Hacking Monday #57: „Băbuțele reale” fac bani din ce produc, iar asta ne ajută pe toți – inițiativă pentru vârstnicii cu venituri mici, pornită la Giurgiu.
Bonus: Sănătate reconstruită cu piese LEGO; Joburile viitorului: ce învățăm și cum ne construim cariera? Extra: 5 pași simpli pentru o echipă sănătoasă la cap.
Servus! Crește iarba și azi, chiar dacă e luni și cald. Probabil joi vei fi pe drumuri, așa că-ți lăsăm aici știri și inspirație cât pentru o săptămână, și ne recitim lunea viitoare. Trimite și prietenilor și colegilor tăi tot ce-ți place, pentru un plus de motivație.
🗞️ Vești de făcut iarba să crească și azi:
România încheie Olimpiada de la Paris cu 9 medalii: trei aur, patru argint, două bronz. Mai multe decât în urma olimpiadelor desfășurate în Tokyo și Rio la un loc, și cea mai bună prezență de 16 ani încoace.
___
Sănătatea mintală se poate (re)construi cu ajutorul pieselor LEGO. Se pare că micile piese colorate fac minuni pentru cei afectați de stres și traume, la orice vârstă. Construirea cu ajutorul lor ajută la relaxare și exprimare creativă, fiind totodată și o formă de terapie neconvențională pentru victime ale abuzurilor sau pentru veterani care suferă de PTSD. Pentru că au devenit și ei conștienți de asta, Lego donează seturi de construcție către spitale și centre de tratament pentru copii, ajutându-i astfel să facă față mai ușor procedurilor medicale și stresului asociat.
___
Pas important pentru un mediu digital sănătos pentru copii: s-a lansat telefonul care te lasă pe net, dar nu și pe social media. Dispozitivul permite copiilor să-și contacteze părinții și cunoscuții, să folosească sistemele de navigare sau să caute ceva pe Google, însă fără a putea să-și instaleze vreuna din aplicațiile rețelelor sociale. Inițiativa se concentrează pe siguranța online și pe reducerea riscurilor asociate utilizării social media de către cei mici. Telefonul le permite totodată părinților să monitorizeze activitatea online a copiilor.
___
„Băbuțele reale” au devenit vedete în piață. Inițiativa „Tarabe sociale pentru băbuțe reale” a fost lansată în Piața Centrală Giurgiu și reprezintă de fapt un concept nou de tonete, puse la dispoziția vârstnicilor cu pensii mici care doresc să-și crescă veniturile vânzând produse din propria grădină. Pe lângă faptul că e simpatic, cald și ne „dă cu nostalgie”, ar putea deveni un model pentru multe alte comunități locale, pentru că vine cu mai multe avantaje. Pe de-o parte, îmbunătățește situația economică a seniorilor, pe de altă parte le dă acces ușor clienților la produse locale îngrijite cu drag, ca din grădina bunicilor. Ori măcar ne poate ajuta să înțelegem că bătrânelele care-și vând produsele în piață sau la colț de stradă nu sunt „inamicii” noștri.
___
Românii au reciclat peste un miliard de ambalaje prin Sistemul de Garanție-Returnare (SGR). Rezultatele oficiale arată o creștere a conștientizării și responsabilității ecologice la nivel de țară – deși, să o spunem pe aia dreaptă, motivația principală stă pentru moment mai mult în cei 50 de bani/ flacon decât în grija pentru sănătatea mediului. Oricum, de undeva trebuia să începem, fie și doar cu exersarea acestui comportament.
💥 De neratat: diseară apare noul episod Hacking Work Podcast:
TEASER 🎞️ Joburile viitorului: ce învățăm și cum ne construim cariera?
La cât de rapid avansează lucrurile, e posibil ca ceea ce ai învățat astăzi să nu mai fie relevant mâine. Și atunci, din ce îți poți construi o plasă de salvare? Sau, mai important, de ce superputeri ai nevoie, dacă ești abia la început de drum profesional?
Descoperim care sunt joburile viitorului, dar și de ce ai cu adevărat nevoie pentru a rămâne relevant în piața muncii, de la Silvia Bogdan – președintele Școlii de Valori, Alex Crăciun – fondatorul Oportune și Iulian Vîrban – co-fondator al Asociației RoboClub. Cu ideile lor, Alex și Iulian au câștigat locul 1 (la categoria studenți și categoria ONG) în cadrul proiectului Future Jobs Cup, derulat de Școala de Valori și TikTok.
🔔 Activează-ți notificările și nu pierde premiera azi, la ora 18:00:
💡 5 metode pentru a susține sănătatea mintală a echipei.
Spre deosebire de generațiile anterioare, tinerii de azi nu se feresc să vorbească despre sănătatea lor emoțională și să ceară timpul de care au nevoie pentru a fi bine. Iar această schimbare este susținută de o creștere a conștientizării importanței sănătății mintale și a impactului pe care îl are stresul asupra stării noastre de bine.
Aproximativ 56% dintre cei din generația Z se simt confortabil să vorbească onest cu managerul lor despre stres, anxietate și sănătate mintală, arată un sondaj Deloitte. Acest lucru este un semn că tinerii își doresc un loc de muncă în care sănătatea psihică nu mai e subiect tabu. Pentru a-i loializa, companiile trebuie să arate că le pasă cu adevărat și să înțeleagă de ce e important să aibă grijă de oameni. Iată câteva moduri prin care pot face asta:
Comunicare deschisă: Încurajează-i să vorbească despre preocupările privind sănătatea mintală.
Resurse accesibile: Oferă-le acces la servicii de consiliere și programe de gestionare a stresului. Asigură-te că nu doar cunosc, dar și înțeleg beneficiile oferite.
