Hacking Monday #51: Cum ne păstrăm joburile în era automatizării? Recalificarea și alfabetizarea digitală, soluții pentru relevanța profesională.
Bonus: Sănătatea emoțională se îmbunătățește: suntem mai puțin stresați și mai optimiști; 70% dintre angajați văd în AI un aliat; Extra: 3 pași esențiali prin limite sănătoase la muncă.
Servus! Începe săptămâna cu cinci minute de energie și idei proaspete. Trimite ediția și prietenilor și colegilor tăi care crezi că ar avea ceva de învățat din ea.
🎞️ Atelierul de Șanse: Cum ne pregătim astăzi pentru joburile de mâine?
Suntem codașii Europei la competențe digitale de bază: 72% dintre adulții români nu știu să trimită un e-mail, să scrie un document sau să rezolve o problemă folosind mijloace digitale.
Cum supraviețuim profesional în vremuri de automatizare, cu o astfel de realitate pe masă? Prin recalificare și alfabetizare digitală.
E o realitate pe care trebuie să o privim cu responsabilitate și curaj. Iar Orange Digital Center împreună cu Digital Stack și-au asumat această misiune. Află cum inițiativele comunitare și strategiile privind educația continuă pot îmbunătăți alfabetizarea digitală și adaptarea la piața muncii moderne.
🗞️ Ce-i nou săptămâna asta?
E dovedit: suntem mai fericiți, mai optimiști și mai puțin stresați. La nivel global, Indicele Experiențelor Negative măsurat de Gallup a scăzut pentru prima dată din 2014. 37% dintre adulții din întreaga lume s-au simțit stresați în 2023, în scădere cu trei puncte procentuale față de anul precedent.
Veștile bune continuă: 2023 a fost un an mai bun pentru sănătatea emoțională la nivel mondial, iar experiențele pozitive au revenit la nivelurile anterioare pandemiei. Tinerii sub 30 de ani au continuat să fie cei mai pozitivi din toate grupele de vârstă - ba chiar optimismul lor a revenit la nivelul de dinaintea pandemiei cu un an mai devreme decât în cazul celor mai în vârstă.
În plus, procentul oamenilor care spun că au învățat sau au făcut ceva interesant în ziua precedentă a ajuns la 54%, când în ultimele două decenii nu prea a depășit 50%.
___
Cu cât folosim mai mult AI, cu atât ne împrietenim mai mult. Percepția angajaților referitor la inteligența artificială generativă este mai mult pozitivă decât negativă, conform unui studiu PwC. Peste 70% dintre angajații care au utilizat inteligența artificială cred că aceasta ne va ajuta să dobândim abilități noi la locul de muncă, să fim mai creativi și să ne îmbunătățim calitatea muncii. Jumătate dintre angajați anticipează chiar o creștere a salariilor și a siguranței locului de muncă datorită tehnologiei, în următorul an. Doar 10% se tem de o scădere a veniturilor.
___
România, țara din UE cu cele mai mici prețuri. România și Bulgaria au înregistrat în anul 2023 cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciilor care alcătuiesc consumul final al unei gospodării, fiind cu 40% mai mic decât media Uniunii Europene. Potrivit Eurostat, România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa „alimente și băuturi nealcoolice” (74%) urmată de Polonia (78%), iar la polul opus se află Luxemburg, cu cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru această grupă de produse (119%). De asemenea, țara noastră are cel mai scăzut nivel al prețurilor din UE și pentru grupa „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței”. Cel puțin pentru o vreme.
___
Cea mai bună brânză maturată din România e făcută de mâinile unor fete care au crescut în centre de plasament, după cum au decretat experți și degustători profesioniști de nivel mondial. Întreaga poveste aici.
💡Cum setezi limite sănătoase la job? 3 pași esențiali.
Dacă ești la începutul carierei, sigur ai auzit că piața muncii nu e un loc tocmai prietenos. Uite, cu cifrele astea lucrăm: „40% dintre angajații Gen Z sunt stresați în fiecare zi, iar 59% se simt îngroziți săptămânal", spune Russell Glass, CEO Headspace. „Procentul este semnificativ mai mare decât ce observăm în cazul altor generații". Însă și dacă ești mai experimentat, sigur vrei în continuare să te ferești de joburile toxice, care îți acaparează toată viața și îți pun în pericol sănătatea mintală. Ce-i de făcut? Începe cu stabilirea unor limite clare care să îți ghideze parcursul profesional:
Stabilește întâi de toate limite cu tine însuți. Este esențial să îți acorzi timp suficient pentru odihnă. Pare ciudat că începem să vorbim despre asta tocmai cu tine, care stai pe un morman de energie și vrei să demonstrezi lucruri. Deși la începutul carierei te poți simți invincibil, creierul are nevoie de pauze pentru a continua să funcționeze la capacitate maximă pentru cât mai mult timp. Ia-ți mici pauze în timpul zilei (cu respirație conștientă și plimbări scurte), dar planifică de câte ori e posibil și pauze mai lungi.
