Hacking Monday #58: Noi beneficii pentru angajați – tichetele de activități casnice. Pentru ce pot fi folosite și ce avantaje ne aduc?
Bonus: Copiii învață despre conservarea naturii, în arii protejate; Ungaria lasă oficial elevii fără telefoane la școală; BMW antrenează angajați roboți. Extra: Cele 5 limbaje ale iubirii la job.
Servus! Sperăm că ți-au prins bine zilele astea. Și ca să-ți facem mai ușoară (re)intrarea într-o nouă săptămână, fie c-ai avut parte de weekend prelungit sau nu, iată o selecție de știri pozitive, să facă punte între starea ta de azi și bună dispoziție pe care ți-o dorim.
🗞️ Vești de făcut iarba să crească și azi:
Următoarea curățenie generală poate fi pe banii șefului: Firmele le vor putea oferi angajaților tichete de activități casnice, în valoare de 15 lei. Conform proiectului de ordin publicat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, angajatorii vor trebui să încheie o convenţie cu agenţia de ocupare a forţei de muncă din zona lor, iar în baza acestui document vor putea achiziţiona un număr de tichete casnice.
Firmele care vor beneficia de acest sistem trebuie să respecte câteva reguli: să facă plata contravalorii acestora către agenție; să completeze datele personale ale salariaţilor pe tichetele emise; să distribuie tichetele exclusiv angajaţilor care au dreptul să le utilizeze.
Angajatorii care oferă tichete de activităţi casnice beneficiază şi de avantaje fiscale. Dacă un angajator acordă cel puţin 600 de tichete unui salariat într-un an, va primi în anul următor 50 de tichete gratuite, care pot fi distribuite ca primă sau bonus altor angajaţi. Pentru fiecare achiziţie lunară, angajatorii trebuie să furnizeze o listă cu angajații beneficiari, care la rândul lor trebuie să aibă un cont în platformă.
Cu aceste tichete, oamenii pot plăti pentru servicii precum: aranjarea și servirea mesei; curățenie, călcatul rufelor; debarasarea și spălarea vaselor; îngrijirea animalelor de companie; prepararea hranei; realizarea cumpărăturilor; plantarea pomilor/arbuștilor; recoltarea fructelor și legumelor etc.
___
Copiii învață în natură: începe programul național „Rangerii juniori”. Elevii cu vârste între 8 şi 18 ani vor avea ocazia să învețe despre conservarea mediului, vizitând 22 de arii protejate din România. Doritorii se pot înscrie în program începând din 26 august, pentru a participa la activităţi recreative desfăşurate în aer liber şi a înţelege totodată mai bine importanţa protejării mediului înconjurător.
___
Ungaria va interzice telefoanele mobile în școli, de la 1 septembrie. Telefoanele mobile şi celelalte dispozitive cu acces la internet trebuie predate profesorilor la intrarea în instituțiile de învăţământ, urmând să fie restituite elevilor la sfârşitul orelor. Excepţiile trebuie să fie justificate şi acceptate de către directorii sau profesorii şcolilor.
___
Robotul Figure 2, potențial angajat în fabricile BMW. BMW Group a testat cu succes robotul umanoid Figure 02, dezvoltat de o companie de robotică din California, în fabrica sa din Spartanburg, Carolina de Sud. În cadrul testelor, robotul a introdus cu succes părți din tablă în diverse dispozitive, care au fost apoi asamblate ca parte a șasiului unei mașini. Deși pare simplu, „robotul trebuie să fie deosebit de îndemânatic pentru a finaliza această etapă de producție”. Specialiștii BMW și Figure vor căuta noi metode de utilizare a roboților umanoizi în producție, având în vedere că, în acest fel, angajații pot fi scutiți de efectuarea sarcinilor repetitive și obositoare.
💡 Cele cinci „limbaje ale iubirii" adaptate pentru locul de muncă.
