile. Metodele lor de căutare a unui loc de muncă sunt, de asemenea, diferite. În loc să se bazeze pe familie și prieteni, tot mai mulți americani recurg la TikTok pentru sfaturi în carieră.
___
Programele de wellbeing aduc beneficii majore întregii organizații. Liderii din domeniul HR descoperă creșteri semnificative ale productivității prin monitorizarea activă și îmbunătățirea programelor de wellbeing pentru angajați. 47% dintre acești lideri au observat îmbunătățiri „majore" la capitolul eficiență și productivitate. Aceste inițiative se dovedesc a fi de mare ajutor în ceea ce privește îmbunătățirea sănătății, a implicării și a performanței generale a oamenilor.
___
Suedezii măsoară spațiul verde alocat pentru fiecare elev, în timp ce elevii români nu au nici măcar pauze pentru a ieși afară (între betoane).
___
Închisoare pentru cei care își creditează firmele cu bani nejustificați. Legea pentru combaterea evaziunii fiscale este menită să-i descurajeze pe patronii care încasează bani „la negru”, iar mai apoi își creditează firma pentru a scăpa de plata impozitelor. Însă aceeași lege spune că scapă de închisoare evazioniștii care au produs un prejudiciu mai mic de 1.000.000, dacă plătesc prejudiciul plus o penalizare.
___
Femeile din tehnologie utilizează mai mult inteligența artificială generativă decât bărbații, conform unui studiu realizat de Boston Consulting Group, cu toate că diferențele sunt mici, dacă ne uităm la medie: 68%, respectiv 66%. Diferența o fac însă liderii: femeile aflate în poziții de conducere în sectorul tehnologic depășesc cu 14% rata de adopție a tehnologiilor generative din rândul bărbaților cu roluri similare.
___
Romgaz s-a extins în Republica Moldova, prin deschiderea unei noi sucursale de furnizare gaze naturale în Chişinău. Mișcarea face parte din strategia companiei de extindere regională pentru perioada 2021-2030, și contribuie la securitatea aprovizionării cu gaze naturale în Moldova, la liberalizarea pieței și stabilirea unui preț real în beneficiul consumatorilor.
___
Tehnologia de doliu: o industrie digitală de 120 de miliarde de euro, care „păcălește” moartea. Inteligența artificială îți permite acum să schimbi impresii cu un chatbot care poartă amintirile și vocea persoanei de care îți e dor, ba chiar și să creezi un avatar al oricărei persoane decedate, cu o precizie de 96,5%. În jurul acestei idei de „viață fără de moarte” crește o întreagă industrie, cu valori colosale. Psihologii avertizează însă asupra riscurilor emoționale și necesității de reglementare a acestei industrii „delicate”, susținând că astfel de tehnologii trebuie utilizate cu mare grijă pentru a proteja sănătatea mintală a utilizatorilor și demnitatea decedaților.
___
Shrinkflation primește titlu de „furt la cântar” și reglementare și în România: Guvernul va obliga comercianții să semnaleze vizibil pe ambalaj cazul în care reduc gramajul produselor, dar mențin același preț. Reglementarea e inspirată de modelul francez care intră în vigoare pe 1 iulie, și prevede sancțiuni dure pentru nerespectarea obligației de informare vizibilă pe ambalaj.
___
Wineology – curs de vinuri în format fizic. Degustă peste 55 de vinuri diferite, descoperă noi prieteni, fă-ți ordine în informațiile #desprevin și adaugă unele noi la Wineology, pe 25 - 26 mai, în București.
___
Etica AI trebuie să sprijine inovația, nu să o împiedice. O spune Grace Yee, directoarea pentru inovație etică la Adobe, iar acesta este un exemplu că multe companii au înțeles faptul că inovația responsabilă începe în interiorul companiilor. Au comitete care evaluează riscurile AI, promovează principii clare și se asigură că tehnologia avansează în mod responsabil, fiind conștiente că în lipsa unei supravegheri adecvate, inteligența artificială poate crea probleme serioase.
___
Coadă la joburi în Brașov. O imagine concludentă pentru situația tensionată în care se scaldă azi piața muncii: sute de oameni au format o coadă greu până și de imortalizat, în speranța de a-și găsi un loc de muncă potrivit. Disperarea de a „prinde un loc în față” i-a adus pe oameni încă de dimineață la Bursa Generală a Locurilor de Muncă din Brașov. Am putea face niște glumițe nostalgice, dar ne strânge prea tare stomacul ca să nu admitem că nu-i nimic de râs în imaginea pe care-o vedem. Deși în cadrul evenimentului au fost oferite peste 500 de joburi prin intermediul a 38 de companii, coada arată că nevoile oamenilor depășesc cu mult oferta.
🧠 Idei valoroase pentru organizații sănătoase, oferite de MedLife.
CUM muncești depinde de UNDE.