Cunoaște-ți valorile nenegociabile. După ce ți-ai stabilit niște obiceiuri sănătoase, vei fi mai pregătit să stabilești limite cu ceilalți. Identifică limitele stricte (cum ar fi timpul petrecut cu familia) și organizează-ți programul în jurul acestora. Limitele „negociabile” nu sunt atât de rigide și pot fi ajustate. Când simți că valorile și limitele tale nu sunt respectate, discută imediat cu șeful tău. Iar dacă situația nu se îmbunătățește, întreabă-te dacă acesta chiar este locul potrivit pentru tine.
Fii proactiv în alegerea angajatorilor. Locul unde lucrezi va influența sănătatea ta mintală. La începutul carierei, întreabă-te dacă ai încredere în echipa de conducere, dacă te poți exprima autentic la job și dacă te încrezi realmente în misiunea companiei. Dacă răspunsul este „nu” la oricare dintre aceste întrebări, poate ar fi bine să-ți reconsideri poziția.
Aplicarea acestor principii poate ajuta pe oricine își dorește să mențină un echilibru sănătos între muncă și viața personală. Indiferent de generație, este important să îți protejezi sănătatea și să creezi în jurul tău un mediu de lucru care să-ți susțină bunăstarea pe termen lung.
Rubrica de inspirație și spor la lucru vă este oferită de Cluj Business Campus – un campus de birouri unic, prin facilitățile și experiențele pe care le oferă. La CBC găsești Biroul unde te simți productiv și motivat, într-o o comunitate vie și plină de interacțiuni.
Welcome to Cluj Business Campus – Looks like an office, feels like a festival.
🧠 Resurse pentru creier:
Modulul de marketing al programului Executive MBA de la Cluj are câteva sesiuni gratuite pentru cei curioși. David Harness, profesor la Sheffield Hallam University, vine săptămâna asta la Cluj să predea modulul „Marketing într-o lume digitală”. Te poți bucura de câteva ore pline de învățare creativă alături de profesorii și elevii de la Transilvania Executive Education. Scrie-le organizatorilor dacă vrei să participi la această experiență.
Bonus: pe 6 iulie susține și Doru o sesiune interactivă despre contribuția strategică a marketingului în organizații și business. Ne vedem acolo?
📰 Ce să mai citești – newslettere deștepte, pe care merită să le urmărești:
@mihaigătește – Mihai și Miruna trimit în fiecare joi un newsletter în care povestesc despre mâncare, împărtășesc trucuri care le sunt de folos și ne recomandă cărți, filme și muzică. Și asta nu-i tot: în ultima joi din lună primești newsletterul de meal prep – cu rețete pe care le poți pregăti în avans pentru prânzurile din timpul săptămânii (util mai ales în zilele de lucru).
📆 Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
🎞️ (5:12) Ce este mai important să măsori: productivitatea sau performanța?
Starea de bine sau salariul? Ce este mai important pentru tine? Noi știm deja răspunsul, dar poate că și companiile ar trebui să vadă oamenii dincolo de cifre și rapoarte standardizate. Adică să se oprească puțin din sprintul pentru profit și să ne mai întrebe: „Cum te simți?”.
Explorăm diferența dintre productivitate și performanță, dar și ce se întâmplă când companiile se gândesc doar la rezultate:
🎞️ (5:08) Pasiunea alimentată de încredere și libertate duce la excelență.
De ce avem nevoie pentru a excela și a face lucruri extraordinare? Elevii Colegiului Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, campioni mondiali la robotică, încearcă să simplifice rețeta performanței pentru fiecare dintre noi. 🤖
Totuși, mentalitatea colectivă în care ne vedem mereu „ultimii” pare să fie o constantă în societatea noastră. Ori „n-am avut noroc”, ori împrejurările n-au ținut cu noi, cert e că niciodată n-a fost complet în mâinile noastre victoria. Cum putem schimba perspectiva astfel încât să câștigăm mai des decât ne plângem c-am pierdut?
___
🗞️ Ce-și doresc oamenii de la managerii lor? Să li se ordone, să fie umiliți și tratați ca niște resurse ușor de înlocuit? Cu siguranță nu. Însă care sunt acele green flags care ar face pe oricine să spună ”Sunt mândru că am așa un lider!”?
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Dacă munca noastră ți se pare valoroasă și crezi că facem ceva bun, ne poți susține printr-o donație. Îți mulțumim că ne ajuți să construim un viitor mai bun.
Hacking Monday este scris de echipa Hacking Work: Ioana, Izabella, Andreea, Lore, Cristina, Ionuț, Tibi și Doru.
Urmărește-ne pe 🔵Youtube și ascultă-ne pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Ne întâlnim online și pe 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Mulțumim că ne citești, ne asculți și le spui și prietenilor tăi despre munca noastră. Să ne reauzim sănătoși, voioși și mintoși. Servus!