Liderii sunt din ce în ce mai dornici să creeze organizații în care oamenii se simt apreciați. Dacă înainte se credea că blândețea afectează profiturile, acum amabilitatea revine în prim-plan, mai ales pentru tinerii angajați.
Cele cinci „limbaje ale iubirii" ale lui Gary Chapman pot fi aplicate și la locul de muncă pentru a încuraja empatia și a crea legături mai puternice în echipă. Indiferent dacă ești CEO, manager sau coleg, aceste limbaje te pot ajuta să arăți că îți pasă. Iată cum poți crea un mediu plăcut pentru toți:
Cuvinte de afirmare. Oferă apreciere, încurajare și empatie colegilor. Spune o vorbă bună când cineva are nevoie, arată-ți aprecierea pentru un proiect reușit sau trimite un mesaj onest de susținere. Complimentele și laudele vor fi mereu bine primite.
Timp de calitate. Petrece timp de calitate cu colegii și ascultă-i cu atenție. Fii deschis la conversații autentice, fără să întrerupi, să judeci sau să dai sfaturi necerute. Fă tu primul pas pentru a te apropia de ei, invită-i la prânz și arată interes pentru viața lor. Întreabă-i cum le-a fost weekendul sau discută despre lucruri importante pentru ei.
Atingerea fizică. În contextul profesional, atingerea fizică adecvată, cum ar fi o strângere de mână, o bătaie pe spate sau o atingere ușoară pe braț pot transmite compasiune și grijă fără cuvinte. Aceasta poate ajuta la crearea unui sentiment de siguranță și încredere și poate îmbunătăți legăturile dintre colegi. În anumite contexte, și îmbrățișările pot fi potrivite, însă trebuie să fie făcute cu acordul fiecărei persoane. Este important să respecți nevoile și limitele celorlalți și să nu le invadezi spațiul personal.
Acte de serviciu. Nu trebuie să aștepți o ocazie specială pentru a face un act de bunăvoință pentru un coleg de la serviciu. Când a fost ultima dată când ai făcut un gest drăguț pentru cineva de la muncă? Poate ai adus o ceașcă de cafea, ai ajutat cu un proiect sau ai lăsat o mică surpriză pe birou. Actele de bunătate sunt contagioase și aduc bucurie atât celui care oferă, cât și celui care primește. Chiar și cele mai mici gesturi pot face o mare diferență și îți pot îmbunătăți starea de spirit.
Cadouri. Le poți arăta colegilor aprecierea ta și prin intermediul unor cadouri simbolice. Vestea bună este că nu trebuie să fie scumpe, ci doar alese cu grijă. Cel mai frumos cadou poate fi respectul față de colegii tăi, fie că sunt în fața ta sau lucrează de la distanță. Totuși, ceva dulce sau alte mici atenții sunt mereu binevenite, dacă simți că vrei să oferi din când în când - și mai ales dacă-i cunoști suficient cât să o faci personalizat.
P.S. Noi am probat aceste acte de blândețe și putem spune că „se ia”. Încearcă-le și tu 🙂
Rubrica de inspirație și spor la lucru vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și interactivă.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
🥳 Veste de crescut inima: De azi poți intra în comunitatea Hacking Work pe Patreon. Ne dorim să avem medii de lucru sănătoase, lideri empatici și joburi la care ne simțim bine și credem că putem face asta prin educație, colaborare și dialog. Ce zici, ne construim împreună o lume minunată în care veți găsi numai organizații sănătoase?
___
📆 Ocolul lumii în 60 de vinuri. Despici firul în patru și afli informații importante despre cele mai cunoscute soiuri de struguri internaționale și locale la Wineology – curs de vinuri în format fizic – alături de Marina Samoilă, expert în vinuri.
🔤 Dicționarul Hacking Work:
Șefopatie: tendința de a dezvolta o antipatie puternică față de șefi, în special față de cei autoritari.