Angajații sunt din ce în ce mai interesați de modul în care biroul îi ajută să-și facă mai bine treaba, potrivit 2024 Global Workplace Study realizat de Gensler. Accentul s-a mutat pe crearea unor spații care să funcționeze mai bine pentru angajați, ajutându-i să performeze. Gensler a dezvoltat parametri specifici pentru a măsura performanța birourilor din punct de vedere al eficienței locului de muncă, al modului în care spațiul sprijină munca și al experienței pe care o au oamenii la birou.
95% dintre angajații din locurile de muncă performante (care se încadrează în parametrii menționați anterior) spun că mediul de lucru îmbunătățește funcționarea echipelor, modul în care se înțeleg cu colegii lor și productivitatea, comparativ cu două treimi dintre cei care lucrează în medii de lucru cu performanțe scăzute.
Crearea unui loc de muncă de înaltă performanță va necesita mai mult decât bifarea unor căsuțe în Excel. În realitate, mai puțin de o treime dintre spațiile de lucru au fost reproiectate în ultimii trei ani.
Și în cultură sunt salarii mici și muncă neplătită.
Angajații muzeelor şi bibliotecilor publice din România atrag atenția asupra salariilor mizere, condițiilor proaste de muncă, subfinanțării cronice, depopulării și deprofesionalizării domeniului. Ei spun că sunt pe ultimul loc în sistemul salarial public și că s-a ajuns la „un moment de tensiune maximă”.
Deși problemele din sistem persistă de ani de zile, nemulțumirile s-au intensificat odată cu emiterea OUG 128/2023, în urma căreia au crescut salariile angajaților din învățământ și alte sectoare de activitate bugetară. Astfel, angajații bibliotecilor publice subordonate Ministerului Culturii au rămas cu salarii mai mici cu 30% față de cei din bibliotecile din subordinea Ministerului Educației.
Mai mult, aceștia se simt discriminați și față de cei din instituțiile de spectacol, care beneficiază de bugete mai mari. Odată cu OUG 2/2017, prin care s-au dublat salariile angajaților din instituțiile de spectacol, s-a creat o discrepanță foarte mare între aceștia și angajații muzeelor și bibliotecilor publice.
În semn de protest, peste 200 de muzee din țară nu au participat weekendul trecut la Noaptea Muzeelor. Scena9 a scris pe larg despre problemele din sistem, cauzele și efectele lor.
💡 #Știațică: Stresul financiar afectează sănătatea.
Problemele financiare pot avea un impact semnificativ asupra stării noastre de bine, afectându-ne atât sănătatea mintală, cât și pe cea fizică. Un studiu realizat de Financial Health Network a identificat o legătură clară între stresul financiar și o serie de probleme de sănătate, inclusiv:
Anxietate și depresie: Persoanele cu dificultăți financiare sunt de două ori mai predispuse la a suferi de anxietate și de trei ori mai predispuse la depresie decât cele cu o situație financiară stabilă.
Dureri fizice: Stresul cronic legat de bani poate duce la dureri de spate, dureri de stomac și alte probleme fizice.
Probleme de somn: Dificultățile de a adormi sau de a menține un somn odihnitor sunt frecvente.
Un cerc vicios se creează atunci când problemele financiare afectează sănătatea mintală, iar sănătatea mintală precară duce la alte dificultăți de a controla cheltuielile sau deciziile impulsive.
Menține un echilibru între bunăstarea financiară și cea mintală stabilind un buget, economisind regulat și creând un fond de urgență. Nu uita să acorzi timp activităților care te relaxează și îți dau o stare de bine, ca să n-ajungi să-ți plătești stresul și în bani, și în sănătate.
🌶️ Sweet & spicy.
Acel moment când beneficiile de la locul de muncă sunt: salariu motivant și mediu dinamic.
✨ InSPORation: Booktruck – Un copil care citește va deveni un adult care gândește.
"Road to Success" ilustrează impactul pozitiv al lecturii asupra dezvoltării copiilor în cel mai inocent și frumos mod. Creată de Popotam Productions, campania urmărește să promoveze Booktruck – Biblioteca Mobilă care duce cărți copiilor din satele din România și organizează întâlniri în care copiii cunosc actori, scriitori, sportivi, fotografi, IT-iști și nu numai, care le arată cât de vast e universul și câte forme poate lua viitorul, cu un strop de imaginație și de curaj.
Ți-a plăcut Hacking Work News? Trimite-l unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Ionuț, Loredana, Cristina, Tibi și Doru.
Platformele web ale proiectului Hacking Work sunt găzduite de Hosterion. Materialele audio-video sunt pregătite cu ajutorul soluției software de transcript Vatis Tech.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Aici găsești toate edițiile noastre anterioare – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.
Presați de sărăcie și stres, 6 din 10 tineri români caută un job decent. Sa isi caute oare un job indecent dacă-s presați de sărăcie?