Flexibilitate: Permite-le să-și ia timpul necesar pentru a avea grijă de sănătatea psihică și emoțională.
Cultură organizațională pozitivă: Creează un mediu de lucru în care oamenii se simt apreciați și susținuți.
Încredere: Asigură-te că informațiile privind sănătatea mintală a angajaților sunt tratate cu confidențialitate și seriozitate.
Chiar dacă generația Z își cere drepturile mai ușor, angajatorii trebuie să protejeze sănătatea mintală a întregii echipe, indiferent de vârstă sau funcție. O echipă sănătoasă și fericită este esențială pentru succesul oricărei organizații.
Rubrica de inspirație și spor la lucru vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și interactivă.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
📆 Academia de Management: acceleratorul de carieră axat pe practică.
Dacă ești antreprenor, nu e suficient să fi trecut prin cursuri de management. Dacă îți dorești să creezi valoare prin produsele și serviciile pe care le oferi, ai nevoie de cunoștințe practice în toate domeniile esențiale muncii tale: leadership, economie, marketing, strategie și finanțe.
Pornind de la această idee și din experiența anilor de predare a programelor MBA în Cluj, Transilvania Executive Education dă startul Academiei de Management: un program plin de informații concrete, pe care le poți pune în practică imediat, format din cele mai apreciate cinci module ale TEE Executive MBA – predate bilunar de experți internaționali și locali.
Dacă vrei să înveți într-un mod interactiv, experiențial și cu adevărat relevant cum să ai grijă mai bine de business, de oameni și de rolul tău în organizație, să știi că merită să te înscrii.
📆 How to web Conference: înveți Product Design de la cei mai buni din lume.
How to Web Conference 2024 se va desfășura în perioada 2–3 octombrie, la Face Convention Center București și îl va avea ca speaker pe Fonz Morris – Lead Product Designer, Global Conversion & Monetization la Netflix. Vei putea astfel să înveți mai multe despre inovație, să afli exemple prețioase din activitatea sa la Netflix și rolul pe care UX îl ocupă în atingerea obiectivelor îndrăznețe de business. Ori, altfel spus, cum ajung milioane de utilizatori să iubească și să rămână loiali unui produs de tehnologie.
Alături de Fonz, peste 100 de alți lideri din domeniu vor susține discuții practice pornind de la experiențele lor valoroase: speakeri de la Stripe, Zoom, Seedcamp, fondatori de startup-uri în ascensiune și investitori venture capital de renume mondial.
Pragul de sus, îmblânzit: 5 lucruri pe care aș fi vrut să le știu înainte.
Așa începe seria destăinuirilor oneste și utile ale echipei DevNest, lansate public pe rețelele de socializare, sub denumirea #Storytime. Poate că-i adevărat că „până nu te lovești cu capul de pragul de sus, nu înveți”, dar sigur vei reuși să eviți câteva cucuie, cu ajutorul unora dintre aceste povești. Până acum, găsești inspirație autentică pentru funcții precum HR Manager, Technical Recruiter, Head of Marketing, Executive Assistant, Avocat și chiar CEO, iar sentimentul cu care am rămas e că sfaturile se aplică mult dincolo de limitele vreunuia dintre roluri.
🔤 Dicționarul Hacking Work:
Cafetician: expert în prepararea cafelei la birou.
☕ Luni, da’-n imagini.
Visul unei nopți de vară, varianta pitorească:
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, pe care merită să le urmărești:
– newsletter săptămânal cu materiale bazate pe cercetare din antropologie și discipline socio-umane conexe, în cadrul cărora vei găsi nenumărate trimiteri la alte surse care întregesc tabloul. Este trimis de Iscoada, publicație independentă. 📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (8:50) Gelu Duminică: „Nu avem lideri puternici în România fiindcă cei buni stau deoparte.”
„Din două rele, alegem răul mai mic.” sau „Rău îi cu rău, dar mai rău e fără rău”
Deși pare că ne-am săturat să folosim aceste sintagme cu așa lejeritate când vine vorba de liderii noștri, nu facem mai nimic ca lucrurile să se schimbe în profunzime. Suntem așa de resemnați încât n-avem nimic împotrivă că e „aceeași Mărie, cu altă pălărie”, ori masochiști, de ne place că „a furat, dar a și făcut”?
Gelu Duminică ne spune care e treaba cu cercul acesta vicios, de ce nu suntem capabili să ne dăm variante mai bune și elucidează, răspicat, una dintre cele mai grele întrebări: „A avut România vreodată lideri?”
___
🗞️ Cum poți deosebi o idee bună de una proastă și cum poți genera idei inedite? Ajunge să fii nonconformist ca să fii original? Noi ne oprim după o oră de brainstorming și suntem mulțumiți cu cele 20 de idei pe care le-am adunat. Dar, în realitate, e nevoie de aproximativ 200 de idei înainte să ajungem la limitele originalității noastre. Află cum poți gândi creativ și original din articolul scris de colega noastră, Izabella Lukács.
___
🗞️ Cum recunoaștem exploatarea prin muncă? E greu să ne gândim că sclavia ar putea exista și în zilele noastre și ar putea să se petreacă sub nasul tău fără să-ți dai seama. Totuși, sclavia modernă ia multe forme – fiind adesea mascată sub aparența unui loc de muncă normal, dar cu cerințe excesive și practici abuzive.
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Dacă munca noastră ți se pare valoroasă și crezi că facem ceva bun, ne poți susține printr-o donație. Îți mulțumim că ne ajuți să construim un viitor mai bun.
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Lore, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!