☕ Luni, da’-n imagini.
Când te rogi să nu-ți dea greu că abia te-ai întors din minivacanță:
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, pe care merită să le urmărești:
– newsletter despre community building din România cu articole educaționale pentru cei lucrează în industrie sau sunt tentați să o facă și interviuri cu cei care construiesc comunități de tot felul. Este scris și trimis de Oana Filip, om cu peste 12 ani de experiență în community building în industriile creative. 📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
O companie IT din Cluj pregătește concedierea a 350 de angajați în această toamnă. Mai multe surse independente ne-au transmis că o firmă de avocatură din București pregătește procedura legală pentru concedierea colectivă a aproximativ 350 de angajați ai unei companii IT care are biroul central din România în Cluj. Nu știm încă în mod precis identitatea companiei care va face aceste concedieri, dar este vorba de o firmă cu capital german și cu legături strânse de afaceri cu spațiul DACH. Pe măsură ce primim mai multe date și le verificăm, vom reveni cu vești.
___
🎞️ (6:29) Cum ceri o mărire de salariu?
„Îmi cer scuze, îmi dați și mie o mărire de salariu? Este inflație și toate sunt mult mai scumpe acum”. Dacă te-ai gândit vreodată să pui așa problema la job pentru a obține un fluturaș de salariu mai mare, acest video este pentru tine. Fiindcă dacă vei cere un salariu mai mare argumentând că viața este scumpă s-ar putea să nu ai foarte mult succes. Vei descoperi în cele ce urmează cum poți cere o mărire de salariu care să-ți asigure mai multe șanse de reușită.
___
🎞️ (7:11) Sfaturi pentru tinerii ce caută joburi de viitor.
Îți amintești de primul tău job? Sau mai bine spus, de câte eșecuri sau sacrificii ai făcut pentru a ajunge acolo? De câte ori ai fost pe cale să renunți, dar ai mai încercat puțin?
Într-o piață actuală plină de incertitudini, acel „mai pot puțin” combinat cu o doză de creativitate și puțin curaj pot face diferența dintre „angajat” și „open to work”. Ce sfaturi ne pot da câțiva oameni cu experiență în domeniu?
Am discutat cu Silvia Bogdan – președinte Școala de Valori, Alex Crăciun – fondator Oportune și Iulian Virban – co-fondator Asociația RoboClub. Iar soluțiile nu au încetat să apară. Nu spunem că sunt dintre cele mai simple, însă uneori trebuie să apeși mai hotărât pe mâner pentru a deschide o ușă.
___
🗞️ Cum crești în economia de azi: 7 lecții valoroase de la Kjell Nordström. Te întrebi cum supraviețuiești în acest carusel de sentimente care este economia actuală, în dansul inflației, noilor măsuri fiscale și fricii de recesiune? Dar dacă ți-am spune că poți chiar să crești în economia de azi? Cu niște ajustări fine, poți folosi aceste vremuri tulburi în avantajul tău - să-ți consolidezi succesul, nu doar să speri că vei supraviețui.
___
🗞️ Oamenii în vârstă: angajați buni sau pietre de moară? Astăzi privim dincolo de cifrele din buletin și analizăm experiențele angajatorilor care și-au alăturat oameni în vârstă și ce spun experții. Să presupunem că am ajuns la vârsta maturității și ne căutăm un alt job. Ce facem? Ne ascundem sau ne cosmetizăm vârsta când scriem la CV sau o îmbrățișăm ca pe un semn al înțelepciunii? Sunt anii de experiență o medalie de onoare sau o barieră în calea inovației?
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Dacă munca noastră ți se pare valoroasă și crezi că facem ceva bun, ne poți susține printr-o donație. Îți mulțumim că ne ajuți să construim un viitor mai bun.
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Lore, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!
Hey! Mii de mulțumiri că ai menționat newsletterul meu, "Lipici în comunitate", înseamnă tare mult. 🫶