Hacking Monday #8: Rolul exemplului în leadership. Dorin Boabeș: „Când devii manager, oamenii te urmează pentru că trebuie”, dar ce faci după?
BONUS: Sfaturi pozitive pentru zile productive; România, campioană la credință oarbă; Marea Britanie regretă Brexit-ul, când vine vorba de meseriași.
Servus! Marcăm ziua de luni cu o doză scurtă și concentrată de informații și idei. Să ai o săptămână cu spor!
___
Rolul modelelor: liderii buni cresc noile generații de lideri.
„Când devii manager, oamenii te urmează pentru că trebuie, după care încep să te urmeze pentru că vor, după care o vor face pentru ceea ce însemni pentru ei. Evoluția unui lider este până în momentul în care nu mai este vorba nici despre el, nici despre ceilalți, ci despre a crea alte generații de lideri.”
În al șaselea episod din sezonul 2, Dorin Boabeș, Associate Partner la IBM Consulting și co-fondator al podcastului Mind Architect, ne explică care este rolul unui manager, ce înseamnă acesta pentru oamenii pe care îi conduce, dar și cum putem face față stresului și burnout-ului.
Un episod în care aflăm care sunt atributele unui bun conducător de oameni și descoperim care este rolul leadership-ului în construirea unei culturi organizaționale sănătoase și a unui climat care încurajează progresul și performanța.
Ce-i nou săptămâna asta?
Crede și nu cerceta. România, țara din Europa care alocă cei mai puțini bani pentru cercetare: 17,6 euro per cap de locuitor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Prin contrast, tot în 2022, guvernele europene au majorat alocările pentru cercetare și dezvoltare cu 5%, ajungând la un total de 117.368 milioane de euro, sumă ce reprezintă 0,74% din PIB-ul total al Uniunii Europene. Cele mai mari alocări bugetare pentru cercetare și dezvoltare au fost înregistrate în Luxemburg (661,6 euro/ cap de locuitor), urmat de Danemarca (529,1 euro) și Germania (517,6 euro), în timp ce la coada clasamentului (dar înaintea noastră) se mai regăsesc Bulgaria (27,3 euro) și Letonia (49,6 euro).
___
Guvernul Ciolacu a reușit o mișcare fără precedent: a unit toți IT-iști împotriva sa. 138 de companii și alte 5 organizații din industria IT s-au aliat cu ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii), cea mai puternică organizaţie din tech, și cer renunțarea la măsurile fiscale care afectează peste 80% din programatorii români. Împreună, „companiile şi asociaţiile semnatare au peste 31.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri cumulată de peste 3,4 miliarde euro”, conform comunicatului. În mesajul comun adresat Guvernului României, semnatarii atrag atenția asupra impactului negativ al modificărilor propuse în codul fiscal și solicită consultări aprofundate pentru a găsi soluții de creștere a veniturilor guvernamentale fără a afecta una dintre cele mai performante industrii românești. În cazul în care modificările fiscale vor fi aplicate, se cere implementarea lor graduală, care să le permită companiilor să se adapteze. Această alianță reprezintă un eveniment notabil într-o industrie IT locală pe cât de bogată, tot pe-atât de divizată, care n-a mai reacționat niciodată într-un mod atât de solidar împotriva deciziilor guvernamentale.
___
Marea Britanie caută cu disperare meseriași. Deși se bucură de o creștere fulminantă a industriei construcțiilor, britanicii suferă de o gravă lipsă de muncitori calificați, agravată de Brexit și de pandemia Covid-19. Pentru a rezolva această criză de forță de muncă, guvernul britanic a luat o decizie radicală și a relaxat restricțiile privind obținerea vizelor pentru muncitorii din construcții, inclusiv pentru români. Cu toate că angajatorii și industria salută această măsură, ministrul britanic al finanțelor se confruntă cu critici din partea propriilor colegi conservatori, care consideră că aceasta contravine promisiunilor anterioare de a reduce migrația netă.
Hacking Week – Ce-am publicat pentru tine zilele trecute:
Află Ce este paranoia productivității și cum poți consolida încrederea între membrii organizației din cel mai recent episod Make It Work;
Ascultă Varianta audio a ediției 075 – Hacking Work News și află, printre altele, cum vor afecta noile creșteri de taxe și impozite antreprenorii, freelancerii și IT-iștii, dar și care sunt temerile românilor când sunt în căutarea unui nou loc de muncă.
Sfaturi optimiste pentru zile productive.
Fă o listă cu ceea ce ai de făcut: Planifică între cinci și nouă sarcini pe care să le faci într-o zi sau alege să faci una mai complexă, trei medii și cinci sarcini ușoare.
Înlătură distragerile: Încearcă să stai departe de rețele sociale, e-mailuri și mesaje în timpul în care lucrezi. Nu uita: acestea nu îți răpesc doar timpul, ci și energia.
Renunță la multitasking: Deși avem senzația că suntem mai eficienți făcând mai multe lucruri simultan, această practică nu face altceva decât să ne încetinească, să ne epuizeze și să ne facă mai stresați.
Prioritizează obiceiurile sănătoase: Mănâncă sănătos, hidratează-te, fă mișcare (chiar și o plimbare în parc sau în natură ajută enorm) și dormi suficient.
Fă pauze regulat: Dacă te lași absorbit/ă de muncă frecvent, o metodă eficientă pentru a face pauze constante este tehnica Pomodoro – prin care faci pauze de 5 minute la fiecare 25 de minute de concentrare. După repetarea ciclului de 4 ori, poți face o pauză mai lungă (10-15 minute).
Ce alte strategii funcționează pentru tine? Scrie-ne în comentarii.
Ți-a plăcut Hacking Monday? Trimite-l unui prieten!
Newsletter-ul este scris de echipa Hacking Work.
Ne poți vedea pe 🔵Youtube și asculta pe 🔵Spotify sau 🔵Apple Podcast. Urmărește-ne pe platforma ta preferată: 🟠Linkedin 🟠Facebook 🟠Instagram și 🟠TikTok.
___
Aici găsești toate newsletterele noastre – merită citite și explorate repetat.
Mulțumim că ne citești sau ne asculți. Fiecare comentariu, distribuire sau abonare ne ajută foarte tare, la fel cum ne ajută fiecare idee sau poveste pe care alegi să ne-o împărtășești.